Sutra je stota obljetnica smrti Antuna Gustava Matoša

Sutra se navršava 100. obljetnica smrti velikoga hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša (1873.– 1914.), koji je bio jedna od najutjecajnijih osoba na području književnosti, a njegova djela smatraju se prijelomnim trenutkom u povijesti hrvatske književnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Književna znanost smatra kako je Matoš trgnuo hrvatsku književnost iz stanja mirovanja i uveo ju u maticu svjetske pisane riječi.

Autor “Povijesti hrvatske književnosti” akademik Dubravko Jelčić smatra da je Matoš bio ključni pisac naše prve moderne. “Idealno ju je omeđio, a u svom je djelu integrirao sve temeljne osobine modernizma,” rekao je Jelčić za Hinu dodavši kako je njime moderna započela, a njime i završila.

Po Jelčićevim riječima Matoš je bio ne samo hrvatski pjesnik, nego i pjesnik Hrvatske, starčevićanac, autor poslovičnoga stiha koji je uzdignut do lozinke “I dok je srca bit će i Kroacije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je bio i jedan od najvećih hrvatskih nacionalista i uz Šenou najglasniji Hrvat u književnosti, a ujedno i jedan od najdosljednijih i praktično najosvjedočenijih i najuvjerenijih Europljana.

Pri tom je, kako ističe Jelčić, Matoš upozoravao i na one koji će govoriti kako je potrebno biti Europljanin, a ne nacionalno opredijeljen čovjek. Matoš je zastupao ideju da ne može biti dobar Europljanin onaj koji nije svjestan svoga nacionalnog bića, napomenuo je.

Profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i autorica knjige “Čitanje Matoša” Dubravka Oraić Tolić podsjeća na Matoševo članstvo u Stranci prava. “U publicistici je bio pravaški ideolog, polemičar i satiričar, a u književnosti domoljubni imagolog i konstruktor mundi croatici”, rekla je Oraić Tolić Hini i dodala kako je Matoš svoju koncepciju nacije gradio u neprestanim političkim i ideološkim sučeljavanjima s dvjema hrvatskim političkim opcijama koje su početkom 20. stoljeća nastale na tradiciji Strossmayerova jugoslavenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva opcija, navela je Oraić Tolić, bila je politika naprednjaštva i Hrvatsko-srpske koalicije, nastala pod utjecajem domaćih prilika, odnosno zbog nemoći tada najpopularnije pravaške stranke da riješi nagomilane političke, gospodarske i društvene probleme, a što se u književnosti osjećalo kao iscrpljenost realističke paradigme.

Druga je opcija bila, istaknula je, jugonacionalistička, a nastala je pod utjecajem političkih zbivanja u Kraljevini Srbiji u vrijeme Balkanskih ratova. “U Hrvatskoj se pojavila kao unitarna jugoslavenska ideja koju su u književnosti i umjetnosti zastupali tzv. Vidovdanci”, napomenula je prof. Oraić Tolić.

Antun Gustav Matoš rodio se 13. lipnja 1873. godine u Tovarniku na području zapadnoga Srijema, gdje je otac bio učitelj, dok je majka bila s područja u Bačkoj, iz sela Plavna. Ubrzo nakon rođenja seli s obitelji u Zagreb, gdje je pohađao pučku školu, nakon koje se upisuje u Gornjogradsku gimnaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matoš se smatra središnjom ličnosti hrvatske moderne te promjene hrvatske književnosti koja se vrlo brzo modernizirala upivši suvremene struje od simbolizma, modernizma, impresionizma i ostalih pokreta koji su se uglavnom oslanjali na francusku književnu kulturu od Baudelairea do Mallarmea, Barresa i Huysmansa.

U književnost je na velika vrata ušao 1892. godine pripoviješću “Moć savjesti” koja je naznačila početak razdoblja moderne. Njegova najpoznatija djela su “Iverje”, “Novo Iverje”, “Ogledi”, “Vidici i putovi”, “Umorne priče”, “Naši ljudi i kraljevi”, “Tri humoreske”, “Moralist i druge satire”, “Život za milijune”, “Pečalba”.

Matoš je umro od raka grla 17. ožujka 1914. godine u Zagrebu. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.