Vatikan upozorio na teško kršenje dostojanstva Vincenta Lamberta prekidom hranjenja i hidratacije

Foto: fah

Vatikan je u utorak zatražio učinkovita rješenja za zaštitu života Vincenta Lamberta, francuskog četrdesetogodišnjeg paraplegičara koji je deset godina u dubokom vegetativnom stanju, a čije su hranjenje i hidratacija u utorak nastavljeni nakon što su u ponedjeljak bili prekinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o životu Vincenta Lamberta: “Ovo je velika pobjeda, zasad samo prva”

“Želimo da se što prije pronađu učinkovita rješenja za zaštitu Lambertova života”, naveo je Vatikan u priopćenju koje su potpisali kardinal Kevin Farrell, šef Dikasterija za laike, obitelj i život te monsignor Vincenzo Paglia, predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj.

Vatikan je također upozorio na teško kršenje dostojanstva osobe kojoj se prekida hranjenje i hidratacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak je prema odluci prizivnog suda u Parizu nastavljeno hranjenje i hidratacija pacijenta, u bolnoj aferi brojnih sudskih preokreta koja traje od 2013. i odražava raspravu koja se vodi u Francuskoj o okončanju života.

Vegatativno stanje u kojem se nalazi Vincent Lambert “predstavlja bolno patološko stanje, ali apsolutno ne dovodi u pitanje dostojanstvo osoba koje su nalaze u tim uvjetima ni njihova temeljna prava na život ni njegu”, istaknuo je Vatikan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.