Prikupljaju se sredstva za Kuću imotske riči, cilj je sačuvati pisano blago zavičaja

Prikupljaju se sredstva za Kuću imotske riči
Foto: snimka zaslona
Rekonstrukcijom stare kuće u naselju Gornji Ujevići/ Krivodol želimo stvoriti prostor za zavičajnu knjižnu zbirku, kažu organizatori

U malim kamenim kućama Imotske zagore rađali su se veliki ljudi, ljudi jezika, čarobnjaci riječi. Zbog toga smo odlučili jednu od takvih kućica preurediti u spomenik – Kuću imotske riči, u njoj okupiti i sačuvati pisano blago zavičajnih autora. Da bismo to uspjeli potrebno nam je 250.000,00 kuna, prenosi jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako svoj projekt opisuju organizatori projekta Kuća imotske riči. Oni pokušavaju prikupiti financijska sredstva za ostvarenje ove hvalevrijedne ideje.

– Znanstveno je dokazano da riječ, usmena i pisana, značajno utječe na razvoj kognitivnih sposobnosti kod djece. Bitna je i za održavanje kognitivne kondicije što ima pozitivan utjecaj na fizičko i duhovno zdravlje te produženje životnog vijeka. Lijepo je i dobro utrenirati tijelo, ali je treniranje mozga puno važnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na škrtoj imotskoj zemlji otetoj kamenu lijepa riječ bila je dragocjen dio odgoja i tradicije. Tu tradiciju želimo oživjeti i nastaviti čuvanjem svoje pisane baštine i prenošenjem ljubavi za riječ na mlađe naraštaje.

Rekonstrukcijom stare kuće u naselju Gornji Ujevići/ Krivodol želimo stvoriti prostor za zavičajnu knjižnu zbirku i mjesto upoznavanja s imotskim autorima upriličivanjem raznih događanja i radionica. Imotska krajina je kolijevka velikih književnih imena i kulturnih djelatnika čiji je značaj itekako nadišao zavičajne granice, a tu su i mnogi manje poznati pisci, pjesnici, skupljači narodnog blaga, povjesničari… S obzirom na namjenu, naziv Kuća imotske riči nametnuo se kao logičan naziv projekta – navode.

Posebno mjesto za Tina i Matu Ujevića

Kuća je zamišljena kao mjesto na kojem će se prikupiti sva pisana izdanja (do kojih budemo mogli doći) svih autora s prostora Imotske krajine te digitalizacija građe. (Posebno bi mjesto zauzeli Tin i Mate Ujević jer bi osim njihovih djela skupili i ona u kojima se piše o njima i njihovu radu.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek realizacijom ovog projekta bilo bi stvarno vidljivo veliko intelektualno blago kojim naš kraj obiluje, ističu.

U blizini Kuće imotske riči obiteljska je kuća jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Augustina Tina Ujevića. Petstotinjak metara udaljena je rodna kuća Mate Ujevića, diva hrvatske enciklopedistike. I Mate Maras, književnik i značajni hrvatski prevoditelj, po majci je Krivodoljanin. Sinovi Imotske krajine su i Vlado Gotovac, Ivan Raos, Petar Gudelj… Ovo su tek neka od imena iz bogate riznice imotskih autora, poznatijih i manje poznatih široj javnosti. Zavičajnom zbirkom tu ćemo riznicu učiniti vidljivijom i doprinijeti promociji nepravedno zapostavljenih imena. Više od desetljeća u organizaciji KUU „Ujević“ pred Kućom imotske riči održavaju se susreti imotskih književnika, a sama kuća je zaštićeno kulturno dobro zajedno s kućama u nizu i kapelom sv. Mihovila koju je 1779. sagradio don Grgur Ujević.

Predviđeni troškovi rekonstrukcije 450.000,00 kuna.

– Ukupan prikupljeni iznos uložit ćemo u rekonstrukciju kuće i to na grube građevinske radove. Unutarnje radove financirati ćemo iz drugih izvora. Prema troškovniku predviđeni troškovi rekonstrukcije ukupno iznose 450.000,00 kuna. Projekt objekta već je gotov, ishođena je suglasnost Konzervatorskog zavoda. Još samo treba krenuti s radovima. Prikupimo li više sredstava, iskoristit ćemo ih za priključke struje, vode i interneta, opremanje prostora te nabavu opreme potrebne za digitalizaciju knjižne građe i kupovinu knjiga – kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više informacija o projektu i kako donirati dostupno je OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.