(VIDEO) Papa Franjo podržao zabranu pobačaja bolesne djece  u Poljskoj

papa franjo
epa08780261 A handout picture provided by the Vatican Media shows Pope Francis attending the general audience in the Paul VI hall, Vatican City, 28 October 2020. EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Poljski Ustavni sud presudio je 22. listopada da dobrovoljni prekid trudnoće zbog teških malformacija fetusa krši Ustav, nakon čega su počeli prosvjedi ljevičara koji podražavaju pobačaj. Papa Franjo podržao je zabranu pobačaja bolesne djece u Poljskoj.

Obraćajući se poljskim hodočasnicima tijekom tjedne opće audijencije 28. listopada, papa se prisjetio riječi svetog Ivana Pavla II., prema kojem se demokracija i dobrota društva mjere prema njihovom odnosu prema najslabijima.

> (VIDEO) Vjernici i navijači obranili poljsku crkvu od ekstremnih ljevičara koji podržavaju pobačaj

“Uvijek je poticao na privilegiranu ljubav prema najmanjima i bespomoćnima te prema zaštiti svakog čovjeka, od začeća do prirodne smrti“.

Papa je molio, po zagovoru Marije i sv. Ivana Pavla, da Bog „pobudi u srcima svih poštovanje prema životu, posebno najkrhkijih i najnezaštićenijih, i da snagu onima koji ih prihvaćaju i brinu o njima, čak i kad to zahtijeva herojsku ljubav”.

Podsjetimo, s 11 glasova za i 2 protiv, poljski Ustavni sud presudio je 22. listopada da dobrovoljni prekid trudnoće zbog teških malformacija fetusa krši Ustav. Ostale dvije odredbe – pobačaj dopušten u slučaju silovanja, incesta ili ugroze majčinog zdravlja/života i dalje su na snazi. Katolička Crkva u Poljskoj i vladajuća stranka Pravo i pravda, koja je 2019. godine ponovno predložila provjeru ustavnosti zakona o pobačaju, izrazile su svoje zadovoljstvo ovom odlukom

Odluka je izazvala bijes nekih skupina za prava žena u zemlji protiv vladajuće stranke Zakon i pravda, kao i protiv Katoličke crkve.

Prosvjednici su ulazili u crkve tijekom misa u Varšavi, Krakovu, Poznanju i drugim gradovima u znak prosvjeda protiv presude suda, prenosi Catholic News.

Predsjednik poljske Biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki u četvrtak je ocijenio da je riječ o „povijesnoj zakonskoj promjeni”, koja potvrđuje da je pojam „života koji nije dostojno živjeti” u potpunoj suprotnosti načelu demokratske pravne države.  Prisjećajući se riječi svetog Ivana Pavla II., prema kojem se demokracija i dobrota društva mjere prema njihovom odnosu prema najslabijima, nadbiskup Gadecki je naglasio da je “svakome tko ima savjest jasno koliko je barbarski nekome zanijekati pravo na život, posebno zato što je bolestan. Djeca i njihove obitelji moraju imati priliku iskusiti naklonost i istinsku skrb države, društva i Crkve”, istaknuo je nadbiskup Gadecki.

Krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski komentirao je odluku Ustavnoga suda na misi za sv. papu Ivana Pavla II. u njegovu krakovskom svetištu, ne skrivajući zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda. Istaknuo je da su suci Ustavnog suda pokazali „hrabrost i poštenje”.

Inače, 2019. godine gotovo su svi registrirani pobačaji u Poljskoj učinjeni zbog oštećenja ili bolesti embrija, konkretno 1074 od ukupno 1100.

“Crkva ne može prestati braniti život ili odustati od proglašavanja potrebe za zaštitom svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti”, rekao je. “Po ovom pitanju ne možemo prihvatiti nikakav kompromis.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Catholic News Agency