Predstavljena knjiga ‘Stečajna mafija’ – kroz stečajeve razbaštinilo se ono malo imovine što je ostalo u rukama naroda

Zagreb, 19.05.2015 - Predstavljanje knjige "Steèajna mafija". Knjigu su predstavili profesor na zagrebaèkom Ekonomskom fakultetu Ivan Lovrinoviæ, ekonomski analitièar Guste Santini, predsjednik Novog sindikata Mario Ivekoviæ te urednik knjige Darko Petrièiæ. foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Knjiga urednika Darka Petričića “Stečajna mafija – alarmantna svjedočenja o kriminalu u stečajnim postupcima” koji se, kako tvrdi, u proteklih petnaestak godina događao u Hrvatskoj kroz stečajeve i predstečajne nagodbe, predstavljena je u utorak u Europskom domu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga je objavljena uoči saborske rasprave povodom donošenja i izrade novog stečajnog zakona kako bi se izbjegle dosadašnje katastrofalne posljedice po gospodarstvo uzrokovane lošim zakonima i stečajnom mafijom koja je kontrolirala većinu stečajnih postupaka u Hrvatskoj, istaknuo je Petričić.

Želimo da saborski zastupnici uoči donošenja novog stečajnog zakona pročitaju knjigu kako bi izbjegli zamke koje donosi i da ne bi poslije rekli kako nisu znali o čemu odlučuju te da vode računa o tome kako postoje tvrtke koje treba spasiti i one koje ne bi trebalo spasiti. Ako će raditi ono što su radili i do sada, da se kroz izmišljena potraživanja i fiktivne ugovore izvlači novac iz tvrtki, onda to nema perspektive, smatra Petričić.

Treba donijeti zakon koji će pod svaku cijenu pokušati spasiti tvrtke, a tek nakon toga alternativa treba biti stečaj ili likvidacija te da se po likvidaciji ne naplati netko tko na to nema pravo. U knjizi sam obradio desetaka slučajeva koji su završili tragično, a mogli su se spasiti, rekao je Petričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Lovrinović: Stečaj je najveća boljka hrvatske gospodarske prakse

Definirajući stečaj profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović rekao je kako je to pokušaj reanimacije poduzeća, ali se u Hrvatskoj najčešće doživljava kao likvidacija te dodao kako je stečaj je najveća boljka hrvatske gospodarske prakse. Stečaj je važan kanal restrukturiranja i važno je da ga provode stručnjaci, kazao je Lovrinović. Upozorio je kako u Hrvatskoj česte promjene zakona uzrokuju pravnu nesigurnost te kako su donošenjem zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi sudovi potisnuti u stranu i otvoren je prostor za kriminal i korupciju. Potrebno je prekinuti, kako je rekao, “incestuozne veze” koje degeneriraju sustav i naglasio kako nas iz problema izvući oni koji su nas u njih i “uvalili”, smatra Lovrinović.

Santini: Hrvatskoj potreban treći put i hvatanje u koštac s problemima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekonomski analitičar Guste Santini ocijenio je kako vlast ne može dobiti prolaznu ocjenu i da je Hrvatskoj potreban treći put i hvatanje u koštac s problemima. Pogrešna ekonomska politika dovela je do rasta trgovinskog i deficita platne bilance pa se Hrvatska nalazi u ozbiljnim problemima, daleko većim no što se čini, jer nije u stanju podmirivati svoje obveze, upozorio je Santini.

Knjiga je dokument za buduće generacije kako bi vidjeli da svi nisu zabijali glavu u pijesak, nego su i ukazivali na probleme pri čemu je posebno spomenuo suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića koji je tražio ocjenu ustavnosti stečajnog zakona.

Sam Kolakušić je rekao kako su u Hrvatskoj u stečaj odlazile tvrtke koje nisu trebale dok nad drugima godinama nije otvaran stečaj, iako je trebao biti. Problem vidi u nedostatku hrabrosti izvršne vlasti koja je probleme prebacivala na druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković drži kako su kroz stečajeve razbaštinilo ono malo imovine što je ostalo u rukama naroda, a političari su izmislili predstečajnu nagodba kako bi dovršili postupak uništenja hrvatskog gospodarstva.

Predstavljanje knjige održano je u organizaciji Udruge za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda – Korektiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.