(VIDEO) Britanac Paul Bradbury pratio hvarsku procesiju: ‘Ne razumijem zašto se uopće raspravlja o kršenju mjera’

Foto: Snimka zaslona

Vlasnik portala Total Croatia News, Englez Paul Bradbury, koji već dugi niz godina živi na Hvaru na svom je portalu objavio veliku reportažu o ovogodišnjoj jelšanskoj procesiji Za križen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bradbury je poseban fokus stavio na to kako su se Jelšani držali mjere socijalnog distanciranja i možemo reći da je i više nego zadovoljan onime što je vidio, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na početku svog izlaganja o procesiji Bradbury se pita je li bilo kršenja mjere socijalnog distanciranja. Utvrđuje da je kršenja bilo, ali da je u usporedbi sa situacijom u ostatku Hrvatske u ovim danima situacija u Jelsi bila puno bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da bi da je u mogućnosti putovati i snimati u hrvatskimm gradovima to bez problema dokazao. Nadalje, govori da nije očekivao da će procesija imati potpuni uspjeh u socijalnom distanciranju i uvjeren je da to ni drugi nisu očekivali te da je najveće pitanje bilo koliko će bliskog kontakta biti i koliko će ljudi prekršiti mjere.

I prije nego kreće s pričom, ističe da njegovo poštovanje prema Hvaranima nikada nije bilo veće.

U nastavku objašnjava proces kojim je pokušao doći do dozvole za dolazak na trg u Jelsi odakle je procesija trebala krenuti i hvali sve instance s kojima je razgovarao na sjajno obaljenom poslu. Nitko tko nije imao dozvolu nije mogao prići ni blizu bilo s mora ili kopna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oduševila ga je i činjenica da su se čak i oni koji su izašli iz svojih domova pratiti procesiju držali izrečenih naputaka, dok je većina pratila sa svojih balkona.

Suze jedne mještanke Jelse za koje nije mogao dokučiti radi li se o suzama radosnicama što se procesija usprkos svemu održava, suzama frustracije što ne može sudjelovati ili suzama zbog trenutne situacije, tvrdi da mu je zahvaljujući njima postalo kristalno jasno koliko svim Hvaranima znači ova procesija.

Stavio je potom videozapise dočeka iz prijašnjih godina u Jelsi i fotografije ovogodišnjeg. Kako sam kaže, bio je apsolutno zapanjen i ponosan ponašanjem Jelšana koji su držali distancu i dostojanstveno čekali dolazak križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojim je tekstom, kaže, htio dočarati kako je to sve izgledalo i razjasniti cijelu situaciju zbog rasprave koja je oko svega nastala. Na kraju se još jednom zahvalio svima koji su sudjelovali u cijeloj procesiji i učinili je takvom kakva je.

Cijeli Bradburyjev izvještaj možete vidjeti OVDJE.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.