U MSU otvorena izložba “Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost”

Izložbom “Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost: Dekonstrukcija – konstrukcija”, otvorenom večeras u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), počela je u Hrvatskoj središnja svečanost obilježavanja stote godišnjice početka Prvoga svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljene su futurističke, dadaističke, zenitističke, nadrealističke i druge publikacije, te kolaži i grafička djela umjetnika avangardnih pokreta, a posjetiteljima je na uvid prvi put dano 18 futurističkih manifesta, uz iscrpne sažetke na hrvatskom jeziku.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otvorila je izložbu, no prije njezinih riječi brojna publika imala je priliku vidjeti neplanirani performans – muškarac s kamerom i pištoljem na vodu stupio je na podij na kojemu su bili uzvanici i sve ih poprskao vodom iz plastičnoga pištolja govoreći kako je on “Gavrilo Princip, a voda u pištolju je iz Sarajeva”. Nakon toga je performer mirno napustio podij i MSU.

Ministrica kulture potom je rekla kako živimo u vremenu kada je zahtjev za brzinom pretvorio život u grozničavu trku. Večerašnja nas izložba pak, istaknula je, uvodi u svijet umjetnosti koji problematizira ideju napretka, shvaćenoga kao tehnološki napredak, suprotstavljajući mu stajalište umjetnosti da napretka uopće nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je da se danas početak Prvoga svjetskog rata obilježio i u belgijskome Ypresu, ali i na činjenicu da je prije nekoliko dana obilježen Svjetski dan izbjeglica kojih je danas u svijetu više od 50 milijuna.

I dok mi, rekla je Zlatar Violić, večeras imamo povlasticu da otvaramo izložbu, činjenica da su toliki ljudi morali napustiti svoje domove, upućuje nas na potrebu da naučimo živjeti s drugima.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je večerašnja izložba jedan u nizu događaja kojima se obilježava stoljeće od početka Prvoga svjetskoga rata s porukom za mirom i teolerancijom kako se nešto slično više nikada ne bi dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionik projekta izložbe Branko Franceschi istaknuo je kako je obljetnica početka Prvoga svjetskog rata platforma za predstavljanje fascinantne avangradne umjetnosti koja je nastajala početkom 20. stoljeća i u potpunosti promijenila položaj umjetnika u društvu jer su oni prestali biti izolirani u svojim estetikama i postali sastavni dio društva.

Objasnio je da izložba donosi raritetne manifeste, časopise i umjetničke radove iz međunarodnoga fundusa “Kolekcije Marinko Sudac” i po koncepciji Marinka Sudca, te da su izlošci “postavljeni u i oko vremenske lente koja će njihovu pojavu kontekstualizirati u vremenu i prostoru”.

Izložbu su organizirali Institut za istraživanje avangarde i “Kolekcija Marinko Sudac” i predstavlja samo mali dio te bogate kolekcije, a Franceschi se nada da će biti značajan korak prema osnivanju i izgradnji Muzeja avangardne umjetnosti kao platforme koja će pružiti informaciju o povijesnim avangardama u fizičkom prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.