Spomenik stoljetnoj proizvodnji soli: Kip akademskog kipara Tomislava Kršnjavija ispred nekadašnjeg pogona paške solane

Foto: Narod.hr

Na Staroj rivi u Pagu, ispred nekadašnjeg pogona solane, postavljen je kip Solar kojeg je izradio akademski kipar Tomislav Kršnjavi. Kip je lijevan u Ljevaonici Ujević iz Zagreba.

> Tomislav Kršnjavi: Najbolje je gledati skulpturu kako živi u svakodnevici

“Kip Solar postavili smo jer je proizvodnja soli obilježila grad Pag i po soli je Pag bio nadaleko poznat,” rekao je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić.

“Ponosni smo na taj dio paške prošlosti, a kip je postavljen kod nekadašnjih magazina soli i ispred mjesta gdje je prije bila solana.”

Tomislav Kršnjavi je naš poznati akademski kipar, autor brojnih kipova koji krase crkve, trgove i javne prostore diljem Lijepe naše, prapraunuk Izidora Kršnjavog, hrvatskog slikara, povjesničara umjetnosti, kulturnog djelatnika.

U emisiji ’55 minuta kod Željke Markić’ emitiranoj u ožujku govorio je o svom stvaralaštvu:

„Svatko to radi na svoj način. Ja krećem od prostora. Najljepše je kad se zna gdje bi kip trebao biti, doći u taj prostor, vidjeti kakva je arhitektura, kako se kreće sunce, hortikultura, gdje su glavne smjernice ljudi, urbanistički kako su stvari riješene, može li ih se još više oplemeniti. Nakon toga, određuje se veličina kipa i osnovni kompozicijski smjer, pokret koji kip ima – kad radite kip morate tu kretnju koju on u sebi nosi i tu dinamiku složiti tako da se ona njemu vraća. A to je onda u odnosu s prostorom – je li mu ta zgrada sa strane potpora ili mu smeta, pa se tako i cijela kompozicija rađa.

Zatim nastaju crteži, skice, pa napravim mali idejni kip koji razradim i koji je jasan u kompoziciji te mi je on vodilja za veliki kip koji je prvo oblikovan u glini, zatim ga se dorađuje u Ljevaonici umjetnina Ujević s kojima surađujem dulji niz godina. Ondje se uzmu otisci s glinenog modela pa se lijeva gipsani model, a nakon gipsanog modela to ulazi u proces lijevanja bronce. I kada je kip gotov u bronci, transportira se.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr