Predstavljene knjige „Hrvati u Argentini“ i „El cardenal Stepinac“

Knjige „Hrvati u Argentini“ i „El cardenal Stepinac“ argentinske spisateljice hrvatskog podrijetla Carmen Vrljičak Verlichak predstavljene su večeras u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Sućurcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar Mladen Vuković je istaknuo kako je knjiga „Hrvati u Argentini“ kronika o Hrvatima koji su naseljavali Argentinu i ostavili dubok trag u toj zemlji.

„Sada u Argentini živi oko 250.000 potomaka hrvatskih iseljenika ali oni sve manje govore hrvatskim jezikom“, rekao je Vuković.

Za knjigu „El cardenal Stepinac“, Vuković je naglasio kako je je prva knjiga o kardinalu Alojziju Stepincu na španjolskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Među prvima tu je knjigu dobio sadašnji papa Franjo kojeg autorica Carmel Vrljičak Verlichak poznaje još iz vremena dok je bio kardinal Sergi Bergoglio u glavnom argentinskom gradu Buenos Airesu,“ kazao je Vuković.

Autorica Carmel Vrljičak Verlichak je dometnula kako je u lipnju prošle godine osobno papi Franji poslala svoju knjigU „El cardenal Stepinac“

„Papa Franjo mi je vlastitim rukopisom poslao zahvalu za tu knjigu“, rekla je autorica Carmel Vrljičak. Podsjetila je kako je kardinal Sergio Bergoglio 1998. godine u Buenos Airesu služio misu za kardinala Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kardinal Stepinac je vjenčao moje roditelje“, istaknula je Carmel Vrljičak, koja je rođena u Madridu, kamo su roditelji otišli nakon Drugog svjetskog rata i odatle odselili u Argentinu.

Kazimir Vrljičak, otac autorice Carmele, kako je rečeno na večerašnjem predstavljanju, rođen je 1914. godine u Kašte Novome i bio je kulturni djelatnik, prevoditelj i diplomat.

Autorica je naglasila kako trenutačno u Argentini djeluje 30-ak hrvatskih klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Najveći su trag u Argentini ostavili hrvatski fratri, oni su sačuvali hrvatsku tradiciju u toj zemlji“, ustvrdila je Carmen Vrljičak.

U Knjizi „Hrvati u Argentini“, kako je rečeno na večerašnjem predstavljanju, autorica Carmen Vrljičak uz pomoć povijesnih izvora i svjedočanstava prikazuje kako i zašto su Hrvati doseljavali u Argentinu, kako su tamo živjeli, kojim su se poslovima bavili, a govori i o sudbinama ljudi nakon Drugog svjetskog rata.

„U ovoj knjizi imamo i dva svjedočanstva o Bleiburgu“, rekla je Carmen Vrljičak. Podsjetila je kako se u Argentini dulje od pola stoljeća svakog svibnja u jednoj crkvi održava komemoracija u znak sjećanja na bleiburšku tragediju.

„Hrvatski doseljenici u Argentinu nakon Drugog svjetskog rata nisu puno pričali o događajima iz domovine vodeći računa da ne opterete djecu, a neki su se i plašili, no patili su što nisu u Hrvatskoj a ta se patnja prenosi na djecu i unuke kao nostalgija“, rekla je Carmen Vrljičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carmen Vrljičak školovala se u Buenos Airesu, gdje je diplomirala književnost i jezikoslovlje te je magistrirala na temi o Thomasu Mannu. Bila je sveučilišna profesorica latinskog jezika, suvremene kulture i španjolske književnosti, a kao novinar surađuje s dnevnikom „La Nacion“.

Do sada je napisala 12 knjiga i objavila ih u vlastitoj nakladničkoj kući „Krivodolpress“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.