(VIDEO) SAD: Vrhovni sud odlučuje o Malim sestrama siromašnih koje ne žele plaćati za kontracepciju svojih zaposlenika

Vrhovni sud o odluci Malih sestara siromašnih
Foto: Becket, Facebook

Američki Vrhovni sud ponovno raspravlja o odluci Malih sestara siromašnih koje ne žele financirati kontracepcijska sredstva. Prije usmenih očitovanja održan je „virtualni“ skup podrške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas Male sestre siromašnih, časne sestre koje se zalažu za život i skrbe o starijima, dio su još jednog predmeta na Američkom Vrhovnom sudu. Njihov je cilj zaustaviti američku vladu u pokušaju prisiljavanja katoličkih vjernika da osiguraju kontracepcijska sredstva i lijekove za prekid života svojim zaposlenicima.

U srijedu, 6. svibnja 2020., započelo je saslušanje usmenih očitovanja na Vrhovnom sudu. S obzirom na ograničenja javnih okupljanja zbog koronavirusa, sve se održalo na daljinu putem telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sud će omogućiti novinskim agencijama FOX News, Associated Press i C-SPAN izravan prijenos audiozapisa o očitovanjima, a agencije će zatim istodobno prenositi snimku usmenih očitovanja putem izravnog prijenosa na različitim medijskim platformama,“ najavio je tada Vrhovni sud.

Prije usmenih očitovanja održan je „virtualni“ skup podrške Malim sestrama siromašnih. „Vođe iz čitave zemlje poslat će poruke podrške Malim sestrama siromašnih kad se one upute (virtualno) na Vrhovni sud,“ priopćili su organizatori.
Skup je završio krunicom koju su molile različite vjerske zajednice.

Obamina administracija obvezala je poslodavce da sudjeluju ili pomažu u osiguravanju kontracepcijskih i abortivnih sredstava za svoje zaposlenike. Male sestre siromašnih nisu htjele pristati na nove mjere, zajedno s tvrtkom Hobby Lobby i drugim vjerskim zajednicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su Male sestre siromašnih – katoličke časne sestre koje se zalažu za pravo na život – bile prisiljene osigurati kontracepcijska sredstva i lijekove za prekid života, tim činom bi izričito proturiječile svom poslanju, a to je poštivanje dostojanstva svakog ljudskog života.

> Neočekivano otkriće: Aplikacija koja prati plodne dane može učinkovito zamijeniti kontracepcijske pilule

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi SAD-a donijelo je novu, opsežnu iznimku 6. listopada 2017. godine, koja se odnosi na vjerske zajednice. Iznimkom su zajednice poput Malih sestara siromašnih oslobođene od pružanja dobara i usluga koje predstavljaju povredu njihove savjesti.

Trumpova je administracija priznala da je savezna vlada prekršila zakon pokušavši prisiliti Male sestre i ostale vjernike da pružaju usluge poput kontracepcijske tablete u okviru svojih zdravstvenih programa koji krše njihova vjerska uvjerenja.

Međutim, Pennsylvania je pokrenula postupak protiv savezne vlade, tvrdeći da se iznimka za vjerske zajednice mora ukloniti.

„Pennsylvania priznaje da već ima i primjenjuje mnoge državne programe za pružanje kontracepcijskih sredstava ženama kojima su ta sredstva potrebna,“ zaključilo je odvjetničko društvo Becket Law koje se bavi zaštitom vjerskih sloboda, a u ovom predmetu zastupa Male sestre siromašnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pennsylvania se nikada nije usprotivila Obaminoj administraciji zbog donošenja mnogo većih iznimki za sekularne tvrtke – iznimke koje su se odnosile na nekoliko desetaka milijuna ljudi više nego sporna iznimka za vjerske zajednice. Pennsylvania uopće nema vlastitu odredbu koja se odnosi na kontracepciju. U postupku koji je pokrenula Pennsylvania ne navodi se niti jedna stvarna osoba koja je prethodno imala osigurana kontracepcijska sredstva, ali ih je prestala dobivati zbog novog pravila.“

Ako glavni tužitelj države Pennsylvanije, demokrat Josh Shapiro, pobijedi na Vrhovnom sudu, a časne sestre odbiju postupiti u skladu s presudom, morat će platiti novčanu kaznu u iznosu od nekoliko milijuna dolara.

Becket Law se u studenom 2017. godine zauzeo za Male sestre siromašnih, probijajući se kroz pravosudni sustav Kalifornije i Pennsylvanije.

Nebrojene skupine, uključujući Američku biskupsku konferenciju i Kolumbove vitezove, kao i brojne zakonodavce, podnijele su podneske amicus curiae, pružajući potporu katoličkim sestrama u njihovoj borbi.

Sud je izvijestio da je sutkinja Ruth Bader Ginsburg uključena u telefonski razgovor radi saslušanja usmenih očitovanja iz bolnice Johns Hopkins u Baltimoreu (Maryland), gdje je 87-godišnjakinja 5. svibnja bila podvrgnuta „nekirurškom liječenju akutnog kolecistitisa, odnosno bezopasne upale žučnog mjehura“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.