Stanić: Što je vjeronauk značio u komunizmu, a što znači danas

jeziku
Foto: IKA

»Evo, to su Hrvati, pobjednici natjecanja što nosi ime ‘Vjeronaučna olimpijada’. Olimpijadu su organizirale novine ‘Mali koncil’. Svrha je toga natjecanja produbiti poznavanje Svetoga pisma i nauka vjere. (…) Pljesak zbog vašeg oduševljenja i zalaganja koje ste pokazali proučavajući nauk vjere, riječ Božju. Neka ta riječ uvijek bude svijetla voditeljica u vašem životu, kako biste rasli dobri, velikodušni, vedri, čisti i vjerni Isusovi prijatelji, a također vrijedni i uzorni predstavnici svoje zemlje, svoje domovine.« Riječi su to koje je 1973., dakle prije pola stoljeća, pobjednicima Vjeronaučne olimpijade uputio papa Pavao VI. kada su hrvatska djeca stala pred njega u Vatikanu, piše Branimir Stanić u kolumni za Glas Koncila koju prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je danas, a gdje je nekada bio Vjeronauk?

U međuvremenu se raspala bivša Jugoslavija, Vjeronaučna ju je olimpijada nadživjela te je nakon osamostaljenja prerasla u državno natjecanje iz školskoga Vjeronauka. Ista djeca koja su stajala prije 50 godina pred papom ponovno su se u utorak 9. svibnja okupila u Pregradi, sada na državnom natjecanju na kojem su sudjelovala neka nova djeca i mladi, u gradu iz kojega je olimpijada 1973. krenula na svoj slavni polustoljetni put.

U tom događanju ima daleko više simbolike, pouke i ohrabrenja za današnje vrijeme i za današnje naraštaje nego što bi se to moglo isprva učiniti.

Vjeronauk u Jugoslaviji

Neki bi zlobnici mogli komentirati da tadašnji komunistički režim na području bivše Jugoslavije i nije bio tako strašan kada je dopustio ne samo organiziranje natjecanja iz vjeronaučnih sadržaja, nego i putovanje hrvatske djece u Rim, na susret s papom koji je za režim utjelovljivao vjerskoga vođu, promotora »opijuma naroda«.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva se tvrdnja odlučno može demantirati i na temelju nedavno objavljenoga osvrta hrvatske politologinje Mirjane Kasapović u znanstvenom časopisu »Anali Hrvatskoga politološkoga društva«.

Možda će vas zanimati

Zbogom post-jugoslavenstvu: Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država u 20. stoljeću

Nema države u Europi koja je u sedamdesetak godina postojanja, od prosinca 1918. do siječnja 1992, dva puta nastala i dva se puta raspala u morima krvi svojih građana

>Stanić: Koliko god nevjerojatno zvučalo, treba vratiti vjeru u čuda

U sjajnom članku naslovljenu »Zbogom postjugoslavenstvu!« znanstvenica je pojasnila da to što su unutar jugoslavenskoga totalitarnoga režima postojale određene enklave u kojima se nešto lakše disalo ne bi trebalo stvarati zabunu jer takve su »velikodušnosti« bile svojstvene mnogim autokracijama, ali nisu mijenjale njihovu zločinačku bit.

”Vjeronaučne olimpijade su tisućama učenika otvarale oči da i vjernički i kulturno i srcem ne pripadaju Beogradu”

Drugim riječima, nisu vjeronaučne olimpijade tada rušile komunistički režim niti su to mogle činiti, ali jesu tisućama učenika otvarale oči da i vjernički i kulturno i srcem ne pripadaju Beogradu, da im budućnost nije u jugoslavenskom konstruktu, nego da su njihove duše, pjesnički rečeno, »za let stvorene«, a ne za totalitarnu krletku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Stanić o demografskom slomu Slavonije: Hrvatska nije tako bogata da može rabiti jeftina rješenja

Pouka je Makovih, odnosno vjeronaučnih olimpijada da u odgoju današnjih naraštaja hrvatskih učenika nije dovoljno samo davati im suha znanja i činjenice jer one nisu jamstvo društvenoga zdravlja, nego im treba ulijevati znanja i spoznaje preko kojih će rasti u dobroti, velikodušnosti, vedrini, čistoći i uzornu društvenom djelovanju – kako je papa proročki rekao djeci koja će zrelost doživjeti upravo u doba hrvatskoga osamostaljenja i borbe za neovisnost.

”Vjeronauk nije platforma za aktivističko djelovanje u Crkvi i društvu; više je od toga”

Danas je, u doba kada katolička vjera sve više odudara od struja koje se preko nekih predmeta promiču čak i školstvu, potrebna hrabrost u vjerskoj pouci. Vjeronauk nije platforma za aktivističko djelovanje u Crkvi i društvu; više je od toga. Jer ideologije dolaze i prolaze, društvena se uređenja mijenjaju, aktivizam čas buja, čas opada… No vjera o(p)staje – ako je hranjena. To su davno shvatili utemeljitelji Vjeronaučne olimpijade, a za budućnost čitavoga društva bilo bi bolje da se među odgovornima više cijeni i više promiče upravo takav, neumrli olimpijski duh.

O autoru

* Branimir Stanić je od 6. rujna 2020. urednik Glasa Koncila, hrvatskih katoličkih tjednih novina s polustoljetnom tradicijom. Završio je novinarstvo na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, teološku kulturu na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te upisao poslijediplomski studij na Sveučilištu u Salzburgu. U Glasu Koncila zaposlen je od 2007. kao urednik mjesečnoga magazina Prilika, a od 2013. je i zamjenik glavnoga urednika Glasa Koncila. Stanić je predavao na Fakultetu Hrvatskih studija, uredio je više knjiga i izlagao na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.