(VIDEO) Redatelj Vrdoljak o kašnjenju filma ‘General’: ‘Golem je posao za nama’

Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

“Golem je posao za nama, a još nije ni sve sasvim gotovo. Sada, kada je sve u završnoj fazi, uviđam neke sitne mane ovog projekta i nastojim ih u posljednji trenutak ispraviti. Ali to je uvijek tako: nema filma koji sam radio a da se ne bih budio usred noći i pitao se zašto sam to napravio ovako, a ne onako… Tako je i s ‘Generalom’. Još tu ima posla, ali može se reći: još samo malo pa gotovo”, kaže za Jutarnji list redatelj Antun Vrdoljak, čiji je film “General” nakon dugog iščekivanja napokon prijavljen na ovogodišnji Filmski festival u Puli. Istoimena serija, koja u osam pedesetominutnih nastavaka prati životni i ratni put heroja Domovinskog rata generala Ante Gotovine, na HRT-u će, prema planu, biti emitirana ove jeseni, potvrđuju za Jutarnji list ljudi s naše javne radiotelevizije, kao i sam redatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Vrdoljak nakon završetka snimanja filma ‘General’: ‘Bobetko me na samrti molio da ne odustanem od filma, Gotovina je veći i od Jelačića’

Veliki projekt koji je 87-godišnji redatelj godinama spremao, a koji kroz lik legendarnog generala priča storiju o Domovinskom ratu, uskoro će ugledati svjetlo dana. Podsjetimo, scenarij je napisao sam redatelj filma i serije Antun Vrdoljak, prema knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”, kao i vlastitim uspomenama iz djetinjstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Pupovčeve ‘Novosti’ pišu o ‘nezadovoljstvu Srba’ snimanjem filma o Gotovini

Antun Vrdoljak kaže da je teško reći je li ovo njegovo životno djelo.

“U svakom filmu koji sam radio davao sam maksimum. Ne samo ja, nego i svi moji suradnici. ‘General’ sigurno nije moj prvi film, ali je jedini zbog kojeg sam se u dobi od osamdeset i pet godina dva puta penjao na vrh Dinare. Sigurno je da se treći put tamo neću uspeti, a sigurno je i da mi se zbog ‘Generala’ uspon činio lakši nego što je to realno bio. Kakve reakcije publike i kritike očekujem? Nemam je nikad nikakva očekivanja. U ovim svojim godinama znam da uvijek dolaze neka nova ljeta, neke nove jesenje kiše… Tko to može znati što nam nosi budućnost”, kaže Antun Vrdoljak, čiji se film s nestrpljenjem očekivao još i na lanjskom Pulskom festivalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rokovi dovršetka projekta ‘General’ produljeni su na traženje producenata Kiklop filma, a zbog njihove potrebe za nadosnimavanjem određenih (zimskih) scena. Ugovorena isporuka serije od osam nastavaka je na jesen 2019. godine. HRT sudjeluje u realizaciji u skladu s obvezama koje su regulirane ugovorom i aneksom ugovora s neovisnim proizvođačem Kiklop filmom. Naknada utvrđena ugovorom iznosi 9,6 milijuna kuna”, kažu s HRT-a za Jutarnji list. Uz novac od HRT-a, “Generalu” je od HAVC-a odobreno još četiri milijuna i 200 tisuća kuna.

Uz napetu radnju, očekuje se da će publiku privući i glumačka postava. U naslovnoj ulozi je holivudska zvijezda Goran Višnjić (45), no još dva glumca uz njega su angažirana za ulogu Ante Gotovine. Tako generala u najmlađim danima glumi Višnjićev sin, šestogodišnji Vigo, s kojim je njegov tata vježbao ulogu prije snimanja, a dječak se na samom setu pokazao kao iznimno talentiran. Antu Gotovinu u mladosti igra Nikola Baće (26), glumac koji je na samom početku svoje karijere, prije dvije godine, nagrađen Orlandom za ulogu Konavljanina Vuka u Vojnovićevoj “Dubrovačkoj trilogiji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.