‘Priča o VELIKOM i malom’ premijerno u četvrtak u Maloj sceni

Foto: fah

Novu kazališnu sezonu zagrebačko kazalište Mala scena otvorit će u četvrtak 7. rujna praizvedbom predstave “Priča o VELIKOM i malom” Kristine Gavran u režiji i izvedbi Svetlane Patafta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj najnovije produkcije Male scene je razviti kod djece znatiželju za odnose u prostoru i odnose među predmetima, te im usaditi osnovne predmatematičke vještine.

“Koncept veliko/malo važan je za snalaženje u prostoru, razumijevanje svijeta koji nas okružuje, ali i za uspješnost u komunikaciji s drugima. Razumijevanje razlike veliko – malo osnovni je koncept u matematici te prvi korak prema razumijevanju drugih pojmova kao što su: veći od, manji od i jednaki”, stoji u najavi.

U predstavi, uz pomoć bakinih uputa, pripovjedačica kreće u potragu za obećanim blagom koje se nalazi na tavanu. Ondje se nalaze kutije raznih veličina – velike, male, sićušne, srednje, ogromne… No, kako prepoznati u kojoj se nalazi blago? Pripovjedačica otvara jednu po jednu kutiju i u njima nalazi razne zanimljive predmete, ali i susreće usamljenu bubamaru kojoj nedostaje njen prijatelj slon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Susrećemo se s pojmom veličine – kako možemo odrediti što je veliko, a što malo? Pripovjedačica uspoređuje i predmete koje pronalazi postavlja u su-odnose, a posjeduje i neka magična pomagala – metar i povećalo. Svaka kutija otkriva novu priču o veličinama, oblicima i brojevima”, dodaje se u najavi.

Priča je to o veličinama, ali i o tome kako pronaći prijateljstvo tamo gdje ga se najmanje očekuje, ističu iz Male scene, a odgovor na pitanje mogu li mala bubamara i veliki slon zaista biti prijatelji, kao i brojna druga, u predstavi će tražiti dugogodišnja suradnica toga kazališta, glumica Svetlana Patafta, koja po prvi put u Maloj sceni potpisuje i režiju.

Autorski tim još čine scenografkinja Tonka Maleković, skladatelj glazbe Lazar Novkov, koreografkinja Andrea Vozila i oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra Puna kuća i Male scene i uz potporu Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture RH i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

“Priča o VELIKOM i malom” sedmi je naslov iz ciklusa Male scene “Priča o…”, namijenjenog najmlađoj publici, djeci od 18 mjeseci naviše, koji od 2002. broji naslove “Priča o oblaku”, “Priča o kotaču”, “Priča o svjetlu”, “Priča o vodi”, “Priča o zvuku” te “Boje duge – Priča o bojama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.