Sekula Gibač: Srpska pobuna u Hrvatskoj 90/91. godine provedba je projekta čiji plan je zacrtan davno prije stvaranja samostalne Hrvatske

Na okruglom stolu “Hrvatska i Prvi svjetski rat” u prostorijama Hrvatskoga slova o položaju Hrvatske i hrvatskom udjelu u Prvom svjetskom ratu te njegovim posljedicama za hrvatski narod govorili su  večeras akademik Dubravko Jelčić, povjesničari fra Andrija Nikić i Janja Sekula Gibač, književnik Hrvoje Hitrec i publicist Stjepan Šulek, te novinar Mate Kovačević.

Pisac Hrvoje Hitrec objasnio je kako je Austro –Ugarska od zaposjedanja BiH 1878. godine počinila kobne pogreške – umjesto da se oslonila na Hrvate, potisnula ih i išla niz dlaku onima koji su i Hrvatima i njoj samoj radili o glavi.

Tek u prvom desetljeću 20. stoljeća Budimpešta i Beč shvaćaju situaciju u BiH, ali tad je već kasno, no opet odbijaju ideju trijalizma koja se temeljila na ideji da od dvije sastavnice države, dva entiteta, države Austro-Ugarske treba postojati i treći – Hrvatsku, Slavoniju, Dalmaciju, BiH, Vojvodinu.

Istaknuo je kako je nadvojvoda  Franjo Ferdinand Habsburški bio pristaša tog trijalizma, protiv te ideje bili su Mađari, Česi, hrvatski rezolucionaši, jugofili.

„Srbi u BiH reagirali su bjesomučno pa je nadvojvoda postao za njih neprijatelj kojeg treba eliminirati – odavno su postojale četničke organizacije u BiH i Hrvatskoj“, rekao je ocijenivši kako Franjo Ferdinand nije imao šanse preživjeti posjet Sarajevu.

Pojasnio je kako je time nestao projekt europske perspektive BiH, uskoro nestala i Austro-Ugarska koja je za svoje vladavine u BiH  ipak štošta učinila u gospodarskom , prometnom i kulturnom smislu.

„Svi čimbenici koji danas ležerno ostavljaju BiH u stanju opasne rastresitosti kao da zazivaju novi rat – ponašaju se isto kao i Austro-Ugarska tj. vode politiku isključivo na štetu Hrvata i zatvaraju oči pred jedinim mirnim rješenjem – federalno ili konfederalno uređenje BiH s tri teritorijalne jedinice“, istaknuo je Hitrec te dodao novo uređenje koje će zamijeniti pokvareni dejtonski dualizam.

Jelčić: Odesa prešućena jer je bila jedna od najvećih sramota u srpskoj povijesti

Akademik Dubravko Jelčić pojasnio je kako je Prvi svjetski rat kao tema u historiografiji  posebice onoj, kako je rekao, jugoslavenskoga režimskog karaktera, bilo zapostavljeno zbog srpskih zlodjela u Odesi. Smatra ju jednom od najvećih sramota u srpskoj povijesti.

“Tamo su srpski oficiri nasilno prevodili hrvatske zarobljenike u srpske dobrovoljačke postrojbe”, rekao je Jelčić dodavši kako su Hrvati, prije pristupanja, bili prisiljavani da se očituju Srbima.

To je, kako je istaknuo, nailazilo na otpor hrvatskih zarobljenika pa su ih srpski oficiri zlostavljali, pri čemu su mnogi od zlostavljanja ostali sakati.

Sekula Gibač: Srpska pobuna u Hrvatskoj 90/91. godine provedba je projekta čiji plan je zacrtan davno prije stvaranja samostalne države Hrvatske

Janja Sekula Gibač pojasnila je kako je Srbija u Balkanskim ratovima ojačala vojno i politički, teritorijalno se proširila te nakon toga svoj pogled usmjerila ka BiH koju je Austro-Ugarska anektirala.

