Stanić: Koliko god nevjerojatno zvučalo, treba vratiti vjeru u čuda

stanić
Foto: Bernard Čović/Glas koncila

U ozračju naglašenoga racionalizma, kada se gotovo sve zlo što se čovjeku i društvu događa nastoji obrazložiti logikom ovoga svijeta, i kada se posvemašnje crno prognoziranje, ponekad čak i u vjerničkim krugovima, oslanja na prosudbu zatvorenu za bilo kakav božanski zahvat, osvježenje je u ožujku došlo s dva kraja svijeta koje, na prvi pogled, povezuje samo isti vapaj za nadnaravnim – za čudom, piše Branimir Stanić za Glas Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina

Prvo, Ukrajina. U ekskluzivnom intervjuu koji je za Glas Koncila dao veliki kijivski nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, pastir najbrojnije katoličke zajednice u ratom ranjenoj Ukrajini, doslovno je, odgovarajući na upit vidi li kraj ratu, rekao: »Čuda se događaju. Ljudski govoreći, rekao bih da nema vidljive sigurnosti da će stvari postati dramatično drugačije. Postoje neka razmišljanja da se vrhunac sukoba možda već dogodio. Postoje određena očekivanja od sposobnosti ukrajinskih postrojba da oslobode nove teritorije. Ne poznajem situaciju budući da nisam general ukrajinske vojske. Nisam političar pa nemam takve informacije da bih mogao oblikovati perspektivu s takvim očekivanjima. Ja sam samo biskup, samo kršćanin. Sjećam se što sam osjećao kada se Sovjetski Savez raspao.

Bilo je to čudovište koje je ucjenjivalo čitav svijet svojom nuklearnom moću. Onda se to čudovište u trenutku srušilo i osjetili smo da se to dogodilo ne po ljudskim rukama, nego tajanstvenom Božjom providnošću.«

Pokupsko

Drugo, Hrvatska. Stotinama kilometara od Kijieva, na području župe Pokupsko, u njezinoj filijali Roženici, u najljuće komunističko doba, od 1951. do 1961., trajala su možebitna ukazanja Majke Božje, o čemu je, među ostalima, svjedočilo troje djece istoga uzrasta kao i maleni vidjeoci u Fatimi. Na prvom predstavljanju novoobjavljene knjige o tim događanjima »Zlatna Kraljica – Ukazanja Majke Božje u Roženici« njezin je autor, splitski teolog i svećenik prof. dr. Josip Mužić, govorio upravo o fenomenu zatvorenosti mnogih ljudi za čuda, pa čak i zatvorenosti nekih teologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazložio je, međutim, da su čuda pratila ne samo čitavu starozavjetnu vjeru, nego napose život Isusa iz Nazareta, život prve Crkve, te prisnažio da su čudesna događanja u korijenima većine današnjih svetišta, pogotovo marijanskih. Na temelju novoobjavljene knjige, a pogotovo s obzirom na sve zlo, progone, zatvaranja i šikaniranja vjernika pokupskoga kraja, postalo je jasno da je vjera u zaštitu Majke Božje – proglasila Crkva tamošnja ukazanja autentičnim ili ne – osnaživala vjernike da izdrže mučeništva koja su snašla ne samo njih, nego i vjernike u čitavoj domovini.

Hrvatski prijeđeni put

I hrvatski prijeđeni put, pogotovo u posljednjih 30-ak godina, svojevrsno je čudo. Je li nakon godina progona u komunizmu sloboda došla kao nagrada ili su za Hrvatsku posljednja tri desetljeća, hvala Bogu većinom mirnodopska, čudo pripreme za neka nova vremena? Nemoguće je dati odgovor, no od pomoći bi mogle biti riječi velikoga nadbiskupa Ševčuka koje se lako mogu primijeniti i na hrvatsku stvarnost: »Učinilo mi se da je možda svih 30 godina razvoja, obnove naših crkvenih struktura, stvaranja novih eparhija i novih župa bila velika priprema za ove tragične dane. Bog nam je unaprijed dao sposobnost da izdržimo. Bog nas je pripremao za ovaj trenutak. (…) To nije slučajnost, nego je doista u skladu s tajanstvenom Božjom promišlju.«

Nitko danas sa sigurnošću ne zna što će se događati ni u ratom zahvaćenoj Ukrajini ni u svijetu kojemu stalno prijeti eskalacija novih sukoba, no ako se vjernici zatvore za čudesne zahvate Božje, nikomu doista nema spasa. Koliko god nevjerojatno zvučalo, treba vratiti vjeru u čuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O autoru

* Branimir Stanić je od 6. rujna 2020. urednik Glasa Koncila, hrvatskih katoličkih tjednih novina s polustoljetnom tradicijom. Završio je novinarstvo na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, teološku kulturu na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te upisao poslijediplomski studij na Sveučilištu u Salzburgu. U Glasu Koncila zaposlen je od 2007. kao urednik mjesečnoga magazina Prilika, a od 2013. je i zamjenik glavnoga urednika Glasa Koncila. Stanić je predavao na Fakultetu Hrvatskih studija, uredio je više knjiga i izlagao na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.