Vrdoljak nakon završetka snimanja filma ‘General’: ‘Bobetko me na samrti molio da ne odustanem od filma, Gotovina je veći i od Jelačića’

Foto: Fah

Nakon završetka snimanja dugoočekivanog filma “General” koji tematizira životni i ratni put Ante Gotovine, redatelj Antun Vrdoljak u razgovoru za Večernji list otkrio je kako je tekao rad na ovom projektu koji u kina stiže već na proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak je otkrio kako je na ideju o filmu došao kad je Gotovina uhićen jer je vjerovao da mu se tako može pomoći.

“Već sam u siječnju 2006. godine bio spreman, imao sam nekakvu tlapnju, umislio neku samovažnost, kao da je netko njega pitao za film! No, film ipak nema političke dimenzije, ne raspravljamo o tome tko ga je izručio i slično. Govorimo o životu jednog čovjeka koji je vrlo zanimljiv. Svaka godina njegova života posebna je priča, nema američkih dramaturga koji bi mogli smisliti prizore iz života Ante Gotovine”, ispričao je Vrdoljak za Večernji.

Dodao je da ga je Janko Bobetko na samrti zamolio da ne odustane od filma o Gotovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prije smrti nazvao me Janko Bobetko iz bolnice u Dubravi. Našao sam ga u krevetu i to je bilo prvi put da sam ga vidio bespomoćnog. Kazao mi je tada da umire i da se želi oprostiti s bliskim ljudima. A ja sam mu na to rekao: “Pa ti kao da ideš časkom na kavu“. Smijali smo se da bismo jedan drugoga oraspoložili. U duboko doživljenoj uspomeni pamtim i da mi je rekao: “Nemoj odustati od filma o Gotovini. On je najveći hrvatski časnik, veći i od bana Jelačića“, prisjetio se Vrdoljak koji je istaknuo da je i Janku Bobetku posvećen dobar dio filma.

Vrdoljak je otkrio i je li koristio dokumentarne snimke u filmu.

“Nisam snimao dokumentarni film. Prizori dočeka u Zagrebu nakon Haaga ne mogu se režirati. Umjetnost je velika, ali još je veća usplamtjela narodna duša… Znate li kako je jadan onaj tko je isključio razglas na Trgu bana Jelačića na dočeku nogometnoj reprezentaciji. Možda sam vam patetičan. Jesam, pa što”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je nastao prema njegovu scenariju, prema predlošku knjige Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”, a film i serija obuhvatit će sve važnije dijelove Gotovinine biografije, od djetinjstva na otoku Pašmanu, uključujući i potresnu scenu tragične smrti Antine majke koja je poginula štiteći sina od minske eksplozije. Scenarij prati i njegov odlazak u Južnu Ameriku, susret s prvom suprugom, dolazak u Francusku i obuku, gdje iz 1. regimente prelazi u elitnu padobransku postrojbu, potom prati ratni put Legije stranaca u Africi do povratka u Domovinski rat. Filmska priča prati i generalov ratni put od prvih akcija otkako se u ljeto 1991. stavio na raspolaganje HV-u, u zapadnoj Slavoniji gdje je i ranjen, preko akcije Maslenica zaključno s Olujom, najznačajnijom akcijom koju je vodio i iza čijeg se uspjeha krije upravo njegova lucidna ideja. Naposljetku, scenarij se dotiče i generalova odlaska u zatočeništvo u Haag, piše Večernji.

“(..) General Gotovina izaziva emocije kod velike većine ljudi u Hrvatskoj, riječ je o istinskom junaku Domovinskog rata. Posvuda nailazimo na veliko oduševljenje među ljudima, svi ga jako vole, a njegovi ga suborci jako cijene i ovo je bila prilika da se kroz njegov život ispriča priča o Domovinskom ratu, uključujući i najznačajnije vojne akcije koje su proslavile HV, a koje su bile dobrim dijelom pod njegovim zapovjedništvom”, kaže Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje je li omiljenost generala Gotovine stvorila i dodatan teret tijekom rada na filmu, redatelj odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ante Gotovina je i meni omiljen. Utoliko mi je to bilo još teže.”

Dodaje da se nada se da će Gotovina biti zadovoljan filmom.

“Bog mi je svjedok da bih ga volio obradovati. Zadužio nas je sve. Čak i one koji su ga progonili. Ali, ne bih govorio o tome”, kaže.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.