(VIDEO) Biskup Uzinić o Uskrsu, Crkvi, pedofiliji, totalitarnim režimima i Bleiburgu

Foto: Snimka zaslona

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna” rekao je da je poruka Dubrovačke biskupije “Budite složni” samo jedna općenita poruka pastoralnog plana koja se uklapa u opće poruke vazmenog vremena koje proživljavamo i Uskrsa, a koje su puno šire i dublje.

– To je poruka o pobjedi dobra nad zlom, poruka o pobjedi života nad smrću, važnosti oprosta, uzimanju odgovornosti za druge, o nadi, ljubavi, rekao je biskup Uzinić.

Odgovarajući na pitanje o preuzimanju odgovornosti te tvrdnjama vjernika i dijela svećenika da bi Crkva trebala djelovati kao neki blagotvorni društveni faktor, Uzinić je rekao da je Crkva pozvana služiti čovjeku, društvu i otvarati ga za jednu veću i važniju perspektivu koja se ne može zadovoljiti ovozemaljskim interesima.

Govoreći o ključnim problemima današnje Katoličke crkve, Uzinić je rekao da je prema njegovu mišljenju riječ o tome što su vjernici, koji su u Crkvi, zaboravili da ih Bog voli. Nisu u Crkvi da bi bili iskorištavani. Nekako kao da su unutar Crkve, oni koji ostaju u Crkvi, zbog nekog straha. Nisu slobodno i s radošću unutar Crkve, a drugi zbog istih tih razloga napuštaju Crkvu, kazao je biskup.

Msgr. Uzinić govorio je i o problemu pedofilije. Mi smo u prošlosti nažalost griješili jer se nismo na pravi način suočavali s grijehom i zločinom. Bojim se da bismo sada mogli otići u drugu krajnost, da izgubimo iz vida čovjeka, osobu, grešnika. Većina pedofila su i sami nažalost bili žrtve, kazao je i naglasio da je potrebno spriječiti njegovo ponavljanje.

– Crkva je pozvana i prema takvima imati milosti. Ali ne na način da se prelazi preko onoga što su oni počinili, nego da im se kao osobama pokuša pomoći, dodaje i ističe da Crkva ne smije dozvoliti da se bilo koji grešnik osjeti, pa makar bio i pedofil, kao da mu Crkva zatvara vrata.

Bog razlikuje grijeh i grešnike. Bog razlikuje onoga tko je počinio zločin od samog zločina. Na prvom mjestu dakako da trebaju biti žrtve i njima treba pomoći. Ali i oni koji jesu pedofili, često su i sami žrtve, dodaje biskup Uzinić.

Navodeći čin ispovijedi, Uzinić je rekao da to često nije istinski događaj obraćenja.

– On bi upravo trebao to biti – istinska želja za mijenjanje vlastitog života. Netko ne ispovijeda grijehe pred svećenikom da bi svećenik znao što je on zgriješio, nego da bi sebi osvijestio to što u životu nije bilo kako treba, kaže biskup Uzinić.

U emisiji je bilo riječi i o Crkvi u doba socijalističkog sustava i ustaškog režima te komemoraciji u Beliburgu.

– Komunistička ideologija napravila je veliku štetu hrvatskom narodu. Dogodio se jedan sustavni pokušaj istrebljenja, osobito vođa, intelektualaca… hrvatskog naroda, što je sigurno unazadilo hrvatski narod, ali smatram da je puno veću štetu u moralnom smislu napravio ustaški režim i njegov način ponašanja, kazao je biskup.

– Poruka iz Austrije o Bleiburgu je politički obilježena, ne može se reći da nema tu politike, odluka je ispolitizirana. Sam sam bio na Bleiburgu. Zaobilazi se puna istina, a ona je da se u misnim slavljima koja su vodili biskupi nije politiziralo, mi smo slali vrlo jasne poruke, podsjetio je između ostalog biskup Uzinić.

Cijelo gostovanje biskupa Uzinića pogledajte u videu na HRT-u:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt