U četvrtak premijera dokumentarnog filma ‘Berak, neispričana priča’ o kalvariji 1991.

berak
Foto: Općina Tompojevci

Dokumentarni film naziva “Berak, neispričana priča” – a potresnih je to 60 minuta svjedočanst(a)va o kalvariji što su je ratne, 1991. godine prošli stanovnici tog sela na istoku Hrvatske – prvi će put javnosti biti prikazan upravo u Berku, i to na 30. godišnjicu stradanja, 2. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijera filma ‘Berak ne ispričana priča’, redatelja Branka Ištvančića održat će se u Domu kulture u četvrtak u 11,00 sati.

Datum je to kada je, prije tri desetljeća, Berak pao u ruke okupatora. Uslijedili su strahotni zločini – na popisu je žrtava 46 imena, a sudbina 11 osoba do danas je nepoznata. Berak je jedno od mjesta u kojem su u agresiji na Hrvatsku 1991. počinjeni najteži zločini protiv tamošnjih stanovnika, javlja Glas Slavonije.

Potresna tematika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tematika je jako potresna… Film smo radili od 2018. godine i na kraju čini me zadovoljnim činjenica da smo film napravili i da će ostati kao trajni zapis o ratnoj tragediji koja se dogodila u Berku. Smatram iznimno važnim za našu Hrvatsku da to bude sačuvano od zaborava – kaže redatelj filma Branko Ištvančić.

Premijera u Domu kulture u Berku upravo se ovih dana dogovara, a načelnik općine Tompojevci, u čijem je sastavu i selo Berak, s danas 300-tinjak duša, kaže da bi u toj prigodi, s obzirom i na to da je riječ o punih 30 godina od ratnog stradanja, u Berku rado vidjeli – i predstavnike državnog vrha i protagoniste filma “o neispričanoj priči”, i sve mještane….

– U tijeku su dogovori oko obilježavanja tužne obljetnice, dana kada je “pao” naš Berak. U središtu sela, uz Dom kulture, je i spomen-obilježje gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće za žrtve ‘91, služit će se sveta misa, a i premijera dokumentarnog filma za nas bi u Berku tog dana bila velik i važan događaj – kaže načelnik Milan Grubač, koji se nada da će se sve, uzimajući u obzir i epidemiološke okvire, dogovoriti za navedeni datum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Želimo da žrtva Berka, 30 godina poslije, bude dostojanstveno obilježena – dodao je.

Nakon prvog prikazivanja u Berku, film bi trebala vidjeti i publika diljem Slavonije – u Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku…, a potom i u Zagrebu, i drugdje po Hrvatskoj.

– Film doista treba biti viđen – nadometnuo je redatelj Ištvančić. Iza produkcije stoji tovarnička Udruga dr. Ante Starčević i njezin predsjednik Antun Ivanković, a valja reći i da su “u kameru” svjedočili ljudi iz Berka, njih 10-ak, koji su preživjeli strašne zločine – zatvaranje u logore u selu, mučenja i silovanja, ubijanja, odvođenja u koncentracijske logore u Srbiji…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedočanstvo patnje

– U Berku tuga i danas postoji, sve se to zaboraviti ne može. Nema u selu kuće u kojoj netko nije stradao – kaže Predrag Kegelj (54) kao sudionik filma o Berku u Domovinskom ratu, dodajući kako je važno što je takav film snimljen “jer se mora znati istina kako je bilo dok se stvarala Hrvatska, za buduće generacije”.

– Film jest potresan, no nije snimljen da bi stajao na polici, već da ostane kao svjedočanstvo jednog teškog, strašnog vremena, ljudske patnje… – dometnut će redatelj Ištvančić. Inače, spomenuta udruge iz Tovarnika već se niz godina bavi promicanjem istine o Domovinskom ratu, kroz knjige i filmove, pa je dosad iza njih 12 tiskanih knjiga i osam snimljenih dokumentarnih filmova. Berak je, komentirao je producent Ivanković, “posebno potresna priča koja je morala ostati zabilježena” dok se među ratnim strahotama to selo spominje i kao “prvo selo – logor” u kojem je i katoličku crkvu okupator pretvorio u diskoklub. Valja reći i da su snimanje filma financijski podržali Vukovarsko-srijemska županija i sponzori.

U Berku je, pak, bila angažirana “stalna ekipa” redatelja koja godinama radi po Slavoniji – snimatelj Darko Krakar, Pere Ištvančić zadužen za glazbu i dizajn zvuka, Mladen Šiklić kao snimatelj zvuka i montažer Branko Vuković. Dio su filma, inače, i arhivske snimke poput ekshumacije masovne grobnice u Berku nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte HRT-ov prilog o silovanim ženama u Berku i Vukovaru, te njihovo potresno svjedočanstvo:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.