Prof. Tuđman: Izetbegović se javno zalagao za demokratsku državu, ali je u sebi nosio projekt kalifata

Foto: Fah

Bez ove knjige teško je razumjeti rat u Bosni i Hercegovini, te zašto su dva naroda koja imaju istog neprijatelja ušla u sukob. Tim je riječima u Splitu predstavljeno djelo ‘Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića’ autora prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana, piše Dalmatinskiportal.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Gospodin Izetbegović je mislio da je međunarodnim priznanjem Bosne i Hercegovine dobio čarobni štapić, državu u kojoj će muslimani postati većina i svima moći nametnuti svoje uređenje. Kako se rat razvijao i to se pokazalo nemogućim, pojavljuju se razlozi zašto Izetbegović otvara novi front s Hrvatima. Želi zaokružiti svoj teritorij, ali ne u skladu s razmještajem muslimanskog, kasnije bošnjačkog, stanovništva nego on ima čvrste zamisli kako bi to trebalo izgledati. Među ostalim se tu podrazumijeva i izlazak na more da bi se mogli povezati s ostatkom islamskog svijeta – rekao je prof. dr. sc. Mladen Ančić sa Sveučilišta u Zadru, na promociji održanoj u ponedjeljak navečer u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa.

Kazao je i da je još nerazjašnjeno kako je jedna tako kontradiktorna osoba uživala veliku podršku u svijetu, a da ova knjiga navodeći što je govorio, pisao i stvarno radio pokazuje da sve što je do sada bilo rečeno o Aliji Izetbegoviću pada u vodu.

> Erdogan obilježio Izetbegovićevu godišnjicu smrti: ‘Europa je umrla u Bosni, a sahranjena u Siriji. Alija me na samrti molio da mu čuvam Bosnu’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akademik Davorin Rudolf podsjetio je na Izetbegovićeve stavove još puno prije ratnih zbivanja…

– Htio je da se stvori jedna jedinstvena država u kojoj će dominirati muslimanski svijet, od Sandžaka, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Kosova, pa sve do Slovenije. Ovo jako podsjeća na tezu koju je htio ostvariti srbijanski predsjednik Slobodan Milošević. Korijene Izetbegovićevih ideja imate već u njegovoj prvoj knjizi ‘Islamska deklaracija’ iz 1970. godine, kasnije je to ponovio u ostalim djelima – rekao je Rudolf.

Cilj njegovog političkog programa nije bio europeizacija BiH već njezina islamizacija. Javno se zalagao za demokratsku građansku državu, ali je u sebi nosio projekt kalifata. Nije želio rat i sukobe, ali je svojim političkim odlukama, svojim utjecajem, utjerao nesrećama put i poticao ih – dodao je, te poručio da je danas glavno pitanje ima li tragova te doktrine u današnjoj Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je akademik zaključio:

– Ako se nastavi s čvrstim inzistiranjem na dominaciji najmnogoljudnijeg naroda, ja sam zabrinut.

Prof. dr. sc. Miroslav Tuđman je na početku nasmijao okupljene kazavši da treba zabraniti autorima da govore o svojim djelima jer nešto ne štima ako oni trebaju tumačiti što su željeli reći. Tuđman je neprihvatljivu Izetbegovićevu politiku približio i slučajem Srebrenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U četvrtom mjesecu ’93. Izetbegović piše svim predsjednicima u Europi i svijetu, uključujući i predsjednika Tuđmana, da poduzmu sve da se u Srebrenici spriječi najveći genocid nakon 2. Svjetskog rata. Što se događa? Vijeće sigurnosti proglašava Srebrenicu zaštićenom zonom, a onda on koristi 7500 pripadnika Armije BiH da bi očistio Hrvate iz srednje Bosne, umjesto da se napravi zajedničko zapovjedništvo protiv agresora – rekao je Tuđman, naglasivši da Hrvati nisu imali razloga za sukob s muslimanima.

– Sa strane HVO-a nemate nijedan operativni plan kojim bi se širio na teritorij na kojem HDZ nije osvojio političku većinu i imao vlast u tim općinama, nego imate upravo suprotno, već od konca ’92. postoje operativni planovi da se srednja Bosna mora očistiti od Hrvata. Na koncu ’93. je protjerano 153 tisuća Hrvata, ubijeno je oko 1700 civila. To je prava slika – dodao je.

Tuđman je još rekao da je preko 10 tisuća ranjenika Armije BiH, muslimana, izliječeno u splitskim bolnicama.

– Po naši standardima je to preko pet brigada. Mi liječimo ljude, a oni nas protjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo još da je skup organizirao Hrvatski časnički zbor grada Splita, otvorio ga je Petar Škorić, koji je na kraju prilikom postavljanje pitanja iz publike upozorio na nezainteresiranost dobrog dijela hrvatskog naroda za sudbinom Hrvata u BiH, čak i onih koji potječu iz te države. Još je jedan momak zaradio pljesak dvorane kada je kritizirao to što se odustalo od Hrvatske Republike Herceg Bosne kao institucije koja je najbolje funkcionirala na tom području, koju on i sada vidi kao rješenje u slučaju kršenja dogovorenih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.