Predstavljen zbornik radova ‘Liber amicorum’ u čast prof. Banca: ‘Predvidio je događanja s Rusijom i rat protiv Ukrajine’

Foto: db.hr

Zbornik radova “Liber amicorum” koji je objavljen u čast profesora i povjesničara Iva Banca (1947. – 2020.) predstavljen je u srijedu 16. lipnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku u organizaciji Dubrovačke biskupije.

> Godišnjica smrti prof. Banca, istaknutog povjesničara i intelektualca: ‘Od šeste godine jedino što je radio je čitao povijest i politiku’

> Dr. sc. Andrea Feldman: Posljedice Putinove agresije na Ukrajinu za jugoistočnu Europu

O zborniku radova govorili su urednici: Marijana Kardum s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Stipe Kljajić s Hrvatskog instituta za povijest te Julijana Antić Brautović, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika.

Na početku sve prisutne pozdravio je Ivan Viđen koji je u uvodnom dijelu rekao da je zbornik nastao prošle godine. Riječ je o zborniku koji je rezultat znanstvenog simpozija održanog povodom sedamdesetog rođendana profesora Banca. Urednici zbornika su Marijana Kardum i Stipe Kljajić.

Kardum: “Ovo je razgovor i o slobodi”

O knjizi je prvo govorila urednica knjige Marijana Kardum. Na početku izlaganja najavila je da će reći nešto o sadržaju zbornika i da će ga na neki način prelistati. Istaknula je da je ovaj zbornik svojevrsni nastavak razgovora o povijesti, o historijskoj metodi i o njenoj interdisciplinarnosti koju su u različitim kapacitetima od studenata do kolega i prijatelja vodili s profesorom.

Ovo je razgovor i o slobodi, nastavila je u svom izlaganju, pogotovo o slobodi o izboru tema, o izboru pristupa, ali isto tako u prevladavanju vlastitih i disciplinarnih granica te kompleksnom odnosu povjesničara prema povijesnim izvorima, nastavila je. Zbornik je i svjedočanstvo različitih generacija stručnjaka o profesorovom osobnom i profesionalnom integritetu koji su mnogi prepoznali uzornim. Nakon uvodnog dijela u zborniku dolazi dio koji se zove Pisma i obraćanja koji je imao jedan važan zadatak da bude lišen svake patetike i da donese uvide u karakterizacije profesorove osobe i vrednovanje njegovih utjecaja ne samo na povijest nego i na politiku i društvo.

Kljaić: “Profesor Banac bio je pasionirani proučavatelj ruske povijesti i kulture”

Drugi predstavljač urednik Kljaić progovorio je o profesorovoj temi koja ga je jako zanimala, a to je Rusija. Budući da se nalazimo u vremenu ruske agresije na Ukrajinu, rekao je da je profesor Banac bio pasionirani proučavatelj ruske povijesti i kulture. Ispričao je da je u razgovoru s njim imao dosta toga za čuti i naučiti. Profesor mu je dao mnoge sugestije za tu literaturu.

S tom je ruskom temom pokazivao širinu svojih interesa i pokazao nevjerojatan opseg tema o kojima je mogao pričati i pisati. Profesor je posjedovao veliki broj knjiga o Rusiji i ruskoj civilizaciji i povijesti. Profesor Banac je predvidio događanja s Rusijom i rat protiv Ukrajine, to je čovjek koji je znao iščitati duh vremena i predvidjeti događaje, kazao je predstavljač.

Brautović: “Predavanja prof. Banca bila su potpuno različita od svega onog što su do tada čuli”

Pročelnica Brautović govorila je o svojem osobnom iskustvu poznavanja profesora Banca. Ispričala je da se s profesorom prvi put susrela kada su se dogovarali o nastanku časopisa Setemana a poslije na doktorskom studiju gdje je profesor bio jedan od predavača. Njegova su predavanja bila potpuno različita od svega onog što su do tada čuli. Način na koji je pristupao temi, argumentirao teze i donosio zaključke  bio je vrlo poticajan, istaknula je. Zapanjujuća je bila njegova količina znanja o bilo kojoj temi koju bi netko načeo.

Primijetila je da je vrlo precizno pamtio veliku količinu imena, mjesta i datuma na što je njegova supruga odgovorila da on stečena znanja polaže u moždanim ladicama i kada jedanput nešto sebi rastumači da to pohrani i onda nakon nekoliko godina, nekoliko desetljeća to izvuče vani na isti onaj način na koji je to spremio. Ispričala je da im nedostaju njegovi savjeti, njegova predviđanja, njegov optimizam i sigurnost koju je ulijevao a najviše od svega smijeh te će ga pamtiti po smijehu koji su u obilju prakticirali.

Zbornik je tematski podijeljen na dva dijela

Na kraju se svima prisutnima zahvalila gospođa Andrea Feldman izrazivši nadu da ćemo se ponovo susresti povodom neke nove knjige koju će napisati netko od doktoranada profesora Iva Banca, a možda to bude i ona.

Predstavljeni zbornik radova nastao je kao rezultat međunarodnoga simpozija “Liber amicorum” održanog u Dubrovniku 2017. godine povodom 70. rođendana Iva Banca. Zbornik je tematski podijeljen na dva dijela. Prvi dio pod nazivom “Pisma i obraćanja” sadrži pet radova u kojima se autori prigodno obraćaju skupu i koji sadrže kratke osvrte na djelovanje Iva Banca i značaj njegova rada.

Autori u ovom tematskom djelu zbornika su: Željko Tanjić, Garentina Kraja, Tamara Lorković, Josip Vrandečić i Zlatko Hasanbegović. U drugom tematskom djelu “Članci i studije” osam je radova koji detaljno razmatraju pojedina djela Iva Banca, pri čemu autori ne iznose samo pregled njegovih znanstvenih radova već razmatraju njihov značaj i utjecaj na hrvatsku i svjetsku historiografiju te kako su i pod kojim okolnostima nastajala.

Osim toga u radovima se razmatra javno djelovanje Iva Banca i kako su vlasti bivše jugoslavenske države pratile i nadgledale njegov rad.

Autori u ovom tematskom djelu zbornika su: Mark Attila Hoare, Stipe Kljaić, Mile Babić, Rusmir Mahmutćehajić, Martin Previšić i Stjepan Ćosić. U ovaj dio zbornika uvrštena su i dva rada koja nisu neposredno vezana uz navedenu tematiku ali su uvršteni kao primjeri radova studenata Iva Banca.

Rad Marijane Kardum analizira dnevnike Vinke Bulić koje je vodila u Splitu tijekom Drugoga svjetskoga rata, a Naida-Michal Brandl razmatra djelovanje Karle Duhar, djelatnice u Jugoslavenskom informativnom centru u New Yorku i njezinu korespondenciju s Kočom Popovićem.

U zborniku se relevantno i metodološki utemeljeno opisuje značenje rada našega istaknutog povjesničara Iva Banca. Knjiga je namijenjena povjesničarima, publicistima i novinarima koji su zainteresirani za razmatranje djelovanja Iva Banca.

Njegovo minuciozno poznavanje povijesno-političkih odnosa na prostoru jugoistočne Europe i djelovanja u javnom životu Republike Hrvatske, koje nije bilo usko vezano samo uz historiografsku znanost, čine ovu knjigu zanimljivom i široj javnosti.

> Dr. sc. Andrea Feldman: Najgora Hrvatska bolja je od najbolje Jugoslavije

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/db.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.