Predstavljena knjiga mons. Ivana Miklenića i Branimira Stanića “Vjera naših dana”

Knjiga  “Vjera naših dana” urednika mons. Ivana Miklenića i Branimira Stanića i knjiga “Kroz tvoj dodir” Vlade Čuture predstavljene su večeras u Centru za palijativnu medicinu medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET).

“Razlog zajedničkog predstavljanja ovih dviju knjiga njihova je unutarnja organska povezanost. Obje su knjige namijenjene čovjeku, vjeri i njihovim uzajamnim odnosima. Obje svjedoče i otkrivaju da vjera daje bitnu dimenziju života svakome čovjeku bez obzira u kojoj je dobi ili u kakvom je stanju “, naglasio je mons. Miklenić.

Knjiga “Vjera naših dana” nastala je na inicijativu Branimira Stanića kao doprinos urednika i novinara GlasaKoncila u “Godini vjere”, a autori tekstova članovi su uredništva GlasaKoncila: Branimir Stanić, Vlado Čutura, Darko Grden, Tomislav Šovagović, Ivan Uldrijan, Tomislav Vuković i Vojmil Žic.

U svojim tekstovima pokušali su ući u suvremene ljudske pozive/zanimanja te razmotriti izazove i poteškoće koje ti pozivi sa sobom donose, a potom je, u svrhu nalaženja odgovora na konkretne izazove, dvojbe i probleme, to zvanje/zanimanje prikazano u svjetlu vjere.

Knjiga se sastoji od osam tematskih cjelina: obiteljski život, rad, umjetnost, socijalno ugroženi, država/društvo, odgoj, gospodarstvo, Crkva, a njezini tekstovi predstavljaju svojevrsni doprinos novoj evangelizaciji, naglasio je Miklenić.

“Ova knjiga je priručnik koji je trajno dobrodošao u svakom otvorenom i iskrenom vjerničkom životu  da osvijetli smisao i važnost svakoga poziva kao i da suvremenom čovjeku pomogne da prepozna, prihvati i primjeni odgovarajuća duhovna sredstva da bi se potvrdio kao saveznik Božji i uspješan čovjek”, rekao je Miklenić.

Knjiga “Vjera naših dana”, nastala je kao plod Godine vjere koja je za vjernike prilika, poticaj za obnovu svijesti o sklopljenom savezništvu s Bogom, rekao je Miklenić.

Josip Klemm, predsjednik Udruge Specijalne policije RH, osvrnuvši se na svoja zanimanja, rekao je da je knjiga svojevrsni putokaz braniteljima, policajcima, vojnicima kako da obnašaju svoje dužnosti tj. “kako se pripremiti dati svoj život za ljude”.

Klemm se u svojem izlaganju osvrnuo na vlastitu profesiju te naglasio da mu je kao mladom čovjeku bilo vrlo teško krenuti u rat jer je “lakše bilo dati svoj život nego oduzeti nekome drugome”.

Klemm je i postavio pitanje što je bilo pokretač mladim ljudima da krenu u Domovinski rat te naglasio da je tu glavnu ulogu igrala pravovjera u Boga.

“Zamislite hrvatskog branitelja koji kad se probudi susreće se s tim da mora krenuti i dati svoj život, koliko on mora biti blizu Bogu, koliko snage i vjere treba da hrvatski branitelj bude spreman da preda svoj život na oltar domovine”, dodao je Klemm.

Doktorica Marijana Braš kratko je govorila o knjizi “Kroz tvoj dodir” na kojoj je posljednjih 10 godina radio Vlado Čutura te naglasila da je pisanje “knjige za laike najteži teren”.

“Što tim teškim bolesnicima poručiti a da neku riječ krivo ne kažemo jer danas znamo da krive riječi mogu napraviti veću štetu nego skalpel”, dodala je Braš i naglasila da su u medicini potrebni ovakvi pisani radovi koji će pomoći bolesnicima u njihovom duhovnom nošenju s bolestima.

Obje knjige osmišljene su kao svjevrsni priručnici za razvoj duhovnosti pa je upravo to bio razlog da se predstavljanje održi u CEPAMET-u koji je usmjeren na pružanje pomoći potrebitima, naglasio je prof. dr. sc. Veljko Đorđević.

“Zašto danas u ovom prostoru promocija knjiga koje su naši prijatelji iz GlasaKoncila izdali? Zbog toga što između biološkog, psihološkog, socijalnog postoji jedna sfera čovjeka koja se zove duhovnost. Duhovnost koja nadilazi i religioznost, duhovnost koja ide prema očovječenju, duhovnost koja pokazuje koliko smo u 21. stoljeću spremni pružiti ruku jedan drugome, koliko smo spremni pomoći onima kojima je pomoć potrebita i koliko smo zapravo ljudi”, rekao je Đorđević.

 

 

 

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 20, 50 ili 100 kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ivan Lovrić/narod.hr