Seksualno nasilje na Akademiji dramske umjetnosti: Suspendirali dva zaposlenika

ADU
Foto: Fah, snimka zaslona, GettyImages, Fotomontaža: Narod.hr

Nakon što je u siječnju 2021. godine stiglo 27 prijava za seksualno uznemiravanje studentica i studenata i udaljen jedan profesor s nastave, novi dekan Akademije dramske umjetnosti, Davor Švaić suspendirao je još dva djelatnika, javlja 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Više od 11 prijava za zlostavljanje na ADU: ‘Dio profesora je još uvijek na radnim mjestima‘

> ADU za Narod.hr o prijavama: Jedna je osoba udaljena s nastave, s drugom neće biti nastavljena suradnja

> Dekanica ADU-a o seksualnom zlostavljanju: ‘Nitko nije suspendiran jer nemamo taj mehanizam’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove akademske godine dvije nove prijave

Dekan Švaić privremeno je suspendirao dvoje djelatnika ADU-a, tj. odlučio je o privremenom prestanku obavljanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramske umjetnosti za dva zaposlenika za koje su proteklog tjedna zaprimljene nove prijave.

Dokumentacija o dva nova slučaja dostavljena je Općinskom državnom odvjetništvu i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Razotkriven jedan od dvojice suspendiranih

Dekan Švaić donio je prošlog tjedna odluku kojom se “Ozrenu Prohiću privremeno određuje prestanak obavljanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramskih umjetnosti”, a odluka “ostaje na snazi do okončanja postupka nadležnih tijela ili do opoziva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokument koji to potvrđuje, a u čijem je posjedu Jutarnjeg lista, poslan je na 28 adresa.

Sam dekan Švaić u srijedu je potvrdio kako je “Povjerenstvo za provođenje unutarnje istrage o utemeljenosti prijava za spolno uznemiravanje, zlostavljanje, kršenja načela ravnopravnosti spolova te povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja u tekućoj akademskoj godini zaprimilo dvije nove prijave”.

Dalje, rekao je kako je “prema preporukama Povjerenstva u oba slučaja donio odluke o privremenom prestanku obavljanja dijela radnih obaveza koje uključuju kontakt sa studentima Akademije dramske umjetnosti” te je dodao kako su o slučajevima obaviještene nadležne državne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki broj prijava za spolno uznemiravanje

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu na glasu je već gotovo godinu dana kao fakultet s velikim brojem prijava spolnog uznemiravanja u okviru odnosa profesor – student. Nova je akademska godina započela prije svega mjesec dana, a dekan Švaić već je suspendirao dvoje djelatnika zbog seksualnog uznemiravanja studentica.

Nakon 18. siječnja 2021. kada su počele stizati prijave studentica za seksualno uznemiravanje, dva dana nakon osnovana je Radna skupina za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja čiji je zadatak nadzirati kršenje prava ravnopravnosti spolova te povezanih oblika uznemiravanja i diskriminacije nad studentima i studenticama Akademije dramske umjetnosti.

Akademijsko vijeće Akademije 4. veljače 2021. godine donijelo je odluku i o osnivanju Povjerenstva za provođenje postupka unutarnje istrage. Povjerenstvo je provodilo unutarnje istrage o utemeljenosti prijava studentica za zlostavljanje, spolno uznemiravanje, diskriminiranje po osnovi ravnopravnosti spolova.

Sve prijave odvijaju se online formularom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sastavu te radne skupine su bivša dekanica ADU-a izv. prof. art. Franka Perković Gamulin, doc. art. Zvonimir Jurić, doc. art. Hana Jušić, doc. art. Jasna Žmak te Martina Marasović, predstavnica Studentskog zbora ADU-a.

Podsjetimo, još u siječnju ove godine saborska zastupnica Marija Selak Raspudić kazala je da unatoč tome što je zaštita od spolnog uznemiravanja u našem zakonodavstvu osigurana kroz više zakona i propisa, poput Zakona o radu, Zakona o ravnopravnosti spolova, Zakona o suzbijanju diskriminacije, Kaznenog zakona, njihovo implementiranje u praksi i dalje je nepremostiv problem.

Bivša Dekanica ADU-a, Franka Perković Gamulin, za vrijeme obnašanja svoga položaja, rekla je da nijedna osoba nije suspendirana jer nemaju taj mehanizam, ali da je tada jedna osoba udaljena s nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.