Sveti Montan i Maksima – supružnici koji su svoju bračnu povezanost potvrdili zajedničkim mučeništvom

supružnici
Foto: Sorin Ioniţe (News Agency)

Supružnici sveti Montan i Maksima cijenjeni su zato što su svoju bračnu i sakramentalnu vezu, utemeljenu na obostranoj ljubavi i ljubavi prema Bogu, potvrdili zajedničkim mučeništvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Montan i Maksima su srijemski mučenici. Za vrijeme Dioklecijanova progona kršćana 304. godine sklonio se u Sirmium (Srijemsku Mitrovicu) svećenik Montan sa svojom ženom Maksimom. Jedno su vrijeme bili nepoznati, ali je netko zamijetio njihovo ponašanje pa su bili prijavljeni da su kršćani te su uhićeni. Mučeništvo su podnijeli zajedno, a s njima Kvadrat, Teodozije, Emanuel i još 40 neimenovanih kršćana. Bili su bačeni u rijeku Savu.

Supružnici sveti Montan i Maksima cijenjeni su zato što su svoju bračnu i sakramentalnu vezu, utemeljenu na obostranoj ljubavi i ljubavi prema Bogu, potvrdili zajedničkim mučeništvom. Bili su kao pravi muž i žena povezani „u dobru i u zlu” i nisu zanijekali svog Gospodina niti po cijenu smrti. O tim se supružnicima ne zna mnogo pa se u povijesti prvih stoljeća Crkve pribrajaju ostalim svetim bračnim parovima. Poput svetih Akvile i Priscile, Severijana i Akvile, Marija i Marte, među kojima su mnogi životi također završili mučeničkom smrću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.