(FOTO) Kako je izgledao hrvatski sport u 2015. godini?

Foto: fah

Bogata 2015. godina donijela nam je mnoštvo sjajnih sportskih rezultata, dostignuća, ali i podbačaja te afera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije lako 12 mjeseci i velik broj događaja sažeti u jedan članak, no kroz nekoliko kratkih tekstova pokušajte se prisjetiti priča koje su obilježile hrvatski sport u 2015. godini.

Uspjesi paraolimpijaca

Uspjesi hrvatskih paraolimpijaca u 2015. godini često su neopravdano bili u sjeni ostalih sportaša. Ovu godinu završili su s vrhunskim rezultatima koje svakako treba istaknuti, iako ih je teško sve nabrojati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S rekordnih pet medalja hrvatska reprezentacija vratila se sa svjetskog atletskog prvenstva za osobe s invaliditetom koje je održano u Dohi. Na IWAS Svjetskim igrama sportaša s invaliditetom također su ostvareni odlični rezultati, a ukupno je u Sočiju osvojeno 14 medalja! Neki su se poput Branimira Budetića, Kristijana Vincetića i Mikele Ristoski posebno istaknuli, no svojim ponašanjem, zalaganjem, pristupom životu svaki od njih zaslužuje čestitke.

Zagreb, 29.05.2015 - Konferencija za novinare Hrvatskog paraolimpijskog odbora povodom dolaska atletske reprezentacije sa Svjetskih igara za slijepe u Seoulu. Na slici Branimir Budetiæ (D), Miljenko Vuèiæ (2D), Marija Vidaèek (3D) i Kristina Ivankoviæ (L) sa osvojenim medaljama.

Povratak Blanke

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blanka Vlašić osvojila je srebrnu medalju u skoku u vis na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu i tako na sjajan način obilježila svoj povratak u svjetski vrh nakon borbe s ozljedama.

“Ovo je Božji dar, nisam mislila da vrijedim za medalju, ali Bog je milostiv”, rekla je Blanka koja je medalju posvetila bolesnom djetetu i preminuloj navijačici: “Htjela bi je posvetiti ljudima koji se nikad ne predaju u životu, posebno malom Anti i gospođi Mariji Klisuri, mojoj vjernoj navijačici godinama, koja je nedavno preminula.”

CHINA IAAF ATHLETICS WORLD CHAMPIONSHIPS BEIJING 2015

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak čarobnjaka

Po mnogima najbolji rukometaš svijeta u povijesti Ivano Balić u dresu njemačkog Wetzlara završio je svoju karijeru. Rukometni genijalac u 36. godini je odlučio reći da je dosta i time okončao uspješnu igračku karijeru koja je trajala 20 godina.

Rukometni Mozart s hrvatskom reprezentacijom bio je svjetski prvak (2003.) i olimpijski pobjednik (2004.). Dva puta je proglašen najboljim igračem svijeta, 2003. i 2006. godine. Ivano Balić ostao je u rukometu, te u Hrvatskom rukometnom savezu radi kao koordinator za muški rukomet.

Ivano Balić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrgović na krovu Europe

Hrvatski boksač Filip Hrgović osvojio je naslov europskog prvaka u superteškoj kategoriji, on je u finalu EP-a u bugarskom Samokovu svladao Nijemca Floriana Schulza jednoglasnom odlukom sudaca sa 3-0.

Dvadesettrogodišnji Zagrepčanin tako je postao tek drugi Hrvat koji je osvojio naslov europskog amaterskog prvaka u boksu, dosada je to uspjelo samo legendarnom Mati Parlovu, koji je bio najbolji u poluteškoj kategoriji u Madridu 1971. i Beogradu 1973. godine.

filip hrgovic

Trofejni Rakitić

Hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić imao je sjajnu godinu iza sebe. Rakitić je s Barcelonom osvojio sve što se moglo osvojiti, Ligu prvaka u kojoj je bio strijelac u finalu, Primeru, Kup Kralja, Europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Uz sve navedeno proglašen je i najboljim nogometašem Hrvatske te najboljim sportašem Hrvatske u 2015. godini. Sjajna sezona za Rakitića!

