(VIDEO) Dva promotivna spota za europsku prijestolnicu kulture: Usporedite Rijeku i Galway

Foto: Snimka zaslona

Dva promotivna spota za dvije europske prijestolnice kulture 2020. godine – irskog Galwayja i hrvatske Rijeke predstavljaju dva potpuno različita pristupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Rijeka kao prijestolnica kulture: Svečanost u HNK vodio transvestit, baletani plesali u haljinama

Spot za Galway prikazuje živopisne krajolike i gradske ulice prepune nasmiješenih ljudi, pune galerije, kazališta, trgove i restorane. Spot je veseo, glazba energična i odiše pozitivnom energijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, spot za Rijeku obiluje motivima supkultura, prikazuje sivu atmosferu industrijskog grada, baletana koji pleše u suknji od tila bez majice, crnog konja u kasu među kontejnerima u lučkom terminalu, ronioca u polupraznom muzeju, astronauta na napuštenom komunističkom brodu maršala Tita. Atmosfera je sumorna, a muzika teška.

Spot financiran sredstvima turističke zajednice ne privlači turiste

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spot potpisuju Lupi Alvir i Dalibor Matanić, a objavljen je i na službenoj stranici Turističke zajednice Grada Rijeke te ima više od 100 tisuća pregleda i gotovo tisuću negativnih ocjena.

Procijenjena vrijednost spota (koji nije turistički) iznosila je 450 tisuća kuna, a sredstva je osigurala Hrvatska turistička zajednica. Iako financiran sredstvima turističke zajednice, spot ne privlači turiste, niti prikazuje ljepote i bogatstvo kulture Rijeke.

U Javnom pozivu Turističke zajednice Grada Rijeke za prikupljanje ponuda stajalo je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rijeka se danas percipira kao hrvatski urbani fenomen koji čini kako njezina turbulentna prošlost, tako i njezin postindustrijski šarm, multikulturalnost, pop-kultura, otvorenost, slobodoumnost i širina duha. Rijeka ima golemo i raznoliko kulturno nasljeđe prema kojem se odnosi s poštovanjem i sviješću o njegovoj važnosti i koje se odražava u svakodnevnom životnom stilu Riječana”.

Titula Europske prijestolnice kulture

Europska prijestolnica kulture je titula koju od 1985. godine dodjeljuje Europska komisija u natjecanju među gradovima koji moraju dokazati da kulturu vide kao važno područje svojeg razvoja i svoje preobrazbe.

Projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) donosi ulaganja financijskih sredstava u razvoj kulture u gradu koji ponese titulu – i to javnih europskih sredstava, nacionalnih, regionalnih i lokalnih, ali i doprinos sponzorskih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavši Europskom prijestolnicom kulture, Rijeka je uvrštena na popis šezdesetak europskih gradova koji su ovu titulu nosili do sada poput Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i mnogih drugih.

Rijeka je ujedno i prvi hrvatski grad koji nosi ovaj naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.