Riječki karneval od 17. siječnja do 14. veljače

Ovogodišnji Riječki karneval bit će kraći, trajat će manje od mjesec dana, od 17. siječnja do 14. veljače, ali će, kao i svake godine, obilovati maškaranim događanjima i kulminirati u velikoj Međunarodnoj karnevalskoj povorci u kojoj će 11. veljače na Korzu plesati tisuće domaćih i inozemnih maškara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz turističke zajednice Grada Rijeke, Riječki karneval počet će 17. siječnja na blagdan sv. Antona ili Antonju, kada će riječke karnevalske i tradicijske skupine u naseljima Pašac, Pehlin i Zamet, te uz zvuke Antonjskog roga, podići Pusta, lutku okrivljenu za sve loše u prethodnoj godini.

Izborom kraljice Riječkog karnevala i primopredajom ključeva grada meštru Toniju i maškarama 19. siječnja počet će maškarane ludosti i događanja. Kao i prethodnih godina, očekuje se puno maškaranih događanja, od maskiranih plesova, balova, koncerata i predstava, do maškaranog rallyja, natjecanja snowboardera, humanitarnih događanja..

Tisuće malih maškarica, djece iz osnovnih škola i vrtića, očekuje se 27. siječnja na riječkom Korzu u Dječjoj karnevalskoj povorci, dok će Međunarodna karnevalska povorka, velika završnica Riječkog karnevala, u kojoj svake godine sudjeluju tisuće domaćih i inozemnih maškara sa stotinjak alegorijskih kola, biti održana 11. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi paljenje Pusta, a Riječki karneval, kao i u cijelom Hrvatskom primorju, završit će na Pepelnicu ili Čistu srijedu 14. veljače, kada počinje korizma.

Obnovljeni Riječki karneval prvi put je održan 1982., kada su riječkim Korzom prošetale samo tri maškarane grupe – “Lako ćemo”, “Pehinarski feštari” i “Halubajski zvončari.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.