FC Barcelona vs AS Roma

Pravi derbi

Najveći derbi hrvatskog nogometa izazvao je navijačku euforiju kakva već godinama nije viđena u Zagrebu. Za ogled na stadionu Maksimiru vladao je nezapamćeni interes zbog čega je vodstvo Dinama nakon što su rasprodani planirani kapaciteti stadiona, otvorilo i tribinu sjever gore. Nakon što su braća Zdravko i Zoran Mamić završila u pritvoru zbog sumnji u milijunske malverzacije, Bad Blue Boysi su se nakon više od pet godina vratili na Maksimir, a derbi je izazvao i veliki odaziv Torcide. Sasvim sigurno dio navijača je stigao na utakmicu bez obzira na situaciju oko braće Mamić, željan dobrog nogometa i prave atmosfere.

Nova sezona Prve HNL nije mogla početi na ljepši način. U Zagrebu je odigran veliki derbi pred punim stadionom i uz odličan nogomet. Snažna poruka svima da se nogomet igra zbog navijača, a ne “gospode” u foteljama i ložama!

Utakmica 1. kola Prve HNL, Dinamo - Hajduk

Ljubav, a ne ‘đir’

Hajdukovi navijači u više navrata su pokazali ljubav prema svome klubu. Iz godine u godinu konstantno stoje uz svoj klub, a to pokazuju i brojke.

U 2015. godini, na 18 utakmica MAXtv Prve lige na stadionu Poljuda Hajduk je pratilo točno 159.080 gledatelja što je prosječno 8.838 po utakmici, službena je statistika Hajduka.

U tri susreta Europske lige bilo je ukupno 82.670 gledatelja ili 27.557 po utakmici, dok je dvije utakmice Hrvatskog kupa pratilo oko 8.000 gledatelja.

Sveukupno, oko 250.000 gledatelja pratilo je 23 susreta na Poljudu, odnosno prosječno 10.870 po utakmici! Brojka koju mnogi sanjanju, mnogi pokušavaju dovesti, ali bitku protiv ljubavi i emocija ne možete dobiti. Hajduk trenutno broji 15, 390 članova, a mnoge veseli stabilizacija kluba koji je godinama sustavno uništavan i opljačkan.

100 najboljih fotografija Navijači Torcide

Košarkaška budućnost

Hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila je drugo mjesto na svjetskom U-19 prvenstvu na Kreti nakon što je u finalnom susretu nakon produžetaka izgubila od vršnjaka iz SAD 71-79 (13-14, 18-20, 16-16, 20-17, 4-12).

Bilo je to prvo hrvatsko svjetsko finale nakon osamostaljenja. Posljednji Hrvati u finalu svjetskog prvenstva za juniore bili su Toni Kukoč, Dino Rađa i Zoran Kalpić i to 1987. u dresu Jugoslavije koja je u Bormiju pobijedila Amerikance.

Za budućnost hrvatske košarke imamo dobre temelje, ali za to se moraju početi brinuti i u HKS-u jer to dosada nisu pokazivali na najbolji način.

Sveèani doèek U-19 košarkaške reprezentacije Hrvatske

Nogometna mladost

Dobre predstave hrvatske U-17 nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Čileu razveselile su hrvatsku javnost. Hrvatska je ispala u četvrtfinalu od Malija, kasnijeg finalista natjecanja. Mladi izabranici Darija Bašića tako su ostvarili plasman među osam najboljih reprezentacija svijeta.

Izbornik Dario Bašić o razgovoru za Narod.hr otkrio nam je kako je to bilo i kakvi su planovi mladih nogometaša u budućnosti.

hrvatska u17

Sjajne sestre

“Sestre će zajedno u Rio! I Ana Zaninović ostvarila plasman na Olimpijske igre”, glasio je naslov koji je još jednom pokazao sportsku veličinu sestara Zaninović. Skromne, jednostavne, srčane, borbene i uspješne.

Hrvatske taekwondoašice najavile su da im je veliki cilj na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine osvojiti medalje te ući u povijest kao prve sestre blizanke koje se uspjele na istim OI osvojiti odličja.

“Nadamo se najboljem u Rio de Janeiru i da ćemo postati prve blizanke koje će na istim Igrama osvojiti medalje”, rekla je Ana Zaninović.

I mi se nadamo da će u tome uspjeti.

Proslava 15 godina taekwondo kluba Marjan

Afere

Ružna strana sporta također je obilježila 2015. godinu. Iako bi se o aferama u hrvatskom nogometu moglo pisati na desetine tekstova, u nekoliko rečenica sažet ćemo ono što se događalo u godini na isteku. Najpopularnija je bila Afera Godot, uhićenje Zdravka (dva puta) i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića glasno je odjeknulo.

