Upoznajte dominikance – partizani strijeljali fra Dominika Barača (33) zbog knjige o zločinačkom boljševizmu

Foto: dominikanci.hr/Laudato
Nedjeljna propovijed fra Dominika Gerbica na misi koja je emitirana na HRT-u izazvala je sinkronizirane napade i bijes medija u Hrvatskoj i Srbiji, agresoru u Domovinskom ratu. Na drugoj strani, brojni obični građani su s oduševljenjem poslušali propovijed mladog dominikanca i intelektualca, trenutno na doktoratu. Propovijed je otvorila brojne rane o kojima se šuti, a ponajprije o nekršćanskom i trajnom huškačkom stavu svakog poglavara Srpske pravoslavne crkve prema hrvatskom mučeniku i najvećoj osobnosti 20. stoljeća – Alojziju Stepincu.
Upoznajmo red dominikanaca koji je nekada u Hrvatskoj bio nositelj pismenosti, propovijedanja i karitativnog rada, osobito u krajevima uz obalu Jadrana.

Medijska hajka u Srbiji i Hrvatskoj: Evo što je pater Gerbic stvarno rekao na HRT-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dominik (Nedjeljko) Barač (Slano, 14. srpnja 1912. – Trogir, 17. studenog 1945.) hrvatski dominikanac, sociolog, rođen je 14. srpnja 1912. u Slanome, u Dubrovačkom primorju. U Red propovjednika –dominikanaca – stupio je 1930. godine, piše laudato.hr
.
U izdanju Dominikanske naklade ‘Istina’ u kolovozu 1944. objavljuje knjigu ‘Socijalna filozofija boljševizma’, a posvetio ju je ‘Istini i pravdi’.
Ta ga je knjiga koštala života.
Barač daje svoj jasan, odlučan, odvažan i nepopustljiv stav i poziv na borbu protiv boljševizma sa svom odlučnošću i umnom odvažnošću. Komunistička vlast nije mogla prihvatiti ni zanemariti ili ignorirati tako decidiran, odvažan i bezuvjetan stav dubrovačkog dominikanca.
.
Prijeki vojni sud 18. lipnja 1945. u Dubrovniku izrekao je dr. Dominiku Baraču kaznu ‘smrti strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava’. Optužnica nije sačuvana, a u prijepisu presude okrivljuje ga se zbog ‘terorističkog protunarodnog rada i organizovanja terorističkih oružanih banda’.
Ipak, pravi povod smrtnoj presudi bila je Baračeva knjiga.
Smrtna presuda strijeljanjem izvršena je u Trogiru, u subotu 17. studenoga 1945., u šest sati ujutro.
.
Zajedno s Baračem na robiji se nalazio i njegov redovnički subrat Rando Paršić, koji o Dominiku i danima koji su prethodili strijeljanju govori: Točno mi se usjeklo u pamćenje da je 15. studenoga u noći spustio pošire pisamce. Grozna vijest! Pisalo je nekako ovako: ‘Sutra ili najdalje prekosutra bit ću strijeljan.’ (…) Dana 16. studenoga spustio je posljednje pisamce. ‘Sutra rano jutrom vode me na strijeljanje. Molim te kada se sutra ujutro budem spuštao skalinama ( na strijeljanje op.) stani na malo ‘okno’ svoje sobe. Pogledat ću prema tebi, a ti mi udijeli odrješenje. Tako je i bilo. Zadnji pogled i preporuka Bogu, Gospi i svetom ocu Dominiku.’
.
Zanimljivo je da je stradao u svojoj 33. godini – osoba koja je nasljedovala Gospodina kao da ga je željela nasljedovati i u broju godina Isusa Krista kojemu se pripisuje da je i On umro u tim godinama. Nasljedovao ga je tijekom življenja i u smrti. Isus govori s križa „Oprosti im Oče, jer ne znaju što čine” – Barač također umire s riječima „Bože oprosti im”. Vjerujemo da je i na taj način želio nasljedovati svoga Gospodina u smrti kao što ga je u redovničkom smislu nasljedovao na zemlji.
“I kad odjekuju evanđeoske riječi da nema veće ljubavi nego dati svoj život za prijatelje, za istinu – uzor je i fr. Dominik Barač. On je ostavio primjer da se iz spoznate istine rađa ljubav prema istini te kako se ta istina naviješta i odvažno svjedoči do kraja.” -fr. Anto Gavrić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.