(VIDEO, FOTO) Oscar: Pola smoking, pola haljina – Billy Porter i njegov ‘suprug’ oduševili liberalne medije ovom ‘kreacijom’

Foto: Fah

Sjećate li se vremena kad je dodjela Oscara odražavala talent i stil klasičnog Hollywooda? Kad su muškarci dolazili u večernjim odijelima, odnosno smokingu, a žene u večernjim haljinama?  E, pa, ovo nije to, ovo je vrijeme kad dodjela Ocara služi tome da bi se šokiralo i privuklo pozornost, iako danas malo koga što još šokira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ono što se nekoć smatralo nepristojnim, nekulturnim i nametljivim – poput javnog izlaganja svoje intime i seksualnih sklonosti – postalo je nešto čemu Hollywood aplaudira.

Tako je Billy Porter iz serije “Poza”, kod nas relativno nepoznati pjevač, zabavljač, i glumac, došao na dodjelu Oscara u kreaciji  Christiana Siriana – gornjem dijelu smokinga s punom haljinom bez rukava i baršunastim čizmama. Za Vogue je taj izgled opisao kao “političku izjavu”: “Moj cilj je biti hodajući primjerak političke umjetnosti svaki put kad se pojavim”, rekao je o svojoj ni-odijelo-ni-haljina odjeći. “Izazvati očekivanja. Što je muževnost? Što to znači? Žene se pojavljuju svaki dan u hlačama, ali čim muškarac nosi haljinu, more se razdvoji.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gluma nije bitna, skandali jesu

Porter je, očito, pronašao način kako još jednom skrenuti pozornost sa svoje glume – koja je posljednjih godina u Hollywoodu posve nebitna – na ono što je u Hollywoodu jedino bitno, a to je homoseksualnost i “preispitivanje muških i ženskih identiteta”. Za sad nositi muško odijelo ili žensku haljinu još nije seksizam, ali u budućnosti, tko zna?

Sama haljina / smoking zapravo je rađena po uzoru na onu koju je na LGBT – balovima nosio ranije ove godine preminuli “djed ballroom kulture” (homoseksualna subkultura u New Yorku, bazirana na kostimiranju) Hector Xtravaganza. Kako i serija u kojoj glumi Porter govori o toj subkulturi, izbor odjeće i nije tako čudan – ako zanemarimo da je dodjela Oscara nedavno ipak bio ozbiljan događaj sa strogim kodom odijevanja, dok ovakva odjeća ipak više spada u LGBT noćne klubove i barove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Treba li reći, američki tisak apsolutno je oduševljen ovom “kreacijom”, a zar i smije biti drukčije? Kritika, čak i blaga, bi svakog u ultraliberalnom Hollywoodu diskvalificirala kao zatucanog katolibana i Trumpovog birača, te mu vjerojatno zapečatila karijeru. Zato se mediji natječu tko će “kreaciju” više nahvaliti kao “hrabru”, iako danas nema ničeg hrabrog u toj vrsti provokacije – naprotiv, to je igranje na sigurno.

Pohvale sa svih strana

LGBT portal “out.com” stavlja tipičan LGBT naslov, “svi trenutci dodjele Oscara zbog kojih smo vrištali”, i zaključuju da je cijela dodjela Oscara 2019. bila “pretty gay”, prilično gay. Kao i svake godine, filmovi o diskriminaciji homoseksualaca su se natjecali s onima o rasizmu, a Lady Gaga je izjavila da želi da Oscara dobije netko tko nije “binaran”, odnosno netko “gender fluid”. Forbes piše kako “Billy Porter  ruši barijere svojim stilom na crvenom tepihu”, kao da tu nakon bradate žene na Euroviziji i sličnih još uopće kakve barijere postoje, a Vice piše kako je “Elegantna oscarovska haljina Billy Portera politička umjetnost”. Inače, umjetnost, ako je stvarno umjetnost, u pravilu nije politička.

Vogue donosi podulji tekst o “haljini”, u kom Porter govori o svojoj odjeći koja mu je priskrbila pozornost na Oscarima hvaleći svoju hrabrost: ” Imao sam hrabrosti pomaknuti Status quo. Vjerujem da bi muškarci na crvenom tepihu voljeli biti zaigraniji (ne, Billy, muškarci ne – op. MH). Ova se industrija pretvara da je uključiva, ali glumci se boje igrati se,  jer ako se pojave u nečem što nije status quo, mogli bi ih percipirati kao feminizirane (stvarno?), i kao rezultat, neće dobiti  muški posao, ulogu superheroja. I to je istina, i ja sam se morao suočiti s tim”, kaže hrabri Billy.

No kontroverzija oko “haljine” zapravo i nema – nitko ju se nije usudio otvoreno kritizirati, i to je očekivano. Pa iako je nedvojbeno postigao cilj – privukao pozornost na sebe, Porter nije ni približno toliko polarizirao javnost kao pjevačica Joy Villa, koja se na Grammyju pred dvije godine pojavila u haljini koja je bila naoko posve obična večernja haljina – osim što je imala natpis MAGA, Trumpov slogan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.