(FOTO) Rijeci odobren novac iz EU fondova za obnovu Titovog broda “Galeb” i Palače Šećerane

Foto: fah

Gradu Rijeci odobreno je bespovratnih 69 milijuna kuna iz fondova Europske unije putem Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za obnovu broda “Galeb” i nekadašnju upravnu zgradu Šećerane te tvornice Rikard Benčić, tako da će se oba objekta urediti za muzejsku djelatnost, a brod “Galeb” i za komercijalnu djelatnost, odnosno za smještajne i ugostiteljske sadržaje, službeno je potvrdio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na današnjoj konferenciji za novinare održanoj na palubi ovog broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palača Šećerane i brod “Galeb” zaštićena su kulturna dobra, što je bio temelj za prijavu na natječaj za dodjelu bespovratnog iznosa za turističku valorizaciju spomenika riječke industrijske baštine.

Obersnel je naveo da će se preostalih 12 milijuna kuna za obnovu i uređenje palače i broda osigurati iz Gradskog proračuna. “Nadam se da će ovom dodjelom bespovratnog iznosa prestati beskonačno duge priče o tome je li trebalo kupiti i održavati brod. Ovo je apsolutna potvrda da je ulaganje gradske uprave u ovaj, ali i druge projekte opravdano”, kazao je. “Ono što se u Rijeci naziva propalim projektima, EU očito ne smatra tako. Smatram to svojom moralnom pobjedom”, naglasio je Obersnel.

Podsjetio je da je brod “Galeb” kupio Grad Rijeka na javnoj dražbi zbog činjenice da je proglašen kulturnim dobrom, ali i zbog njegove zanimljive i burne povijesti. Brod je sagrađen 30-ih godina prošloga stoljeća za prijevoz banana, potom je korišten u talijanskoj, pa njemačkoj ratnoj mornarici tijekom Drugog svjetskog rata, na kraju kojeg je potopljen u riječkoj luci. Izvađen je i popravljen te je više desetljeća služio kao ploveća rezidencija tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a tu je i pokrenuta inicijativa za utemeljenjem pokreta nesvrstanih, kazao je Obersnel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Namjera nam nije da brod koristimo kao mjesto idolopoklonstva ikome, nego kao muzejski prostor, dio Muzeja grada, koji će prikazivati povijest broda, a time i režima koji su prošli kroz Rijeku”, istaknuo je gradonačelnik. Muzejski i javni dio broda zauzet će 3000 četvornih metara, a ugostiteljski komercijalni 1000. Tu će se održavati i kazališne predstave, tribine, radionice te filmske projekcije. U muzejskoj zbirci bit će sva postojeća oprema broda, foto i video građa, kopije dokumentacije o gradnji i povijesti broda, arhiva članaka i knjiga o “Galebu”. Posjetitelji će moći razgledati rezidencijalne dijelove, među kojima su apartmani Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke, zajednički salon, blagovaonicu i apartmane za goste. Planirano je da se “Galeb” priveže uz glavni lukobran riječke luke, Molo longo, u sklopu putničke luke. Stalni postav će urediti Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrada za uređenja Gradskog muzeja Vukovar te Muzeja Sinjske alke.

Palača Šećerane uredit će se kao novo sjedište Muzeja grada Rijeke. Izgrađena je 1752. godine kao upravna zgrada tvornice šećera, a nakon požara krajem tog stoljeća je značajno obnovljena i opremljena baroknim interijerima sa zidnim slikama i štukaturama. Smatra se najkvalitetnijom baroknom palačom na istočnoj strani Jadrana.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je veliki trud zaposlenika gradske uprave na pripremi prijave za natječaj za dodjelu novca iz EU fondova. “Taj novac nismo dobili, nego smo iz zaradili i zaslužili”, rekao je. Ustvrdio je da je ovo jedini natječaj za fondove EU na koji se moglo prijaviti s ovakvim projektom kulturne infrastrukture do 2020. godine. “Odlučili smo se na pomalo hazarderski potez, kandidirajući naizgled nespojivu obnovu broda i palače, a to se pokazala kao dobitna kombinacija”, rekao je Šarar. Ovo je do sad najskuplji projekt kulturne infrastrukture odobren za financiranje EU fondovima u Hrvatskoj, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Obersnel je kazao da očekuje da novac bude raspoloživ do kraja ove godine. Uređenje broda i palače mora biti dovršeno do 2020. godine, kada će služiti kao važan dio projekta Europske prijestolnice kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.