Sveti Petar Damiani – jedan od najvećih reformatora Crkve svoga vremena

Petar
Foto: Andrea Barbiani (faithmag.com)

Sveti Petar Damiani jedan je od najvećih reformatora Crkve svog vremena, pogođene dvjema smrtonosnim ranama. Bile su to simonija i nemoralnost velikoga dijela klera, koji je često kršio obvezu celibata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedno s Hildebrandom od Soane, odnosno papom Grgurom VII., čiji je bio veliki prijatelj i savjetnik, sveti Petar Damiani jedan je od najvećih reformatora svojega vremena.

Petar Damiani napustio je samostanski život 

Petar Damiani proputovao je čitavu Europu istjerujući poroke, umirujući prepirke, te izmirujući zemlje rastrgane nasiljem i neslogom. Njegov bi odabir, istini za volju, bio drugačiji život: život tišine i molitve u samostanu, što ga je opisao pjesničkim izričajem: „O, pustinjački živote, kupelji duša, smrti prijestupa, pročišćenju svake prljavštine! Ti čistiš dubinu duše i približuješ duh bjelini anđeoske čistoće. Tvoj miomiris nadilazi sve druge mirise, pa i one najljepšega cvijeća.” No, Gospodin je – kao što ćemo vidjeti – za nj’ bio predvidio nešto posve drugo, piše bitno.net.

Unatoč nebrojenim poteškoćama koje su pratile njegovu brojnu, a uz to i siromašnu obitelj, uspio je poći na studij, prvo u Ravennu, a potom u Faenzu i Parmu. Završivši studij, kratko je vrijeme proučavao elokvenciju i govorništvo. Godine 1035. u želji za samoćom, razmatranjem i molitvom, povlači se u jedan samostan na granici Umbrije. No, bila su to odveć teška vremena za Crkvu da bi se čovjek, koji se odlikovao ćudoređem i umnošću poput Petra Damianija, mogao nadati mirnome životu u samostanu. Već je bilo uzornih redovnika i svećenika koji su kanili stati na kraj dvama zlima što su se bila uvukla u Crkvu, a što smo ih spomenuli na početku, i tako započeti novo razdoblje evanđeoske čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslan u „mirovni pohod“

Među njih se ubrajao i biskup Ravenne. On je Petra Damianija pozvao k sebi, izvukavši ga tako iz samostanskoga mira… Petar je toliko uspješno djelovao u Ravenni te ga je sam papa pozvao neka zajedno s njime organizira reformu Crkve i ishodi izmirenje s carstvom. Ono je u to vrijeme bilo u sukobu s Rimom oko pitanja moći.

Tako je poslan u „mirovni pohod” u Milano, u kojemu je upravo vladala pobuna krivovjeraca. Zatim u Cluny, kako bi podržao prava tamošnjih čuvenih opata, a nakon toga u Firenzu, Francoforte, Montecassino…

Njegova sposobnost posredovanja bila je tolika da je gotovo redovito uspijevao postići cilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje od sebe dao je u vrijeme dok se nalazio uz bok pape Grgura VII. Ta dvojica velikih i plemenitih crkvenih velikodostojnika, ujedinjena željom podariti Crkvi novo, posve evanđeosko lice, upustili su se s nevjerojatnom odlučnošću u reformaciju Crkve. Okončali su tako dugu i zamornu „borbu za položaje”, kao jedan od najproblematičnijih vidova simonije (car je bio prisvojio pravo imenovanja biskupa i opata).

Štoviše, pogođen odlukom pape Grgura VII. o ekskomunikaciji, car Henrik IV. došao je u Italiju, te se u pokorničkoj odjeći bacio do nogu pape i zamolio za oprost. Bilo je to u zamku Canossa, 28. siječnja 1077. godine.

Petar Damiani postaje biskup, a zatim i kardinal 

Papa je nagradio revnost i plodnu mirotvornu djelatnost Petra Damianija proglasivši ga prvo biskupom Ostije, a potom kardinalom. No, bile su to za nj’ tek počasne titule. On se, čim su mu to prilike dopustile, kao običan monah vratio u mir svoga samostana. Bio je uvijek spreman ponovo ga napustiti kada bi ga poslušnost i dobrobit Crkve zvale na neko drugo mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monah Petar Damiani svoj je život završio prigodom nebrojene mirovne misije. Iako već vrlo poodmakao u godinama, bio je poslan izmiriti žestok sukob, koji je bio podijelio stanovnike njegova rodnoga grada. Sukob su bili započeli sljedbenici protupape, koji su u Ravenni bili veoma brojni. I tom je prigodom Petar Damiani uspio u svom poslanju. Radostan se vraćao u svoj samostan, kada ga je u Faenzi zatekla smrt. Zahvaljujući prevladavajućem mišljenju među pukom, smjesta je proglašen svetim.

U miru spokojnog samostana sveti Petar Damiani napisao je brojne, vrlo vrijedne tekstove iz područja teologije i askeze. Papa Leon XII., godine 1828., uvrstio ga je u povlašteni popis crkvenih naučitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.