(VIDEO) 25. lipnja 1991. osnovane Hrvatske obrambene snage – Tamo gdje drugi nisu smjeli ili htjeli išao je HOS!

Jasenovac, 06.12.2016 - Spomen ploèa sa naptisom "HOS Za dom spmreni" koju su u centru Jasenovca postavili veterani HOS-a Jasenovca i Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba u sjeæanje na 11 poginulih pripadnika 1. satnije "Ante Paradžik" Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom podruèju. foto HINA/ Dario GRZELJ /ds

Nepoznata zanimljivost je da je na samo proglašenje samostalnosti Hrvatske (Dan državnosti) osnovan HOS – elitna jedinica Hrvatske vojske koja je podnijela veliki teret u prvim i najtežim danima obrane Hrvatske.

Tamo gdje drugi nisu htjeli ili smjeli, tamo je išao HOS!

Hrvatske obrambene snage (HOS) su službeno osnovane krajem na današnji dan 1991. od strane Dobroslava Parage, Ante Paradžika, Alije Šiljka i još nekih članova tadašnjeg vodstva HSP-a. Odmah je osnovan i Ratni stožer HOS-a, a Ante Paradžik je bio njegov prvi načelnik. Ratni Stožer HOS-a je bio smješten u zagrebačkim prostorijama HSP-a, tj. u Šenoinoj ulici na broju 13, a kasnije u Starčevićevom domu.

Hrvatske obrambene snage (HOS), ponos hrvatskoga naroda, vojne su jedinice koje su branile Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu od velikosrpske agresije na svim najtežim bojištima, od Vukovara, Dubrovnika i Srđa, Škabrnje, Gospića, Vinkovaca, Osijeka, Jasenovca, cijele Dalmacije.

U Zagrebu sudjeluju u borbama s JNA i oslobađanju vojarni Borongaj i Maršalka, a bore se i diljem BiH do Sarajeva, Kupresa, Livna, Mostara i doline Neretve, Jajca, Bosanske Posavine, područja srednje Bosne, sudjeluju i u oslobađanju doline Neretve 1992.

Tamo gdje drugi nisu htjeli ili smjeli, tamo je išao HOS!

HOS-ovci su među prvima krenuli u obranu napadnute Domovine, i bili prvi u napadu a zadnji u povlačenju. Više od pet stotina bojovnika HOS-a dalo je svoj život u obrani RH i BiH, dok su mnogi ostali ratni vojni invalidi.

 

Ponosni ratni veterani i junaci HOS-a u mimohodu u Vukovaru kojeg su krvlju branili:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr