Sisak: Predstavljena knjiga ‘Junačka i sveta Hrvatska’ biskupa Košića i generala Tolja

Foto: Sisačka biskupija

Predstavljanje knjige „Junačka i sveta Hrvatska“ održano je u četvrtak, 14. listopada u Velikom Kaptolu u Sisku. Knjigu su predstavili književnik Đuro Vidmarović i novinar Mladen Pavković. Tom prigodom autorima sisačkom biskupu Vladi Košiću i generalu HV u miru Ivanu Tolju je svečano dodijeljena Velika zlatna plaketa „Bili smo prvi kad je trebalo“, za najbolju ovogodišnju knjigu o Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanju je uz brojnu publiku nazočilo i desetak hrvatskih generala, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatskog svjetskog kongresa te državne i županijske vlasti.

Na početku sve okupljene pozdravio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. Mladen Pavković koji je pojasnio kako se nagrada za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata dodjeljuje već 15 godina pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i kako je ove godine na natječaj pristiglo 18 djela. Govoreći o ovoj knjizi rekao je kako je ona nastala kao pismo o 30. obljetnici Domovinskoga rata koji je svom žestinom započeo u Hrvatskoj 1991. godine. Kroz samo nekoliko mjeseci doživjela je i svoje drugo prošireno izdanje, a na 146 stranica i kroz 7 cjelina geopolitički i geostrateški definira poziciju našeg naroda kroz stoljeća.

Književnik Đuro Vidmarović rekao je kako je ovo povijesni trenutak da se na promociji jedne knjige okupe toliki generali Domovinskog rata na kojima počiva ova država. Upozorio je i kako su ovakve knjige uglavnom nedostupne široj javnosti zbog odnosa države prema povijesnim temama, nazvavši to diverzijom. Predložio je kako bi 25 godina nakon rata konačno trebalo uključiti mlade educirane literate da istražuju i pišu o toj temi, a ne dopustiti da se u domaćim djelima, osobito filmskih nerijetko branitelje i rat sramoti. Uputivši kritiku aktualnoj politici, rekao je i kako koalicijski odnosi političara ne smiju biti na štetu nacionalne povijesti i povijesne istine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidmarović je ustvrdio i kako su ovom knjigom Tolj, kao prvi hrvatski general književnik i biskup Košić uputili neviđenu zajedničku poruku, te kako je ovo prvi puta u povijesti da jedan hrvatski general i hrvatski biskup pišu zajedno knjigu i nalaze se na istoj relaciji. Knjižica je pisana telegramski, ali svako poglavlje ove knjige zahtjeva dodatnu elaboraciju i posebnu knjigu, jer današnja Hrvatska još nije riješila mnoga pitanja.

Zahvaljujući na priznanju, general Tolj je rekao kako se predstavljanjem ove knjige odaje počast Hrvatskoj koja je prije 30 godina doživjela strašne udare i krvarila na sve moguće načine. Pojasnivši odakle je došlo do toga da su autori biskup i general, rekao je kako je knjiga izrasla iz njegovog 40-godišnjeg prijateljstva s Košićem te kako su nastojali evocirati sve što su osjećali i doživjeli i što je najvažnije, dijagnosticirati, duhovno, demografsko i gospodarsko stanje hrvatske nacije. Zaključio je i kako je ova knjiga poziv apsolutno svima da prionu posvemašnoj obnovi Hrvatske inače nam se piše totalna propast i pitanje je tko će za stotinu godina živjeti ovdje.

Na kraju je sve pozdravio i zahvalio i biskup Košić rekavši kako je ova trideseta godišnjica prilika da se još više istakne važnost i da se ne zaboravi da je Domovinski rat temelj ove države. Također, želja je autora da se ovom knjigom ne samo učvrsti istina o prošlosti, nego i uoči ono što se trebalo razriješiti u minulu razdoblju, a nije se dogodilo, zbog propusta, pa i grijeha nečinjenja svih političkih garnitura, od završetka Domovinskoga rata, a posebice od 2000. godine do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup je rekao i kako je naša pobjeda u ratu pravo čudo te kao što Židovi imaju Pashu i obilježavaju izlazak iz egipatskog ropstva, tako bi to trebali činiti i mi, biti zahvalni Bogu i braniteljima te čitavom narodu. Konstatirao je i kako je Hrvatska 1991. godine opstala zahvaljujući zajedništvu, a da se to nije dogodilo, danas je ne bi bilo. Na kraju, poručio je i kako je Hrvatska obranjena pod znakom Kraljice Krunice, križa i hrvatskog grba te kako poražena crvena zvijezda pod kojom su učinjeni strašni zločini nema što tražiti u javnom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.