(VIDEO) Nadbiskup Barišić: ‘Interpretativna izjava je samo aperitiv da se bolje ‘proguta’ Konvencija’

Foto: Snimka zaslona

Komentirajući Istanbulsku konvenciju, nadbiskup Marin Barišić rekao je da je interpretativna izjava koju je Vlada donijela uz Konveciju – ”samo aperitiv”, piše dnevnik.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskupi Đuro Hranić i Marin Barišić govorili su o nizu tema povodom plenarnog zasjedanja Hrvatske nadbiskupske konferencije, a osvrnuli su se i na temu Istanbulske konvencije.

”Kao jedan smo donijeli izjavu o Istanbulskoj konvenciji”, rekao je.

Barišić je upitan o financiranju organizacije referenduma vezanog za IK, a što se tiče izjave Dabora Ive Stiera o prljavštinama u Crkvi, rekao je da ne zna o čemu se tu radi. Osvrnuo se i na izjavu ”šaptača zmijama” i kazao da je to bio samo simbol, da se nije mislilo ni na koga posebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prevenirati nasilje nad ženama?

Nadbiskupi su upitani koji su njihovi prijedlozi prevencije nasilja nad ženama, a Hranić je rekao da imamo već niz zakona koji se o tome brinu, ali da svakako ima još mehanizama koji nisu vezani uz Istanbulsku konvenciju, a mogu se koristiti kako bi se žene zaštitile od nasilja.

”Čini mi se da je interpretativna izjava samo aperitiv da se bolje proguta Istanbulska konvencija”, rekao je Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barišić je upitan kakvu odgovornost snosi po pitanju vjernika kada je riječ o Istanbulskoj konvenciji. ”To je naša odgovornost što nismo generacije dovoljno evangelizirali. Svi su oni pričešćeni, kršteni, ali nisu dovoljno evangelizirani”, kaže Barišić.

”Da vaša radost bude potpuna”

Izvijestili su o dokumentu koji je donio HBK pod nazivom ”Da vaša radost bude potpuna”. U dokumentu su razradili novu evangelizaciju i katehezu te su ustvrdili: ”Zbog toga što smo svoje snage usmjerili na vjeronauk u škole, župna kateheza nam je ostala u sjeni. Više bismo pozornosti trebali usmjeriti prema župnoj katehezi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ovaj dokument nas poziva na iskorak i hrabrost. Dosta smo se usmjerili na ulazak u škole, te da idemo ukorak sa školama, pa i s kurikularnom reformom. Smatramo da sada treba gledati u skladu s dokumentima sveopće Crkve, i u tom kontekstu nove evangelizacije promotrimo novo katehetsko djelovanje, koje nije samo školski vjeronauk, nego vjeronauk za sve razine vjernika”, rekao je Hranić.

Barišić je na konferenciji za novinare danas pojasnio boje i cijeli vizualni identitet novih propagandnih materijala pod nazivom ”Obitelj – izvor života i radosti”.

”Što je obitelj? Crkva. A što je Crkva? Obitelj u malom”, rekao je Barišić. Povodom rujanskog susreta katoličkih obitelji u Solinu, pozvao je sve vjernike na koncert u Splitu. ”Nadam se da će to biti veliki skup koji će donijeti svijest nove razine”, rekao je Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.