Sretan vam 1. svibnja – blagdan sv. Josipa radnika i Međunarodni praznik rada!

zupakomin.com, Getty Images; fotomontaža: narod.hr

Danas obilježavamo blagdan sv. Josipa Radnika i Međunarodni praznik rada, kojim se prisjećamo povijesnih zalaganja radnika za humane i pravedne uvjete rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na blagdan sv. Josipa Radnika, čovjeka vjere ‘koji si je svijet rada izabrao kao svoj praznik’, crkva ovim blagdanom odaje posebno poštovanje prema radu jer svojim radom kršćanin ‘pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli’. Blagdan podsjeća i na to da se čovjek ostvaruje radom i da radom dobiva potrebno za svakodnevni život, ali i da je čovjeku potreban i odmor te da se nitko ne smije nepravedno okoristiti tuđim radom.

Svetog Josipa radnika Hrvatski državni Sabor proglasio je 1687. godine zaštitnikom Hrvatske. Katolici današnji prvi dan svibnja slave i kao početak obilježavaja mjeseca Blažene Marije Djevice.

Papa Pio IX. proglasio je sv. Josipa, 1870. godine, zaštitnikom sveopće Crkve, te neslužbenim zaštitnikom od sumnje i oklijevanja, kao i zaštitnikom u borbi protiv komunizma te zagovornikom za sretnu smrt. Smatra se da je sv. Josip umro u rukama Isusa i Marije, te se zbog toga smatra uzorom pobožnog vjernika koji prima milost u trenutku smrti, te zagovornikom obitelji, očeva, trudnica, bolesnih i umirućih, putnika , doseljenika, obrtnika, inženjera i općenito radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek je stvoren za rad i odmaranje u Gospodinu

Budući da čovjek nasljeduje Boga svojim radom, on ga slijedi i oponaša tijekom odmora. Stoga, prema Ivanu Pavlu II. odmor se mora održati ne samo sedmoga dana (prema Božjoj zapovijedi), nego mora također „ostaviti mjesta čovjeku da se pripremi u vanjskom djelovanju, postajući sve više ono što Bog od njega želi.“ (Ibid) Čovjek je stvoren za rad i odmaranje u Gospodinu. „Naša srca su nemirna dok se ne odmaraju u Tebi.“, rekao je slavno Sv. Augustin, navodi zenavrsna.com.

Čovjekov odmor ne bi trebao biti samo „odmor“ od posla. Dapače, njegov odmor trebao bi uključivati vrijeme obnove koje mu omogućuje nastavak Božjeg djelovanja, koje prema Ivanu Pavlu II., obuhvaća svaku njegovu aktivnost ne samo unutar već i izvan Crkve. Ovakav duhovni pristup radu u konačnici pokazuje kako je sam Bog na djelu u čovjeku i povijesti – Bog sam daje čovjeku moć da se uključi u rad i u odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Pavao II. nadalje objašnjava kako je duhovnost u radu prisutna u Kristu i njegovoj poruci, jer je on sam bio stolar većinu svog života na zemlji. Stoga Ivan Pavao II. objašnjava: „On je zahvalan i poštuje ljudski rad. Doista se može reći da On s ljubavlju gleda na ljudski rad i različite oblike rada, gledajući u svakom od ovih oblika određeni aspekt ljudske sličnosti s Bogom, Stvoriteljem i Ocem.“

> (FOTO, VIDEO) Kardinal Bozanić na Uskrsnoj misi: ‘Zbog interesa moćnika u igrama i računicama strada mali čovjek’

“Jao vama koji iskorištavate radnike!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo prije dvije godine je ponovio ono što je apostol Jakov rekao bogatima. Podsjetio je na propadljivost bogatstva i upozorio poslodavce na iskorištavanje radnika.

„Apostol Jakov upozorava na plaće radnika koji su radili kod bogataša i nisu bili plaćeni; netko bi ga mogao zamijeniti sa sindikalistom. Međutim, apostol govori po nadahnuću Duha Svetoga. U Italiji također ljudi ostaju bez posla da bi se spasio veliki kapital. To je protiv druge zapovijedi, i tko to čini: Jao njemu! To kaže Isus. Jao vama koji iskorištavate radnike i njihov rad, koji plaćate na crno, koji ne plaćate doprinose zdravstvenog i mirovinskoga osiguranja i koji ne dajete godišnji odmor“, rekao je Sveti Otac.

Svetkovina sv. Josipa u Katoličkoj crkvi slavi se 19. ožujka, a sv. Josip Radnik 1. svibnja.

Sv. Josipa štovali su mnogi sveci kao što su sv. Terezija Avilska, sv. Franjo Saleški, sv. Bernard iz Clairvauxa, sv. Toma Akvinski, papa Siksto IV, sv. Ignacije Lojolski, sv. Vinko Paulski i mnogi drugi sveci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Hrvatske sv. Josip proglašen je zaštitnikom Austrije, Belgije, Kanade, Meksika, J. Koreje, Perua, Kine, Vijetnama,…

Od 1889. godine, Druga internacionala radnika odlučila je 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva.

Sretan vam blagdan sv. Josipa i Međunarodni praznik rada!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.