(VIDEO) 4. rujna 1991. Četekovci, Čojlug i Balinci – snimke masakra civila šokirale hrvatsku javnost

Foto: Snimka zaslona

Slike masakriranih stanovnika Četekovaca, Balinaca i Čojluga kamionom dovezenih u Slatinu duboko su potresle cijelu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakve stvari su se tih dana svakodnevno događale u Hrvatskoj, ali na okupiranim područjima gdje novinari i kamere nisu imali pristupa.

Zbog toga je ovaj pokolj djelovao tako šokantno na hrvatsku javnost, jer su imali prilike vidjeti kakve su se zvijeri u ljudskom obličju obrušile na Hrvatsku i odlučile obračunati s Hrvatima. Nažalost, i u ovom slučaju to su bili hrvatski Srbi iz susjednih sela.

Zločin se dogodio 4. rujna 1991.kada su srpski pobunjenici iz okolnih sela Rijenci, Ćeralije i Karasovići topovima i minobacačima napali tri hrvatska mjesta. Četekovce, Balince i Čojlug branilo je 7 slabo naoružanih pripadnika Narodne zaštite i 5 policajaca. Od ranog jutra dobro naoružani i brojčano nadmoćniji protivnici na kućnim su pragovima i dvorištima bez milosti ubijali dojučerašnje susjede. Posebno su se okomili na one koji su pokušali probiti obruč i pobjeći, piše daniponosa.hrt.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krvavo orgijanje uz rafale i zvjerske urlike, te pljačku i opći palež potrajao je cijeli dan. O tome je javnost prvi put čula na tiskovnoj konferenciji u Osijeku na kojoj je svjedočio prognanik iz Četekovaca. Toga kobnog dana ukupno ubijeno je 22 civila i dvojica hrvatskih policajaca.

Žrtve su bili žene i muškarci u dobi od 18 do 80 godina, najčešće iz istih obitelji. Kada su sljedećega dana hrvatske postrojbe ušle u spaljena sela naišle su na jezive prizore masakriranih ljudi na pragovima svojih domova. Veliki dio kuća i gospodarskih objekata spaljen je ili miniran, a gotovo su sve kuće opljačkane. Teško je ranjeno petoro žitelja.

Za ovaj ratni zločin nikada nitko nije kazneno odgovarao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.