(VIDEO) 1. listopada 1942. Pokolj u Gatama – pravoslavni svećenici činili strašne zločine u II. svjetskom ratu, a SPC optužuje Alojzija Stepinca!

Foto: Talijanski časnik u društvu četnika 1942., commons.wikimedia.org

Brojni pravoslavni svećenici su u II. svjetskom ratu sudjelovali direktno ili posredno u četničkim pokoljima gdje je počinjeni strašni zločini i genocid nad hrvatskim narodom u NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta se zastrašujuća istina, kao i o cijelom malignom četničkom pokretu, skrivala se i skriva do današnjeg dana. Sve to se prešućuje, dok se na drugoj strani sustavno šire laži o ulozi Katoličke crkve i Alojzija Stepinca u II. svjetskom ratu, s jasnim velikosrpskim ciljevima.

 

Pravoslavni svećenik Nikanor Kalik bio je onaj koji doveo četnike do Gata na današnji dan 1942., kada je počinjen stravičan zločin nad Hrvatima poljičke krajine iznad Omiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu tvrdnju izrekao je povjesničar Stjepan Lozo u emisiji Bujica od 31. svibnja 2019.  godine.

Stjepan Lozo govori o sudjelovanju svećenika SPC-a u zločinima četnika (od 25:00 nadalje):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj dan je najtužniji u povijesti Gata. Toga dana je od ruke četnika selo Gata zapaljeno, a usmrćeno je 79 nedužnih osoba razne životne dobi i spola, te još 16 u okolnim mjestima.

Na današnji dan 1. listopada 1942. pripadnici četničkih snaga počinili su strašan pokolj u hrvatskom selu Gatima pokraj Omiša, kao i zaseocima u okolici. Najmlađa ubijena osoba bila je beba od 9 mjeseci, a najstarija starica od 87 godina.

Pokolj su izvršili četnici vojvode Đujića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Momčilo Đujić bio je svećenik Srpske pravoslavne crkve, a nikada nije potvrđeno, niti je viđen dokument o tome da se „raspopio“ prije nego je postao zapovjednik po zlu poznate Dinarske divizije.

Prije toga, u brdskom i kamenitu Avtovcu (Hercegovina), srpski pop Radojica Perišić, prethodnik popa i četničkoga dinarskog vojvode Đujića, na zlokobni Vidovdan 28. lipnja 1941. usmrtio prvih 47 Hrvata vjerom većinom muslimana (tada su se muslimani tog dijela izražavali kao Hrvati). Za druge Jugoslavije, podsjećamo, Avtovac je bio logorište kadetskih diplomanata škole pričuvnih časnika JNA iz Bileće, u kojoj je nedavno – zaboravom partizanske antifašističke pjesme „Bilećanke“ – posvećen spomenik ratnom zločincu, četničkom generalu Draži Mihailoviću.

U pokolju u Foči 1941. godine sudjelovao je prota Vasilije Jovičić, koji je bio jedan od glavnih organizatora tog pokolja: „Tu na mostu je izvršeno klanje muškaraca – objašnjava Božović – kapetan Sergije Mihajlović i komandant mjesta prota Vasilije Jovičić naredili su, da se svi muškarci muslimani pohapse. Poslije su svi oni koji su bili veći od konjičkog karabina poklani. Ali ljudi su ubijani svuda: i po kućama, dvorištu, ulicama. Kasnije je red došao na žene i na djecu. Drina je izbacivala leševe. Da se to spriječi, razrezivali bi im trbuhe, onda bi tjelesa potonula.“ (Adil Zulfikarpašić, Put u Foču)

„Za sveca je proglašen i kvisling, mitropolit Joanikije Lipovac, koji je tijekom cijelog rata bio vjerni fašistički sluga i stalno pozivao na borbu protiv komunista. Nemam ništa protiv njegova antikomunističkog stava, ali je opasno kad u jeku rata netko na tako visokom položaju drži zapaljive govore protiv dijela svog naroda. Stoga sam odlučio opisati ovu nevjerojatnu pojavu, ovaj fenomen, kako jedna Crkva svetiteljima proglašava ljude koji su sve, samo nisu sveti. K tome, nisam prvi koji je primijetio da SPC proglašava svetima razne osobe koje to ničim nisu zaslužile; time su se bavili Mirko Đorđević, Filip David, Stevo Vučinić i drugi – ispričao je Miroslav Ćosović, napominjući kako su gotovo svi izvori za njegovu knjigu – srpski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćosović je napisao knjigu Bizarni sveci srpske crkve.

Joanikije Lipovac bio je bliski suradnik talijanskih fašista:

Jedna jaka heretička, etnofiletska struja u SPC-u je devedesetih i kasnije počela proglašavati nove bizarne svetitelje (svece), primjerice episkopa Nikolaja Velimirovića, velikog ljubitelja srpskog nacista Ljotića. Za one koji ne znaju, Dimitrije Ljotić nije bio običan kvisling, suradnik okupatora, ne, on je bio iskreni i uvjereni nacist, Ljotićevi vojnici su Nijemcima u listopadu 1941. privodili kragujevačke Srbe na strijeljanje.

Također, SPC je prije 14 godina kanonizirao neke koljače iz Drugog svjetskog rata, kao što je bio po zlu čuveni prota Milorad ‘Maca’ Vukojičić. Klao je djecu, žene, bake, starce po Pljevljima i okolini, a koliko je poklao vojno sposobnih muškaraca, možemo samo pretpostaviti. Nitko u Pljevljima ne sumnja da je Maca Vukojičić veliki zločinac, ali eto i on je ‘svetac’ Srpske crkve, tvrdi Ćosović u svojoj knjizi.

U svibnju 2005. na saboru u manastiru Žitomislić SPC je kanonizirano nekoliko užasnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, među kojima se po zlu ističu spomenuti Milorad ‘Maca’ Vukojičić i Slobodan Šiljak, pravoslavni svećeniici, koje je 1945. osudio i strijeljao Vojni sud komande u Beranama pod optužbom da su sudjelovali u teškim zločinima nad stanovništvom u Pljevljima 1943. i 1944. godine.

Na drugoj strani, velikosrpske i antikatoličke laži i propaganda dolazi iz redova vođa srbijanskog naroda, te vrha SPC-a. I danas se čuju laži da su klanja radili katolički svećenici.

Optužbe i laži čak dolaze od prvog čovjeka SPC-a patrijarha Ireneja:

“Još se vodi velika rasprava koliki je taj broj (ubijenih u Jasenovcu op.). Veoma veliki. Oni najobjektivniji istraživači smatraju da je prešao milijun”, rekao je patrijarh Irenej u Donjoj Gradini, i to ne prije 20 godina, već ove 2019. godine.

Osim toga, prvi čovjek SPC-a Irenej izjavio je i da su zločinu u Jasenovcu sudjelovali “oni koji su trebali širiti ljubav i čitati Evanđelje” (katolički svećenici op.) i da su mnogi od njih okrvavili ruke do lakata, čak bili rekorderi u činjenju zločina.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.