(VIDEO) 2. prosinca Međunarodni dan ropstva – danas u svijetu ima 40 milijuna robova, a četvrtina su djeca-robovi!

Foto: Thinkstock

Nedavno otkriće prodaje afričkih migranata u Tripoliju nije izoliran slučaj: više od 40 milijuna osoba u svijetu, od kojih četvrtina djece, trenutno su robovi, po studiji provedenoj 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz 1948. godine, 2. prosinca se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan ukidanja ropstva.

U ropstvu češće završavaju žene i djevojčice, a brojne su među njima prisiljene na prostituciju, nego muškarci i dječaci, dok se najugroženiija regija nalazi između srednje Europe i sjeverne Azije.

Pojam modernog ropstva odnosi se na prisilni rad, kojim je obuhvaćeno 25 milijuna osoba, i prisilni brak (15 milijuna). No te su brojke nesumnjivo više u stvarnosti, ističu Svjetska organizacija za rad, Međunarodna organizacija za migracije i skupina za zaštitu prava ljudi Walk free Foundation koje su zajednički provele istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od polovice robova vezani su dugovima. No, mogu biti vezani za izrabljivače jer su drogirani, potplaćeni, tjelesno zlostavljani ili jednostavno predaleko od svojih domova da bi se oslobodili.

 

Haiti – zemlja potomaka robova danas ima dječje ropstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponos Haićana je činjenica da su Haiti prva crnačka država koja je pokrenula revoluciju i oslobođenje od svojih robovlasnika. Još 1791. robovi su ustali protiv Francuza i u žestokim borbama koje su trajale godinama izvojevali potpunu pobjedu 1804. godine. Na čelu francuskog carstva tada je bio poznati Napoleon Bonaparte, a Haiti je postao njegov Waterloo zapadnog svijeta. Napoleon je izgubio preko 50,000 najboljih vojnika i čak 18 generala.

Godine 1804. proglašena je republika – prva republika kojom su vladali crnci afričkog podrijetla, dovezeni kao robovi iz Afrike.

Velika sramota Haitija je da danas u toj državi postoji dječje ropstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca robovi, koje na Haitiju nazivaju “restaveks” (prema kreolskom “ostani sa”) regrutiraju se s društvenoga dna, ili ih siromašne obitelji sa sela ustupaju imućnijim obiteljima u gradu koje obećavaju da će ih školovati.

Jednom u gradu ta djeca, uglavnom djevojčice, nikada ne kroče u školu, ali zato u privatnim kućama rade od jutra do mraka, bivaju bičevane, silovane, premlaćivane…

Na Haitiju je svako deseto dijete žrtva eksploatacije kao robovi. Stotine tisuća djece, većinom djevojčica, podvrgnute su fizičkom i seksualnom zlostavljanju. Procjenjuje se da je na Haitiju gotovo 250.000 djece koja žive u ropstvu. Mnogu od njih prodale su vlastite obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.