Predstavljena knjiga Borisa Havela

Knjiga “Pregled povijesti Izraela – od Abrahama do moderne države” dr. Borisa Havela predstavljena je u ponedjeljak navečer u u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović, a, kako je istaknuto, ta se jasno i pregledno napisana knjiga s bogatim ilustracijama može smatrati prvim priručnikom ove vrste na hrvatskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu u nakladi izdavačke kuće Izdanja Antibarbarus, predstavili su Naida Mihal Brandl s Katedre za judaistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, dr. fra Miroslav Modrić, urednica mr. Simona Goldstein te autor. Na predstavljanju su bili i veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman te episkop Jovan Ćulibrk.

Dr. Boris Havel rekao je da u Hrvatskoj ljudi imaju snažna mišljenja o Izraelu i o židovskom narodu, ocjenivši kako su ta mišljenja nerijetko utemeljena na predrasudama i na fragmentima informacija, osobito o državi Izrael.

“Negativna slika o državi Izrael velikim dijelom naslijeđe je bivše (jugoslavenske) države. Budući da je Titov režim podržavao neprijatelje države Izrael cijela tadašnja država je kroz medije o Izraelu govorila negativno. Budući da u slobodnoj Hrvatskoj ta tema nije bila obrađivana znanstveno, objektivno i opsežno, smatram da je potreba na hrvatskom jeziku predstaviti jedno djelo koje će donijeti činjenice o povijesti i kontekstu u kojem je nastala i moderna država Izrael”, istaknuo je Havel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dodao je, ova knjiga je puno više od konteksta samog nastanka današnje države Izrael i da bi se ona razumjela nužno je također poznavati nekoliko tisućljeća ranije bogate povijesti židovskog, odnosno izraelskog naroda.

Knjiga predstavlja i odnose između države Izrael i Hrvata ili države Hrvatske u zadnjih 25 godina, rekao je Havel.

Jedna od recenzenata Naida Mihal Brandl zahvalila je autoru što ju je uključio u nastanak knjige, prativši način na koji je knjiga nastala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Havelova je knjiga pisana više od 10 godina i u nju je autor uložio puno truda, studiozno obradivši i izvore i literatura, ocijenila je. Vrijednost knjige je što je kroz sva svoja tri dijela uspjela pokazati taj kontinuitet židovskog prisustva u svojoj zemlji, a s druge strane težnju Židova da se konačno, u većini, vrate u svoju zemlju, dodala je.

Urednica mr. Simona Goldstein istaknula je kako je Havelova knjiga jedinstveno, znanstveno i stručno izdanje metodološki i metodički strukturirano na način s kojim se nećemo tako često susresti. Riječ je o knjizi kojoj je primarna namjena biti obrazovnim priručnikom, no ne radi se o klasičnom priručniku, rekla je.

Dr. fra Miroslav Modrić poručio je da knjigu “Pregled povijesti Izraela – od Abrahama do moderne države” treba uzeti i čitati. U knjizi pratimo proces stvaranja države Izraela kartama, skicama, crtežima i brojkama preciznošću savjesnog kirurga u procesu oživljavanja života. Također, bilješke u knjizi su velika i bogata riznica dragocjenih informacija za onoga tko želi barem u mislima proći životni put Izabranoga naroda, od Abrahama do naših dana, kazao je fra Modrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuto je kako je ovaj pregled povijesti Izraela jedinstven priručnik u kojemu se u glavnom korpusu nalaze kronološki prikaz povijesti izraelskoga, kasnije židovskog naroda u Izraelu, tablice, prikazi i popisi osoba i institucija te niz zemljovida, a u onome što se čini dodatkom – u bilješkama na kraju knjige – pravo bogatstvo podataka i kratkih članaka koji se mogu pregledavati zasebno.

Knjiga pruža nezaobilazan uvid u višetisućljetni bogati religijski i društveni život te jedinstvene zajednice, i to od vremena Patrijarha do danas, koji je ključan za razumijevanje i povijesti i aktualnih bliskoistočnih političkih prilika, zbivanja procesa.

Boris Havel rođen je 1966. u Sarajevu. Diplomirao je međunarodne odnose i povijest u Švedskoj, magistrirao komparativnu religiju u Izraelu, a na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu doktorirao na temi arapsko-izraelskih odnosa. Sudski je tumač za engleski, hebrejski i švedski jezik, te vanjski suradnik Biblijskog instituta i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Objavio je brojne publicističke i stručne radove, te članke u znanstvenim časopisima, među kojima je i The Journal of the Middle East and Africa. Autor je knjige Arapsko-izraelski sukob: religija politika i povijest Svete zemlje (Naklada Ljevak, 2013.) koja je zbog odličnih recenzija privukla pozornost kako znanstvene zajednice tako i javnosti. Stalno je zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.