Hrvatski sportski uspjesi: Koliko smo uspješniji od drugih u odnosu na broj stanovnika?

Foto: fah, montaža narod..hr

Pandemija koronavirusa zaustavila je svijet sporta, ali uvijek je dobro podsjetiti se koliko je Hrvatska uspješna u odnosu na broj stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ajde, recite mi, koja to reprezentacija ima kontinuitet kao mi? Stalno smo ovdje, stalno smo pri vrhu. Dobro, možda nismo osvojili medalja kao neke druge reprezentacije, ali nam se nikad nije dogodilo ovo što se događa Francuzima. Pa oni svako malo ispadnu u prvom krugu”, govorio je ne tako davno rukometni izbornik Lino Červar.

Strani mediji analizirali uspjehe

Hrvatskim su se uspjesima bavili i njemački mediji prije nekoliko godina. Bild je tada pisao: “S 4,2 milijuna stanovnika Hrvatska ima tek nešto više stanovnika od Berlina (3,5 milijuna) i svejedno je sportski svjetski velikan. U odnosu na broj stanovnika i najbolja sportska zemlja na svijetu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim su primjetili i brojne druge uspjehe: “Rukometaši (brončani s Europskog prvenstva 2016.) i vaterpolisti (svjetski prvaci 2017.) uvijek su među favoritima na svakom natjecanju. Goran Ivanišević je zvijezda i osvajač Wimbledona 2001., a Janica Kostelić je 2002. i 2006. osvojila četiri olimpijska zlata i dva srebra te je jedna od najuspješnijih skijašica u povijesti.”

Još 2013. godine isto je analizirao BBC.

“Fizičke predispozicije bi mogle imati važnu ulogu. Jedna od prvih stvari koju ćete uočiti je velik broj visokih ljudi u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Statistika potvrđuje taj dojam, no mora biti nešto više od toga. S 10 puta većom populacijom, Engleska također ima puno visokih i snažnih igrača, no na FIFA-inoj ljestvici se nalazi ispod Hrvatske”, pisao je autor Guy De Launey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska u odnosu na druge zemlje

2018. godine portal Greatest Sporting Nation (GSN) u svom godišnjem izvještaju birao je najuspješniju sportsku naciju. Ocjene se dodjeljuju u dvije grupe – u jednoj se gleda ukupan broj ostvarenih priznanja sportskih timova i individualaca, a u drugoj se uspjeh ocjenjuje na temelju broja stanovnika te države.

Na prvom mjestu se tada našla Norveška, a odmah iza nje Hrvatska kada se uspjesi gledaju po broju stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Hrvatske su Švicarska, Švedska, Srbija, Novi Zeland, Slovenija,Nizozemska, Belgija i Austrija.

Zanimljive činjenice

Hrvatska je 2018. godine ujedno osvojila srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu na kojem je prvak postala Francuska. No, zanimljivo je da Hrvatska ima stanovnika koliko Francuska registriranih nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.