Slučaj kardinala Pella: Ogromne novčane kazne australskim medijima zbog manipulacija u izvješćivanju

george pell
Foto: Snimka zaslona

Zabrana izvještavanja – provedena sukladno pravnim odredbama – uvedena je na početku suđenja kardinalu Georgu Pellu 2018. Cilj joj je bio spriječiti mogućnost da predrasude i medijske manipulacije utječu na odvojeno suđenje s kojim se trebao suočiti po drugim optužbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u medijima se stvorila ogromna hajka i predrasude prema kardinalu Pellu, tako da je proglašen u medijima i javnosti gotovo krivim prije donošenja presude. Vrhovni sud Australije jednoglasno je poništio nepravomoćnu presudu kardinalu Pellu i proglasio kardinala nevinim čovjekom.

> Ivica Šola: Nedužni kardinal Pell oprostio je progoniteljima

Kako piše BBC, mediji su priznali kršenje pravnog poretka u 2018., koji im je zabranio izvješćivanje o presudi u to vrijeme. Sudac je odbacio argumente da su njihove vijesti – koje nisu imenovale Pella – bile u javnom interesu.  Među osuđenima neki su od najvećih australskih medijskih grupacija. To uključuje: News Corp. Ruperta Murdocha, koja je kažnjena s 430 000 A$, zbog napisa na  njihovoj stranici news.com.au; također The Daily Telegraph i druge novine. Nine Entertainment – koja izdaje novine The Age i vlasnik je Channel Nine – kažnjen je s više od 600 000 A$ zbog svojih priča, piše bitno.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana izvješćivanja – provedena sukladno pravnim odredbama – uvedena je na početku suđenja kardinalu Pellu 2018. Cilj joj je bio spriječiti mogućnost da predrasude utječu na odvojeno suđenje s kojim se trebao suočiti po drugim optužbama. Prema ovoj odredbi, novinarima je zabranjeno donositi bilo kakve detalje slučaja seksualnog zlostavljanja, uključujući i njegovu osuđujuću presudu u prosincu 2018. Kardinal je ranije bio jedna od najviših vatikanskih ličnosti i bliski savjetnik papa. Visoki sud Australije kasnije je ukinuo osuđujuću presudu protiv kardinala Pella u žalbenom postupku.

Nalog o zabrani izvještavanja kasnije je ukinut u veljači 2019. godine.

No, nekoliko je medija objavilo izvješća koja se odnose na njegov slučaj nedugo nakon presude. Velik dio tog izvještavanja u prosincu 2018. kritizirao je tajnost slučaja bez da je posebno imenovao kardinala Pella. Naslovi novina uključuju: Najveća priča nacije: Priča koju ne možemo izvijestiti; i Tajni skandal. To je najveća priča u Australiji. Visoko prepoznata osoba proglašena krivom za strašni zločin. Svijet čita o tome, ali ne možemo vam reći ni riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac John Dixon na viktorijanskom Vrhovnom sudu presudio da su medijske grupacije prekršile zabranu i “uzurpirali funkciju suda u zaštiti pravilnog provođenja pravde”. “[Oni su] preuzeli na sebe odrediti gdje bi trebala biti ravnoteža između Pellova prava na pošteno drugo suđenje … i prava javnosti da zna”, glasio je sažetak sudske presude.

Sudac Dixon također je rekao kako su urednički napadi na nalog za zabranu izvještavanja – posebno od news.com.au i novina The Age – “predstavljali očito i namjerno prkošenje sudskim autoritetima”.

Ostali novčano kažnjeni mediji dobili su manje kazne. Među njima su: The Herald SunThe Courier MailThe Sydney Morning HeraldAustralian Financial Review, news web stranice Mamamia i Business Insider, radio postaje 2 GB kao i TV mreža Channel Nine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači su se mediji izjasnili krivima zbog kršenja optužbi za nepoštivanje suda. Sporazum o priznanju krivnje doveo je do toga da tužitelji odustaju od optužbi protiv 15 pojedinačnih novinara.

Kardinal Pell 2020. oslobođen optužbi za zlostavljanje

Podsjetimo, Visoki australski sud početkom travnja 2020. oslobodio je kardinala Pella koji je izvršavao kaznu od 6 godina zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika, ukinuvši presudu Prizivnoga suda koja je donesena u kolovozu 2019. i koja je potvrdila odluku suda u Melbourneu iz prosinca 2018. godine. Slobodan je napustio zatvor, te otišao u jednu vjersku ustanovu u Melbourneu, navodi Vatikanski radio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam je sudaca australskog najvišeg suda jednoglasno donijelo pravorijek na temelju razumne mogućnosti da se zločin nije dogodio i da stoga postoji značajna mogućnost da nevina osoba bude osuđena.

Kardinal Pell je nakon odluke Visokoga suda istaknuo da se neprestano izjašnjavao nevinim, te da je nepravda koja mu je bila nanesena, sada ispravljena. Osvrnuvši se na čovjeka koji ga je optužio za čin koji se navodno dogodio u devedesetim godinama prošloga stoljeća, koji je u to vrijeme bio ministrant u melburnškoj katedrali, kardinal je rekao da prema njemu ne osjeća nikakvu ljutnju. Također je zaželio da njegova oslobađajuća presuda ne bude dodatna bol, te napomenuo da je istina temelj dugoročnog ozdravljenja i da je istina jedini temelj pravde, jer pravda znači istina za sve.

Kardinal je zahvalio svojim odvjetnicima i svima koji su molili za njega, te su mu pomagali i tješili ga u tom teškom vremenu. U ime Australske biskupske konferencije, predsjednik, nadbiskup Mark Coleridge, istaknuo je da će oni koji vjeruju u kardinalovu nevinost sa zadovoljstvom prihvatiti presudu Visokog suda, no za suprotnu stranu bit će pogubna. Napomenuo je pritom da je nepokolebljiva zauzetost Crkve za sigurnost djece, te za učinkovit odgovor preživjelima i žrtvama seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Sveta Stolica je u cijelom tom događaju uvijek prihvaćala odluke australskih sudaca, ističući najviše poštovanje prema pravosudnim vlastima u njihovim različitim stupnjevima, no iščekujući daljnji razvoj postupka. Sveta Stolica je u raznim izjavama podsjećala da je kardinal uvijek isticao svoju nevinost i pravo na obranu sve do posljednjeg stupnja pravde, neprestano je potvrđivao svoju blizinu žrtvama seksualnog zlostavljanja i obvezu nadležnih crkvenih vlasti da procesuira članove klera koji su za to odgovorni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.