Šokačka tradicija prkosi koroni: Pogledajte tradicionalno pokladno jahanje u Županji i Babinoj Gredi

Foto: snimka zaslona

Tradiciju pokladnog jahanja, dugu gotovo četvrt tisućljeća, nije zaustavila epidemija koronavirusa. Uz Babinu Gredu se taj običaj veže još od 1776. godine i čuvanje tadašnje habsburške granice na Savi od najezde Turaka iz Bosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulicama Babine Grede jahale su dvije skupine jahača a načelnik općine Josip Krnić pozdravio ih je pred zgradom općine zaželjevši da se običaji nikada ne zaborave i da se tradicija nastavi.


Snimke je napravio Franjo Škegro, fotograf i snimatelj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Pronašli smo u babogredskim zapovijestima iz tog doba gdje piše da su hrvatski graničari koji su čuvali granicu na Savi išli na pokladni ponedjeljak jahati kroz selo kako bi provocirali Turke preko Save. Usput su se zaustavljali po kućama gdje je bilo jela i pića i mladih djevojaka, koje su ih častile krafnama – kazao načelnik Josip Krnić.

Ponosno ističe činjenicu da je Babina Greda jedina i u bivšoj Jugoslaviji zadržala običaj pokladnog jahanja. Redovito su ga organizirali na pokladni ponedjeljak.

Nekada je, prisjeća se, svaka čitaonica u selu imala svoju grupu jahača koji su se međusobno natjecali i birali pobjednike u nekoliko kategorija, prenosi Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da sve udruge u okolici poštuju činjenicu da je pokladni ponedjeljak već tradicionalno rezerviran za Babinu Gredu i toga dana ne organiziraju svoja jahanja. Pjesma i topot 50 konja zaorio se selom, a mještani se diče: “Hajde diko, lipo se naredi, u ponedjeljak jahači u Babinoj Gredi!”

Uz pjesmu i topot gizdavih konja u nedjelju, 7. veljače 50 veselih jahača prošlo je i ulicama Županje i najavilo 54. Šokačko sijelo, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.