Progledaj srcem: Neka vatra siđe – Rasprodana Arena molila i slavila 8 sati

Foto: Laudato TV

Sedmi ‘Progledaj srcem’ 2023. održan u zagrebačkoj Areni uoči svetkovine Pedesetnice.  Veliki molitveni dan započeo je već u 14 sati uvodnim blagoslovom duhovnika. Program se sastojao od tri cjeline: nagovora duhovnika i molitve uz glazbenu pratnju, svjedočanstva Jima Caviezela i slavljenja, a dvorana sa 17 000 mjesta prodana je do posljednjeg sjedala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duhovni nagovor

Veliki molitveni dan “Progledaj srcem” započeo je uvodnom molitvom i pjesmom. Nakon toga duhovni nagovor vodio je fra Ivan Matić, uz pratnju i slavljenje benda Yeshua i Mateja Galića. Fra Stjepan Brčina i Amorose nastavili su u slavljeničkom tonu duhovno poticati okupljene na “preobrazbu srca i autentično svjedočenje svoje vjere.” Ništa manje poticajne nisu bile ni riječi vlč. Dražena Radigovića koji je naglasio da je “Isus kadar izliječiti svaku našu nemoć, bolest i trpljenje”, baš kao što i liječnici liječe bolesti, ali još je važniji “Isus koji liječi našu dušu i priprema je za vječnost”.

Don Mijo Grozdanić u nastavku je, uz pratnju grupe Emanuel, u svim duhovnom nagovoru okupljene suočio s pitanjem Isusovog uskrsnuća. “Pitamo li se danas o tome? Razmišljamo li o toj istini? Da, Isus je uskrsnuo! Da, Isus je živ! Isus je ovdje s nama!”, rekao je glasno te izazvao oduševljenje okupljenih koji su to popratili pljeskom i odobravanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kraće pauze, voditelj programa Marin Periš pozdravio je uvažene goste, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutlešu, apostolskog nuncija u RH nadbiskupa Giorga Linguu, sisačkog biskupa Vladu Košića. generalnog tajnika HBK preč. Krunoslava Novaka, više provincijala hrvatskih redovničkih zajednica, Kseniju Abramović, direktoricu Laudato TV-a, goste iz EWTN i druge goste. Potom je najavio predavača Jima Caviezela koji je dočekan uz gromoglasni pljesak okupljenih sudionika ovog glazbeno-molitvenog spektakla.

Svjedočanstvo Caviezela

Jim Caviezel govorio je o svojem životnom iskustvu vjere, putevima koje je kako sam kaže “vodila Gospa, majka Marija”. Istaknuo je važnost molitve krunice i potaknuo, posebno mlade, da se utječu Majci Mariji i njezinom moćnom zagovoru. Podijelio je također svoje iskustvo sa snimanja filma “Pasija” iz 2004. te iznio niz detalja, pogotovo o patnji koja je bila stvarna tijekom snimanja pojedinih scena tog filma. Jim Caviezel je, među ostalim, usporedio Hrvate s biblijskim Davidom. “Vi Hrvati ste poput Davida, koji se ne boji boriti ni protiv puno jačeg protivnika”, naglasio je te dodao da smo narod, iako brojčano mali, “velikog srca”, izazvavši oduševljenje prepune Arene. U jednom trenutku Jim Caviezel skinuo je gornji dio trenirke pokazavši dres Luke Modrića te ostatak svojeg svjedočanstva iznio u bijelo-crvenim kockicama. Posebno je pritom pozdravio sve naše biskupe, svećenike, duhovnike, i potaknuo ih na hrabrost u svjedočenju vjere i vodstvu povjerenog im naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici su zakratko sudjelovali u izravnom prijenosu euharistijskog klanjanja koje je u obližnjoj crkvi Blažene Djevice Marije Remetinec-Blato, predvodio preč. Marko Kovač, a nakon klanjanja uslijedilo je slavljenje uz pjesmu svih izvođača.

Na koncu molitvenog dana “Progledaj srcem” otkriven je datum sljedećeg molitvenog dana, a to je 25. svibnja 2024. “Stoga, svi oni koji sada žale što svoju ulaznicu nisu kupili na vrijeme, mogu to učiniti odmah i sudjelovati na sljedećem!”, zaključio je voditelj programa Marin Periš, piše IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.