„Program Srbije bio je etapno ujedinjenje srpskog naroda s konačnim ciljem stvaranja Velike Srbije koja bi predstavljala najvažniji čimbenik na Balkanu“, rekla je.

Povezala je jačanje srpskog pokreta 1939., koji se događao za vrijeme pregovora Maček – Cvetković i osnivanja autonomne jedinice Banovine Hrvatske unutar Kraljevine Jugoslavije, s onim istim koji će se dogoditi prije Domovinskog rata.

Godine 1939. zahtjevali su zasebnu srpsku teritorijalnu jedinicu koja će obuhvatiti Srbe koji su živjeli na području Hrvatske i na području Zapadne Bosne, te tražili odcjepljenje pojedinih kotara.

„Time bi se novoosnovanja Banovina Hrvatska presjekla na liniji Virovitica do benkovačkog i kninskog kotora što je linija koju vrlo dobro poznajemo iz Domovinskog rata“, istaknula je ocijenivši kako je taj pokret povezan s Domovinskim ratom i s tim što je bio snažan na području Knina i Vukovara.

„Brošuru iz 1939. i projekt stvaranja Republike Srpske Krajine 1991. godine u direktnoj su vezi  pokazuje i izložba iz prosinca 1991. u Kninu, a 1993. godine je tiskan katalog s izložbe pod naslovom ‘Republika Srpska Krajina korijenje državnosti i nastanak’ u kojem je navedeno da je cilj udruženja iz 1939. bilo stvaranje istoimene pokrajine te da je tada nastala ideja izdavajanja Krajine“, pojasnila je.

„Srpska pobuna u Hrvatskoj 90/91. godine i rat koji je uslijedio nema nikakve veze s ugroženošću srpskog naroda u Hrvatskoj nakon stvaranja samostalne države Hrvatske – radi se o provedbi projekta čiji plan je zacrtan davno prije stvaranja samostalne države Hrvatske, što dokazuje brošura iz 1939. Godine“, zaključila je Sekula Gibač.

Kovačević: Srpsko-hrvatskom koalicijom realiziran je Khuenov plan

Mate Kovačević je istaknuo kako se hrvatska politika nije snalazila ne samo u odnosu prema Beču i Pešti, nego zbog svog vrludanja, nedovoljne izgrađenosti i nedovoljnog promišljanja o vlastitim nacionalnim probicima – dolazi u poziciju da je još snažnije nastavljena Khuenova politika nakon njegova odlaska.

„Srpsko-hrvatskom koalicijom realiziran je Khuenov plan“, rekao je te dodao kako hrvatsku povijest treba gledati sa stajališta hrvatskih nacionalnih probitaka.

Pojasnio je da su posljedice Prvog svjetskog rata bile osnivanje monarho-fašističke Jugoslavije te progon borbenog dijela Hrvata koje je zaklon našlo u Austriji protiv koje smo se toliko borili.

„Hrvatskoj politici trebala bi biti zadaća da u svim tim međunarodnim turbulencijama gleda isključivo i samo svoj nacionalni i državni probitak, u protivnom morat ćemo ponavljati opet one iste pogreške iz neslavne nam prošlosti“, zaključio je Kovačević.

Nikić: Prvi svjetski rat je pokrenuo strašne posljedice za Južne Slavene

Fra Andrija Nikić pojasnio je kako je sarajevski atentat bio teroristički čin, atentat koji je 1914. godine izvršio Gavrilo Princip sa svojim suradnicima.

„Pokrenuo je strašne posljedice za Južne Slavene – Srbija je vojno zgažena u Prvom svjetskom ratu i zahvaljujući čistoj sreći završila na pobjedničkoj strani“, rekao je ocijenivši kako je američka intervencija dovela do savezničke pobjede kojom je Srbija oslobođena od okupacije.

„Stvaranje Jugoslavije bilo je strašno za narod BiH, ali i za Hrvatsku – vodilo je četničkim i ustaškim ubojstvima 1941. godine, te Miloševićevu i Karadžićevu genocidu 1990-ih godina.“, zaključio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.