Najprije je na početku srpnja policija privela navedene zbog sumnje u višemilijunske prevare u Dinamu prilikom transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena. Sumnjalo se da je Zdravko sa svojim bratom Zoranom, Damirom Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom oštetio klub za najmanje 117,8 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Ubrzo su svi završili na slobodi i to nakon što su platili jamčevinu.

U studenom su došla i nova uhićenja. Uhićeni su Zdravko Mamić, njegov sin Mario, poduzetnik Sandro Stipančić, te Igor Krota savjetnik za otvaranje off-shore tvrtki te opet Damir Vrbanović. Do uhićenja navedenih je došlo po nalogu USKOK-a, a tereti ih se za udruživanje u zločinačku organizaciju putem koje su iz Dinama izvukli oko 80 milijuna kuna putem transfera igrača. Svakako treba istaknuti da su u istragu bile uključene i strane agencije, među njima i američki IRS. Mamići su pušteni iz pritvora uz jamčevinu.

Afera je bilo itekako puno, od ‘svastike’ na Poljudu do pozajmice sucu Vlajčeviću…

braća mamić, fah, montaža narod.hr

Braća prvaci

Braća Martin i Valent Sinković osvojili su zlatnu medalju u dvojcu na pariće na Svjetskom veslačkom prvenstvu u francuskom Aiguebeletteu, te su tako obranili naslov osvojen lani u Amsterdamu. Sjajan rezultat uspješne braće čime su potvrdili dominaciju u svjetskom veslanju.

Svakako treba istaknuti i Damira Martina koji  je osvojio zlatnu medalju u samcu na Europskom veslačkom prvenstvu u poljskom Poznanu, postavivši pritom i najbolje izveslano vrijeme u povijesti europskih prvenstava.

Braća Sinković: Naše veslanje je reklo sve

Dominacija Sandre

Najbolja hrvatska atletičarka i sportašica Sandra Perković osvojila je srebrnu medalju u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu u Pekingu s hicem od 67.39 metara. Iako nije uspjela obraniti naslov svjetske prvakinje osvojen prije dvije godine u Moskvi, Sandra je s ukupnom pobjedom u poretku Dijamantne lige gdje je doslovce “pomela” konkurentice u disku, imala vrlo uspješnu godinu.

Sandra Perković je četvrti puta zaredom najuspješnija po izboru HOO-a te prema izboru Sportskih novosti. Velike nade polažemo u Sandru i njezin nastup u Riju 2016. godine.

sandra_perkovic

Vaterpolsko svjetsko srebro

Hrvatski vaterpolisti sa Svjetskog prvenstva u Rusiji došli su sa srebrom. Popularne ”barakude” osvojile su srebrne medalje na FINA Svjetskom prvenstvu u Rusiji, te plasman na Olimpijske igre sljedeće godine u Rio de Janeiru.

Izabranici Ivice Tucaka u finalu Svjetskog prvenstva bili su nemoćni protiv vrlo jake Srbije koja je opravdala status favorita i zasluženo osvojila zlatnu medalju.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je i srebro u Svjetskoj ligi. Uz navedene uspjehe dobila je i naslov najbolje momčadi Hrvatske prema HOO-u.

vaterpolisti

Kontinuitet Vatrenih u burnoj i čudnoj godini

Hrvatska nogometna reprezentacija osigurala je izravni plasman na Europsko nogometno prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Francuskoj, čime su naši reprezentativci održali kontinuitet na velikim natjecanjima.

U vrlo burnoj godini hrvatskog nogometa reprezentacija je nakon oscilacija i poprilično neuvjerljivih utakmica u kvalifikacijama ipak mirno privela kraju godinu te se plasirala na Euro. U 2015. godini promijenili smo izbornika pa je na opće iznenađenje svih umjesto “hladnog” i neiskusnog Nike Kovača došao “iskusni” Ante Čačić. Time je već dovoljno loše ozračje oko reprezentacije postalo još lošije. Nekadašnji ponos hrvatskog naroda postao je ”odnarođen”, kult reprezentacije je urušen i sigurno će biti teško vratiti povjerenje navijačkog puka dok je situacija u hrvatskom nogometu ovakva – kakva je. Tmurna i čudna.

U domaćem klupskom nogometu svakako se treba izdvojiti velika pobjeda Dinama nad Arsenalom u Ligi prvaka, iako su to bili jedini bodovi modrih u elitnom klupskom natjecanju.

