Pročitajte na Narod.hr-u izvadak iz knjige pape Franje ‘Zdravo Marijo’!

Foto: fah, verbum, montaža narod.hr

Nepunu godinu nakon objavljivanja knjige Oče naš koja je izazvala veliku pažnju javnosti vatikanska izdavačka kuća Libreria Editrice Vaticana i izdavačka kuća Rizzoli najavile su veliki zajednički izdavački projekt: objavljivanje nove knjige pape Franje pod naslovom Zdravo Marijo, koja se temelji na razgovoru o. Marca Pozze s papom Franjom, a koja svim ljudima približava značenje i smisao omiljene kršćanske molitve. O tome je sam papa Franjo u predgovoru knjizi istaknuo: „Nakon prošlogodišnjega iskustva duhovnoga razgovora s don Marcom Pozzom o molitvi Očenaša činilo mi se da bi bilo zgodno s njim proći i drugu molitvu koja nas sve prati još od djetinjstva. Zdravo, Marijo naučimo već kao djeca i, ako je i zanemarena, sigurno nam se posebno u teškoćama vraća na usne, a poglavito navire u srcima.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr u suradnji s Verbumom donosi izvadak iz knjige:

BLAGOSLOVLJENA TI MEĐU ŽENAMA

Mariji najprije anđeo, a zatim rođakinja Elizabeta kažu nešto prekrasno: „Blagoslovljena ti među ženama.“ Glagol „blagosloviti“ povezujem s pojmom nade: postoji nešto što može proizići iz teškoća. Jednostavno rečeno, što znači da je među svim ženama Marija blagoslovljena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija je blagoslovljena jer je rođena bez krivnje, ona je bez grijeha. Bila je izabrana da bude Majka, da Bogu dadne tijelo, a zar Bogu dati tijelo nije blagoslov? Nisu li naše majke, kada su nas začele i potom rodile, bile blagoslovljene i sretne što su djetetu dale život? Zamislimo Mariju koja upravo po Bogu začinje i Bogu daje tijelo: taj blagoslov daleko nadmašuje blagoslov naših mama.

Čitamo li Evanđelje, shvaćamo da je Marijin dne­v­ni boravak bila ulica. Marija je živjela običnim životom, kako nam ga opisuje i don Tonino Bello; išla je na tržnicu, pogađala se oko cijene. U tome vidim iste brige. Staviti Mariju na ulicu ne znači banalizirati je, nego voditi računa o kontekstu gdje se, provodeći priprost život, uvježbala da bude na raspolaganju Bogu i njegovu pozivu.

Marija je žena koja je živjela normalnim, običnim životom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je to običnost, normalnost?

Življenje u narodu i poput naroda. Nenormalno je živjeti bez ukorijenjenosti u narodu, bez povezanosti s povijesnim narodom. U tim se uvjetima rađa grijeh, toliko drag Sotoni, našemu neprijatelju: grijeh elitizma. Elitizam ne zna što znači živjeti u narodu i kada govorim o elitizmu, ne mislim na društveni sloj: govorim o nutarnjemu stavu. Može se pripadati elitističkoj Crkvi. Ipak, kako se izražava Sabor u konstituciji Lumen gentium, Crkva je sveti narod vjeran Bogu (usp. LG 12). Crkva je narod, Božji narod. A đavlu su drage elite.

Možda nas se upravo zato doima običnost ove žene. Govor o blagoslovu podsjeća na pojam ljubavi: kršćanski je Bog Bog ljubavi. U apostolskoj pobudnici Evangelii gaudium napisali ste: „Svaki put kad promatramo Mariju ponovno vjerujemo u revolucionarnu snagu nježnosti i ljubavi“ (EG 288). Ako, misleći na Mariju, podsjećate na ove dvije riječi, vjerojatno je netko zaslužan što su vam se rodile u srcu. Tko vam je pokazao tu Marijinu nježnost kada ste bili dijete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke žene iz moje obitelji (mama i bake, osobito jedna od njih) i časna sestra koja me je pripremala za prvu pričest, tiha, dobra. Sjećam je se kao učiteljice ljubavi prema Gospi. Uz tu je ženu vezano jedno vrlo duboko iskustvo. Iz Njemačke sam se vratio u Argentinu 17. listopada 1986. i javili su mi da je upravo toga dana ona preminula. Sutradan sam vrlo rano sjeo pored lijesa i iz te klupe u crkvi nisam se maknuo do tri popodne: molio sam i prebirao uspomene. Potom sam je otpratio na groblje. Možda je upravo ta časna sestra žena koja me je najviše naučila o Mariji. Zvala se Dolores.

Često spominjete jednu baku…

To je baka s kojom sam bio posebno vezan. Djed i baka s očeve strane stanovali su pedeset metara od naše kuće i kada je moja mama rodila drugo dijete, trinaest mjeseci poslije mene, baka je svakoga jutra dolazila po mene i vraćala me kući oko četiri popodne. Mogao bih reći da je moj materinji jezik pijemontski jer su djed i baka razgovarali na dijalektu, a to je silno utjecalo na moj život.”

Istovremeno talijansko i hrvatsko izdanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj dobroj suradnji s Vatikanskom izdavačkom kućom i Rizzolijem, već pri samom začetku pothvata objavljivanja knjige Zdravo Marijo u njega je uključena i izdavačka kuća Verbum, kojoj je povjereno objavljivanje hrvatskoga izdanja. To je omogućilo da se prijevod na hrvatski jezik odvija istodobno s pripremama za objavljivanje talijanskoga izdanja tako da je Hrvatska jedina zemlja u kojoj se ova nova Papina knjiga objavila istodobno kada i u Italiji – u utorak 9. listopada 2018.

Tumačeći u ovoj novoj knjizi redak po redak molitvu Zdravo, Marijo papa Franjo govori o Marijinu otajstvu i jednostavnosti svakodnevnog života, a ipak, ova „normalna“ žena postaje sredstvo novoga stvaranja, novoga saveza. Upravo žena i njezina uloga središte je Papina promišljanja. U drugomu dijelu knjige Zdravo, Marijo ulazi u zatvor, kao znak i sredstvo obraćenja i utjehe, posvjedočenih dirljivom ispovijesti obraćenja jednog zatvorenika osuđenog zbog ubojstvo koja je također sastavni dio ove knjige.

Povodom objavljivanja knjige papa Franjo je u privatnu audijenciju primio predstavnike Librerie Editrice Vaticana, Rizzolia i Verbuma te urednike TV2000 za čiju emisiju je rađen razgovor s Papom na temu molitve Zdravo, Marijo.

Talijansko i hrvatsko izdanje Papine knjige Zdravo Marijo predstavljeno je u Vatikanu u ponedjeljak 8. listopada, dan uoči pojavljivanja u hrvatskim i talijanskim knjižarama.

Osim istodobne objave talijanskog i hrvatskog izdanja 9. listopada, uskoro nakon toga uslijedit će objavljivanje i u mnogim drugim zemljama, a očekuje se da će knjiga Zdravo Marijo ponoviti uspjeh Papine knjige Oče naš, koja je postala veliki međunarodni bestseler i prevedena na preko 50 jezika.

Knjigu je moguće nabaviti u knjižarama Verbum i putem web knjižare verbum.hr, a više o njoj možete saznati na linku ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.