U Austriji obilježena 348.obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Foto: javno vlasništvo, commons.wikimedia.org

Mimohodom i polaganjem vijenaca na grob i na mjesto smaknuća te misom zadušnicom u katedrali u Bečkom Novom Mjestu u Austriji je u nedjelju obilježena 348. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica hrvatskih velikana pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, 60-tak kilometara južno od Beča 30.travnja 1671. kao čelnici protuhabsburške  urote, kojom su nastojali spriječiti centralističke i germanske težnje Bečkog dvora na štetu strateških interesa hrvatskih i mađarskih feudalaca.

U prigodnim govorima  na komemoraciji naglašeno je, da se tradicionalnim okupljanjem Hrvata iz domovine i Austrije odaje počast velikanima hrvatske povijesti banu Petru Zrinskom i knezu Frani Krsti Frankopanu, kojima je hrvatski identitet, neovisnost i sloboda bio glavni cilj.

U ime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta (Wiener Neustadt), nazočne je pozdravio gradski savjetnik kulture i turizma Franz Piribauer rekavši da je bez obzira na različita povijesna stajališta jako važno poštivati vlastitu tradiciju koju svaki narod treba njegovati jer je to preduvjet za gradnju zajedničke budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja”, rekao je drugi tajnik, savjetnik za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču Domagoj Marić.

Dodao je da komemoracija ima posebnu važnost jer se ove godine obilježava stota godišnjica prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u kriptu zagrebačke katedrale.

“Posebno je znakovito  da su dogovori  oko postavljanja  spomenika  Zrinskom i Frankopanu  otišli korak dalje  tako da  se ove godine očekuje  postavljanje poprsja hrvatskim velikanima u gradskom parku Bečkog Novog Mjesta čime će dvojica velikana iz naše povijesti  dobiti  počast koju zaslužuju i u gradu u kojem su pogubljeni” rekao je Marić .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Družba “Braće hrvatskog zmaja” u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Austriji, vjerna tradiciji čuvanja uspomene na hrvatske velikane, svake godine obilježava godišnjicu pogubljenja  Zrinskog i Frankopana na mjestu izravnog sjećanja  u Bečkom Novom Mjestu.

Na komemoraciji  je bilo oko 200 sudionika, predstavnika Družbe “Braće hrvatskog zmaja” Zemaljski stolovi  Karlovca i Čakovca, predstavnici  Međimurske županije, grada Čakovca, zatim  hrvatskih udruga u Austriji, Hrvatskog kulturnog društva  iz Gradišća, Hrvatske akademske zajednice, Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport a spomendan su uveličale povijesne postrojbe Zrinske garde iz Čakovca i Karlovačke građanske garde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.