Vatikan zatražio od komunističke Kine da prestane zastrašivati katolike

epa07614678 Pope Francis speaks during a meeting with the authorities, with civil society and with the diplomatic corps at the Cotroceni Presidential Palace in Bucharest, Romania, 31 May 2019. Pope Francis is on a three-day visit to Romania from 31 May to 02 June 2019. The pontiff visit takes place 20 years after Pope St. John Paul II's historic visit to Romania, having the motto 'Let's Walk Together'. EPA/ETTORE FERRARI

Vatikan je u petak od komunističke vlade Kine zatražio da prestane sa zastrašivanjem katoličkih svećenika koji žele ostati posve odani papi te odbijaju potpisati dvosmislene službene obrasce za registraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev, izrečen u smjernicama Vatikana upućenim svećenstvu na kontinentalnoj Kini, najnoviji je sukob u odnosima između Svete Stolice i Pekinga, otkako su dvije strane potpisale povijesni i sporni pakt o imenovanju biskupa prošlog rujna.

Prema kineskom zakonu, svećenici i biskupi moraju se registrirati. Također moraju potpisati obrazac kojim prihvaćaju principe samostalnosti, autonomije i samouprave Crkve u Kini.

Neki od njih su odbili potpisati zbog straha da bi time ugrozili vjernost papi kao svom religijskom vođi i samostalnost lokalne Crkve o pitanjima doktrine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolici su u Kini više od pola stoljeća bili podijeljeni na “službenu” državnu Crkvu i “neslužbenu” podzemnu Crkva koja je ostala vjerna Rimu.

Dijelovi podjela počeli su polako nestajati nakon sklapanja sporazuma u rujnu koji papi daje posljednju riječ pri imenovanju biskupa. No, proces registracije izazvao je poteškoće kod onih koji dolaze iz neslužbene Crkve.

Vatikan u smjernicama poziva da se u procesu registracije “iskaže više poštovanja prema Katoličkoj doktrini, kao i savjesti onih kojih se tiče”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sveta Stolica zahtjeva da se na ‘neslužbene’ Katoličke zajednice ne vrši pritisak zastrašivanjem, što se, nažalost, već dogodilo”, dodaje se u smjernicama.

Smjernice, koje su zatražili i pojedini kineski biskupi, navode kako bi kler trebao zahtijevati uključivanje rečenice u kojoj će se navesti da će se poštivati Katolička doktrina.

Ako vlasti to ne dopuste, svećenik ili biskup bi se, prije potpisivanja, javno trebao usprotiviti pred vlastima, po mogućnosti u prisutnosti svjedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustav Kine jamči religijsku slobodu, no otkako je predsjednik Xi Jinping preuzeo vlast prije šest godina, vlada je postrožila ograničenja za religije koje smatra prijetnjom autoritetu vladajuće Komunističke partije.

Kina održava politiku koju naziva “sinizacijom” religije, čime pokušava iskorijeniti strane utjecaje i nametnuti poslušnost Komunističkoj partiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.