Oslo: Norveška - Hrvatska

Razočaranje

Kategorija razočaranja također je bila popunjena u protekloj godini. Hrvatska je okončala Euro Basket debaklom protiv Češke u osmini finala. Salve kritika uslijedile su na račun reprezentativaca i njihovog nedovoljnog zalaganja za hrvatski dres.

Hrvatska je na turniru u kojem smo bili jedni od domaćina bila poprilično neuigrana i neuvjerljiva. Poraz od Čeha u osmini finala bio je vjerojatno najgora utakmica u povijesti reprezentacije. Time je zaključen njezin nastup na ovogodišnjem Euro Basketu i ugasila se nada da će se Hrvatska opet pojaviti na olimpijskom turniru nakon Pekinga 2008.

U ovu kategoriju mogu stati i hrvatski rukometaši koji su odigrali neuvjerljiv i loš turnir na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Hrvatska je ostala bez medalje, ali je u doigravanju osvojila šesto mjesto i time osigurala kvalifikacije za Olimpijske igre.

Eurobasket: Hrvatska - Nizozemska

Iznenađenje u Francuskoj

Kada je riječ o tenisu 2015. godinu će sigurno pamtiti Ivan Dodig koji se u paru s Brazilcem Melom okitio krunom karijere. Hrvatski tenisač i Brazilac Marcelo Melo pobjednici su Roland Garrosa u konkurenciji parova nakon što su u finalnom susretu pobijedili prve nositelje američke blizance Boba i Mikea Bryana 6-7 (5), 7-6 (5), 7-5.

Dodig je tako ušao u povijest hrvatskog tenisa slavljem na pariškoj ‘crvenoj zemlji’.

French Open tennis tournament at Roland Garros

Povijesno zlato

Sjajan rezultat ostvario je naš gimnastičar Mario Možnik na europskoj smotri u Francuskoj kada je zadivio žiri svojom vježbom na preči i osvojio prvo europsko zlato za hrvatsku gimnastiku.

Za 28-godišnjeg Možnika je ovo drugo odličje s europskih prvenstava u karijeri, a prvo je osvojio također u Montpellieru prije tri godine kada je bio srebrni. Usto ima i brončanu medalju s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Nanningu.

Sjajan uspjeh za našeg Marija.

Marijo Možnik

Brojni uspjesi hrvatskog sporta

Teško je sve uspjehe i poduhvate nabrojati, a uspjeha je bilo zaista puno, u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji.

Naša karatistica Maša Martinović u debitantskom nastupu u pojedinačnoj konkurenciji osvojila je zlato, a sjajnu sezonu potvrdila je i naslovom na europskim igrama u Bakuu. Njezina kolegica iz reprezentacije Ana Lenard osvojila je europsko srebro.

Spomenimo i da je u taekwondou Iva Radoš osvojila broncu na svjetskoj razini do 73 kg, kao i  Ana Zaninović u kategoriji do 53 kilograma.

Dobru godinu imao je i Giovanni Cerngoraz koji je osvojio Svjetski Kup, srebrna je bila Snježana Pejčić s malokalibarskom puškom, brončana plivačica Sanja Jovanović, a boksač Hrvoje Sep također je osvojio broncu. Istaknuli su se i nastupi tenisača Ive Karlovića te Marina Čilića, a dobre igre u inozemstvu pružali su i hrvatski nogometaši od kojih je vrlo dobru godinu imao Nikola Kalinić.

Naši jedriličari iza sebe su imali vrlo dobru sezonu; Ivan Kljaković Gašpić okitio se europskim zlatom, Tonči Stipanović osvojio je broncu, a posada Šime Fantela i Igor Marenić doplovila je do svjetskog zlata.

Treba istaknuti i povijesni uspjeh košarkaša Cedevite koji su osigurali plasman u TOP 16 Eurolige.

U predolimpijskoj 2015. godini hrvatski su sportaši nastupili na čak 153 svjetska, 165 europskih prvenstava, 109 svjetskih i 53 europska kupa, te na još 191 natjecanju u zemlji i inozemstvu na kojima su (u juniorskim i seniorskim konkurencijama) osvojili 117 zlatnih, 131 srebrnu i 140 brončanih odličja.

Vrlo lijepa godina za hrvatski sport, a nadamo se da će još bolja biti i sljedeća olimpijska 2016. godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.