(VIDEO) Povodom projekcije filma Bura duše o ratnom putu trojice hrvatskih branitelja održana izložba i tribina

Foto: Udruga Obnova

U četvrtak 21. studenoga je u punoj dvorani Hrvatskog slova održana je projekcija filma Bura duše. Okupilo se više od 50 uzvanika koji su imali priliku pogledati dokumentarni film s tematikom životnog, ratnog i duhovnog puta trojice hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentarni film govori o trojici hrvatskih branitelja, njihovom životnom, ratnom i duhovnom putovanju. Filmom su prikazani primjeri branitelja koji su vjerom u Boga unatoč osobnim teškoćama, ranjavanjima ili gubicima voljenih našli perspektivu za daljnji život i othrvali se depresiji i ovisnosti. Važan motiv za snimanje filma nalazi se u poražavajućim činjenicama: od završetka rata do danas više od tri tisuće branitelja izvršilo je samoubojstvo, životni vijek branitelja je ispod 51 godine i velik broj njih pati od raznih vrsta teških bolesti i ovisnosti.

Po završetku prikazivanja filma slijedila je panel rasprava na temu Modeli poboljšanja kvalitete života hrvatskih branitelja kroz rad organizacija civilnog društva, u kojoj su sudjelovali producent filma i predsjednik Udruge veterana, vojnika i domoljuba – Dražen Hrženjak, Đuro Đurić – voditelj likovne sekcije Ustanove za sveobuhvatnu skrb “Tigrovi” te Ervin Škacan – ravnatelj Ustanove za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi i Specijalne jedinice policije za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje.

U raspravi je bilo riječi o programima koje Udruga Tigar 90/91 Rakitje, Udruga topnika 1.gbr Tigrovi, Udruga veterana, vojnika i domoljuba, ali i druge braniteljske udruge nude svojim korisnicima ali i široj javnosti. Gospodin Škacan je istaknuo kako su vrata Ustanove otvorena svima koji žele provoditi kvalitetne programe usmjerene na boljitak braniteljske populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku rasprave, gospodin Đurić je otvorio izložbu likovnih radova Tigrova, članova njihovih obitelji i prijatelja. Inicijator događaja – Udruga Obnova, ovim je događajem željela potaknuti uključivanje braniteljske populacije u kulturno umjetničke sadržaje te široj javnosti skrenuti pažnju na potrebe, ali i kreativne mogućnosti hrvatskih branitelja te njihov doprinos razvoju civilnoga društva i društvene zajednice u cjelini.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.