Sutra počinje nacionalna konkurencija 61. pulskog filmskog festivala

Projekcijom debitantskoga dugometražnog filma Darka Šuvaka “Happy Endings” sutra se u Areni otvara Hrvatski program 61. pulskog filmskog festivala u sklopu kojega publika može pogledati dvanaest dugometražnih i dvanaest kratkometražnih filmova, a ove će godine prvi put o dobiticima Zlatne Arene odlučivati međunarodni ocjenjivački sud, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Šuvakova filma, koji govori o ženi koja pljačka banku kako bi prevladala financijske probleme, na Puli će se predstaviti još tri debitanta. Vanja Sviličić predstavit će se filmom “Zagreb Cappuccino” o dvjema najboljim prijateljicama u ranim četrdesetima, od kojih jedna prolazi rastavu braka i uči se živjeti bez muža i obitelji, Filip Peruzović dramom “Trebalo bi prošetati psa” o mladiću koji pokušava srediti odnose s djevojkom i ocem, a Bruno Pavić filmom “Vlog” o mladom intelektualcu koji na videoblogu iznosi svoje misli o životu.

Premijere će imati i “Broj 55”, ratni akcijski film o Domovinskom ratu i skupini vojnika koji upadaju u zasjedu, u režiji Kristijana Milića, te “Most na kraju svijeta” Branka Ištvančića, triler o nestanku starca Joze iz sela u koje se vraćaju izbjeglice. “Kosac” Zvonimira Jurića drama je o čovjeku kojemu je davna pogreška potpuno promijenila život, “Svinjari” Ivana Livakovića crna je komedija o fenomenu medijske manipulacije i masovne histerije, a “Vjetar puše kako hoće” Zdravka Mustaća govori o plaćenom ubojici koji dolazi u metropolu po naručenom zadatku.

U dugometražnom programu bit će prikazan i film “Spomenik Majklu Džeksonu” Darka Lungulova, crna komedija nastala u koprodukciji Hrvatske, Makedonije, Njemačke i Srbije, koja je svjetsku premijeru imala prošlog tjedna u Karlovim Varima, dokumentarni film “Baršunasti teroristi” Pavola Pekarčíka, Ivana Ostrochovskog i Petera Kerekesa, koprodukcija Slovačke, Češke i Hrvatske, koji je osvojio nagradu publike u programu Forum 64. Berlinala, te pustolovni dječji film “Šegrt Hlapić” Silvija Petranovića koji je protekle sezone u hrvatskim kinima imao više od 140 tisuća gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma svojim će se redateljskim prvijencima predstaviti Milan Rukavina i Miroslav Kosanović (“Alke”), Dijana Mlađenović (“Pragovi”), Nina Violić (“Odvajanje”) i Una Gunjak (“Kokoška”).

U konkurenciji su još i “6 pola 7” Dalije Dozet, “Generalka” Jasne Nanut, “Pokraj mene” Marte Prus, “Slučajno” Tanje Golić, “Ko da to nisi ti” Ivana Sikavice, “Kutija” Nebojše Slijepčevića, “Poklon predsjednika Nixona” Igora Šeregija i “Zajedno” Daniela Kušana.

O najboljemu hrvatskom filmu 61. pulskog filmskog festivala odlučivat će međunarodni ocjenjivački sud u kojemu će biti producentica Amra Bakšić-Čamo iz Bosne i Hercegovine, glumica Nataša Dorčić, montažerka Ivana Fumić i redatelj Antonio Nuić iz Hrvatske te filmski kritičar “The Hollywood Reportera” Nick Holdsworth iz Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.