Predstavljena monografija “Cynthia Hansell Bakić – Vissi d’arte, vissi d’amore”

Foto: fah

Monografija “Cynthia Hansell Bakić -Vissi d’arte, vissi d’amore (Živjela sam u umjetnosti, živjela sam u ljubavi)” predstavljena je u nedjelju na pozornici splitskog HNK-a, što je ujedno, kako je rečeno, oproštaj od scene proslavljene operne prvakinje američkog porijekla koja u Splitu živi 46 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica monografije, glazbena publicistkinja Marija Barbieri, predstavila je život i karijeru Hansell Bakić koja je desetljećima pjevala najvažnije operne uloge na sceni splitskog HNK-a.

Monografija je, kako je rečeno, svojevrsni hommage umjetnosti koju je umjetnica darivala Hrvatskoj.

U kratkom obraćanju Cynthia Hansell Bakić posebice je zahvalila splitskoj publici koja ju pratila 46 godina. Također je rekla kako njena umjetnička karijera ne bi bila uspješna bez potpore obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjesničar i glazbeni kroničar Tonči Šitin istaknuo je kako je Hansell Bakić u opernim izvedbama polazilo za rukom ono najteže – dohvatiti likove i osloboditi ih.

“Ona je uspijevala sa svojim likovima, tajna je ne u dekonstrukciji nego u beskompromisnoj konstrukciji a Hansell Bakić je to radila nesputano, činom stvaralačkog duha koji sluša svoje unutarnje glasove,” objasnio je Šitin.

Po Šitinovim riječima Hansell Bakić “ulazi u Olimp naših glasova.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hansell Bakić sada radi kao redovita profesorica na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje vodi katedru solo pjevanja.

“Cynthia sada sva svoja znanja i osobnost uspješno prenosi na mlade pjevačice i pjevače”, rekao je intendant splitskog HNK-a Goran Golovko.

Profesor Ivo Banc istaknuo je kako je Cynthia Hansell Bakić “jedinstvena pojava u hrvatskom javnom životu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imam osjećaj kako joj se kao društvo nismo dovoljno odužili, te je ovo prilika da joj kažemo koliko je volimo, koliko joj dugujemo i koliko od nje još očekujemo,” rekao je Banac.

Posebice je podsjetio kako se knjiga bavi i humanitarnim i diplomatskim angažmanom Hansell Bakić 1991. godine kada je “Hrvatska krenula u nezavisnost i sukobila se s moćnim snagama koje su je htjele počiniti i odreći joj pravo na vlastiti put.”

U takvim okolnostima, naglašava Banac, Hansell Bakić odbija poziv da napusti Hrvatsku i da ode u rodnu Ameriku.

“Ona je tada odriješito odgovorila kako je majka dviju Hrvatica i da joj je suprug Hrvat te da nema pravo osjećati Hrvatsku ništa manje svojom nego što je osjeća njena obitelj u Splitu;” kazao je Banac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Bančevim riječima Hansell Bakić u jesen 1991. poručila je kolegici Radmili Bakočević u Beogradu da pokuša utjecati na supruga Aleksandra Bakočevića -“predsjednika Miloševićeve Skupštine Srbije da zaustavi rat protiv Hrvatske.”

“Kad je trebalo, Cynthia se nije dvoumila,” dodao je Banac.

Zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović je u svoje i u ime gradonačelnika Andre Krstulović Opare zahvalila je Hansell Bakić na njenom doprinosu opernoj glazbi u Splitu i Hrvatskoj.

“Zahvaljujem Vam što ste postali ne samo spliska nevjesta, nego i splitska diva,” rekla je Hrgović.

Promociji monografije, između ostalih, nazočili su i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.