Svećenički dan Sisačke biskupije: Biskup Košić pozvao na hodočašće “Putevima bl. Alojzija Stepinca“

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 9. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Ovomjesečno predavanje na temu „Primjena socijalnog nauka Crkve u vjerničkom životu“ održala je dr. sc. Silvija Migles s KBF-a u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku svog predavanja, govoreći o važnosti socijalnog nauka Crkve, doc. dr. sc. Migles je istaknula kako on donosi instrumentarij za primjenu socijalne dimenzije vjere. „Na početku si možemo postaviti pitanje što znači socijalna dimenzija vjere? Što znači kada kažemo da vjera ima i socijalnu dimenziju? Misli li se tu isključivo na materijalno pomaganje? Drugim riječima, možemo se pitati odnosi li se socijalna dimenzija samo na određene pojedince? Ili je bitni i sastavni dio vjerničkog života svakog vjernika pojedinačno? Nerijetko mislimo da se socijalna dimenzija vjere tiče drugih, ne nas samih… no, na koju vrstu vjerničkoga života spada socijalna dimenzija vjere? Temeljno je reći da se radi o dimenziji vjere koja se živi u odnosu na drugoga. Ona je sastavni dio svakog vjerničkog života koji se, ukoliko želi biti autentični i pravi, ne može svesti na čisto individualnu dimenziju. Socijalna dimenzija vjere u odnosu na drugoga ima svoju primjenu na različitim životnim područjima: u osobnom životu, u crkvenom životu, u društvenom životu, u zajednici. Stoga se ona ne može svesti isključivo na materijalno pomaganje“, ustvrdila je predavačica te dodala kako se nerijetko socijalni nauk Crkve svodi samo na društvenu pravdu koja ‘uređuje društvene odnose na temelju kriterija poštovanja zakona’ i koja se tiče društvenih, političkih i gospodarskih pitanja, a nadasve strukturne dimenzije problema, ali socijalni nauk Crkve uključuje i socijalnu pravednost, koja je istovremeno društvena pravda, ali i mnogo više.

„Socijalna pravednost se tiče svih ljudskih odnosa i socijalizacije uopće. To znači da po svom socijalnom učenju Crkva dohvaća i one odnose koji nisu definirani kategorijama društvene pravde i zakona, kao što je prijateljstvo. SNC, a to pokazuje i sama struktura dokumenta Kompendij socijalnog nauka Crkve na kojem se nadahnjujemo, ne počinje sa zakonom već kreće od biblijske perspektive, od plana Božje ljubavi za čovječanstvo, od Božje trojstvene ljubavi koja se očituje u Isusu Kristu. Socijalna dimenzija kršćanske vjere tiče se jednako, i svakodnevnog života i sabornice, a SNC je čitav u izgradnji ‘socijalnog kapitala’, u integralnom razvoju ljudske osobe, svakog pojedinca koji kao takav izgrađuje široku mrežu ljudskih odnosa“.

Na kraju je Migles istaknula kako ostvarenje socijalne dimenzije vjere ovisi o opredjeljenju i odgovornosti katoličkog vjernika za mnoge procese i u društvu i u Crkvi, bio taj vjernik klerik ili laik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu susreta biskup Košić je izvijestio o nadolazećim događajima posebno istaknuvši hodočašće vjernika biskupije „Putevima bl. Alojzija Stepinca“ u zagrebačku katedralu i Krašić 2. prosinca te proslavu osme obljetnice uspostave Sisačke biskupije koja će se u obilježiti raznim događanjima od 5. do 10. prosinca.

Na kraju, planove i programe svojih aktivnosti u budućem razdoblju predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Tako je povjerenik za pastoral mladih vlč. Ivan Grbešić upoznao okupljene s tradicionalnim humanitarnim koncertom zborova mladih u bazilici Sv. Kvirina, a koji će se ove godine održati u 16. prosinca, te Taize susretu u Baselu i Susretu mladih u Panami. Povjerenik za duhovna zvanja vlč. Mato Malekinušić podsjetio je na susrete ministranata u Lasinji te programu „Vikend u sjemeništu“, a voditeljica Ureda za kulturu gđa Spomenka Jurić zamolila je svećenike za pomoć pri prikupljanju materijala za izložbu „Stepinac u Sisačkoj biskupiji“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.