Premijera ”Marin Držić – Viktorija od neprijatelja”

Foto: Fah

Drugi premijerni dramski naslov 68. Dubrovačkih ljetnih igara ”Marin Držić – Viktorija od neprijatelja”, zasnovan na preslagivanju Držićevih djela te parafrazama djela drugih autora, uprizoren je u nedjelju navečer u parku Umjetničke škole u režiji Ivica Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramaturški koncept predstave, postavljene povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića, bavi se Držićevim životom, djelom i sudbinom, propitujući njegov odnos prema suvremenicima te etičkim i društvenim paradigmama vremena u kojemu je živio.

U zgusnutom slijedu događanja, u spoju verbalnog iskaza, plesa, glazbe i pokreta, odvijaju se epizode iz Držićeva života – od pohađanja dubrovačke gradske škole, odlaska na studij u Italiju, putovanja u Carigrad i povratka u Dubrovnik.

Uz njih se nižu i fragmenti iz Držićevih djela, s naglaskom na prizore u kojima oštro kritizira svoje suvremenike te one koji upravljaju Gradom i Republikom. Slijede završni akordi Držićeva života: krhotine Hekube, tragedije u kojoj progovara o teroru vlasti i moćnika isprepletene su s dijelovima pisama koje je Držić pisao u Firenci 1566 pokušavajući nagovoriti toskanskog vladara Cosima Medicija da pomogne zamišljenu akciju rušenja aristokratske vlasti Dubrovačke Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redateljica Ivica Boban na Dubrovačkim ljetnim igrama do sada je tri puta postavljala djela Marina Držića. Njezina predstava Play Držić iz 1978. bila je prva koja je tehnikom postmodernističkog patchworka progovorila o Držiću, a postave Hekube iz 1982. i 1991. smatraju se antologijskim ostvarenjima držićevskog teatra, ističu organizatori festivala.

Autorsku ekipu, uz Hrvoja Ivankovića koji potpisuje dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivicu Boban koja uz režiju potpisuje i dramaturšku obradu, čine Miljenko Sekulić koji je autor scenografije, maski i lutki, kostimografkinja Doris Kristić te skladatelj Ozren Glaser.

Glumačku družinu predvodi petero iskusnijih glumaca Maro Martinović, Branimir Vidić – Flika, Doris Šarić Kukuljica i Danijel Ljuboja, na čelu s Ozrenom Grabarićem koji uz kreaciju Marina Držića u svijet Držićeva teatra, filozofije i životnih stavova ulazi i kroz interpretacije ključnih likova njegova opusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ansambl sastavljen pretežno od mladih glumaca, od kojih su neki još studenti glume na zagrebačkoj ADU, okupio je glumce kao što su Petra Svrtan, Iva Kraljević, Ivana Gulin, Robert Španić, Marin Klišmanić, Ugo Korani i Josip Brakus.

Oblikovanje svjetla potpisuje Vesna Kolarec, video projekcije Ivan Lušičić, koreografiju Nikolina Medak, a mačevanje je glumce uvježbao Lovro Buva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.